Kαμπανάκι για τα περί τέλους της πανδημίας-«Θέμα χρόνου η επόμενη μετάλλαξη»

«Πριν βιαστούμε για ακόμα μία φορά να καταπιαστούμε από συγκεκριμένα μόνο ή πρώιμα δεδομένα, ας προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα ολοκληρωμένα», αναφέρει σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, o επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, σχετικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που υπονοούν το τέλος της πανδημίας.  

Συγκεκριμένα, αναφέρει στην ανάρτησή του ότι, οι καθημερινές μεταδόσεις συνεχίζουν να διαταράσσουν την καθημερινότητα μας, το ποσοστό θετικότητας παραμένει υψηλό, ακόμα και με τα πολλά τεστ που κάνουμε, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αυξημένο ρυθμό. 

Προσθέτει επίσης ότι η COVID-19 δεν είναι μία απλή γρίπη, παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα συχνά, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους με long-COVID, καταγράφουμε θανάτους καθημερινά, σημειώνοντας ότι δεν πεθαίνουν μόνο ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένοι έχουν κι αυτοί δικαίωμα στη ζωή. Αναφέρει επίσης ότι «τα συστήματα υγείας όσο κι αν έχουν ενισχυθεί, έχουν συγκεκριμένα όρια».

Σύμφωνα με τον κ. Τσιούτη «η πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν στραμμένη την προσοχή τους σε ασθενείς με COVID19, λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού κρουσμάτων». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητούν απόσυρση του Test to stay στα σχολεία οι καθηγητές-«Έξω από κάθε όριο λογικής»

Αναφέρει ακόμα ότι η επόμενη μετάλλαξη είναι θέμα χρόνου και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα είναι πιο «ήπια» και ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της υφηλίου παραμένει ανεμβολίαστο. 

Τα φάρμακα, σημειώνει, «θα βοηθήσουν, αλλά έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και δεν είναι για τον καθένα, ούτε μειώνουν τη μετάδοση, η μακροχρόνια ανοσία (φυσική ή από εμβόλια) θα επιβεβαιωθεί ή όχι, μόνο μέσω της εμπειρίας».

Αυτό που οδηγεί τις μεταδόσεις, συνεχίζει ο επικεφαλής της ΣΕΑ, «είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά: ο κυριότερος λόγος που έχουμε εξάρσεις σε κύματα είναι ο εφησυχασμός και τα βεβιασμένα συμπεράσματα».

Το «ξεκλείδωμα» της κοινωνίας, αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Τσιούτης, «είναι μία προσπάθεια να προσαρμοστούμε στην νέα καθημερινότητα της πανδημίας, αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν δούμε το θέμα ώριμα, συλλογικά, αντιμετωπίζοντας την αλήθεια που μας δείχνουν τα δεδομένα και βάζοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια όλων».

«Ας μην μπερδεύουμε αυτή την προσπάθεια, με αυτό που "ελπίζουμε" ότι θα γίνει και κυρίως, ας είμαστε προσεκτικοί στα μηνύματα που δίνουμε», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»