Τετάρτη 18 Μαϊ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κριτική Τατάρ για EastMed-«Έργο που γεννήθηκε νεκρό ο EastMed»

  17/01/2022 17:47
Κριτική Τατάρ για EastMed-«Έργο που γεννήθηκε νεκρό ο EastMed»

Κριτική Τατάρ για EastMed-«Έργο που γεννήθηκε νεκρό ο EastMed»

  17/01/2022 17:47

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Βατάν» σήμερα αναφέρεται στην νέα γραπτή δήλωση της τ/κ ηγεσίας σχετικά με την «αποφασιστικότητα να προστατευτούν τα ούτω νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα» του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, σύμφωνα με την ηγεσία του Ερσίν Τατάρ οι Τ/κ  φέρουν «ίσα και νόμιμα δικαιώματα στην έρευνα, εξόρυξη και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται γύρω από το νησί».

Η ηγεσία του κ. Τατάρ υπενθυμίζοντας τα κοινά βήματα με την Τουρκία στο ενεργειακό ζήτημα, επαναλαμβάνει την θέση ότι παραμένει ανοικτός ο δρόμος του διαλόγου και βρίσκεται στο τραπέζι η πρόταση συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2019.

Το τ/κ ανακοινωθέν ασχολείται και με τις νέες εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου καθώς και στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo» από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό. Σχετικά με το Έργο του Αγωγού της Ανατολικής Μεσογείου (East Med), στα πλαίσια του οποίου διεξάγει εργασίες το «Nautical Geo», η τ/κ ηγεσία ισχυρίζεται ότι «αυτό το έργο, από το οποίο πρόσφατα απέσυραν οι ΗΠΑ την στήριξή τους, είναι ένα σχέδιο με καμία απολύτως βιωσιμότητα και ρίχτηκε επί τάπητος με πολιτικά κίνητρα με στόχο να αποκλειστούμε εμείς και η Τουρκία».

Σύμφωνα με την «Κίπρις» για το ίδιο ζήτημα ο «Πρωθυπουργός», Φαΐζ Σουτζούογλου υποστήριξε ότι ο East Med είναι «ένα έργο που γεννήθηκε νεκρό» και ότι «θα μείνει στα βιβλία ως μια ανάμνηση, δίχως να τίθεται θέμα να έχει ισχύ και βιωσιμότητα».

Η «Βατάν» αναφέρεται και σε μια άλλη δήλωση του κ. Τατάρ, η οποία σχετίζεται με την πορεία του Κυπριακού. «Η νέα μας πολιτική είναι ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία με την συνεργασία δύο χωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στην Κύπρο, με την πλήρη στήριξη της Τουρκίας. Η νέα μας πολιτική είναι πολιτική του δικαίου», είπε ο τ/κ ηγέτης στα πλαίσια μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Για λόγους εχθρότητας κατά της Τουρκίας ο EastMed, υποστηρίζει ο Σουτζούογλου

Από την πλευρά του ο «πρωθυπουργός» Φαΐζ Σουτζούογλου εξέφρασε την θέση ότι ο EastMed προωθήθηκε μόνο και μόνο για να παρακαμφθεί η Τουρκία και το ψευδοκράτος, για λόγους εχθρότητας.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού έπειτα από την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 11-13 Ιανουαρίου, ο Φαϊζ Σουτζούογλου είπε ότι «η προσδοκία της Τουρκίας από την τδβκ είναι η σταθερότητα. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε πολιτική σταθερότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο οι Τ/Κ που ζουν στην «τδβκ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, «δεν έχουν τίποτα λιγότερο ούτε από τους Άγγλους, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από τους Γερμανούς. Πιστεύω ότι έχουμε και περισσότερα, αλλά η πολιτική αστάθεια δυστυχώς τα χαλάει όλα».

Ο Φαΐζ Σουτζούογλου υποστήριξε πως εάν στις «εκλογές» της ερχόμενης εβδομάδας επιτευχθεί πολιτική σταθερότητα, θα ακολουθήσει αμέσως οικονομική σταθερότητα. Ο Σουτζούογλου ισχυρίστηκε ότι «η τδβκ βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου και σε στρατηγικό σημείο», υποστηρίζοντας ότι «μπορούν να γίνουν πολλά βήματα όσον αφορά την επέκταση και τις επενδύσεις στο νησί».

«Ειδικά το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν εξαρχής διαφορές με την Τουρκία για την Κύπρο, ασκούμε εξωτερική πολιτική με πλήρη ταύτιση απόψεων», είπε. Αναφέρθηκε στη θέση που υποστηρίζει ο Ερσίν Τατάρ από την ανάδειξή του κατά της ομοσπονδίας και υπέρ των δύο κρατών στην Κύπρο.

«Υποστηρίζουμε τον πρόεδρο της τδβκ, μοιραζόμαστε τις ίδιες ιδέες. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης την πολιτική μας για δύο ίσα κυρίαρχα κράτη (στην Κύπρο), ως προς αυτό είμαστε σε πλήρη αρμονία», ανέφερε.

 Για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Σουτζούογλου είπε ότι υπάρχει μόνο μία κατάλληλη οδός για τη μεταφορά τους στην Ευρώπη και αυτή είναι μέσω Κύπρου και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου, όπως είπε αναφερόμενος στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξετάζει τέτοιες κινήσεις με παρωπίδες και πως όλες οι προσπάθειες τους είναι πως να παρακάμψουν την Τουρκία.

Για τις νέες αποκαλύψεις περί διαφωνίας των ΗΠΑ σχετικά με τον EastMed, ανέφερε ότι «ο τρόπος σκέψης ήταν ένας, αυτό ήταν μια βλακεία. Έγινε μόνο και μόνο για να παρακάμψουν την Τουρκία και την τδβκ, εν ολίγοις λόγω εχθρότητας». Επειδή, κατά τον ίδιο, «δεν είναι ένα οικονομικά βιώσιμο έργο, τα μεγάλα κράτη που τείνουν να το υποστηρίζουν έχουν αποσύρει αυτήν την υποστήριξη». Άλλωστε, πρόσθεσε, «ο EastMed ήταν ήδη ένα θνησιγενές έργο. Το έργο έχει πεθάνει, δεν ήταν έκπληξη για εμάς».

«Παρόλα αυτά, ο νότιος γείτονάς μας δυστυχώς πάντα το κάνει αυτό για λόγους εμμονής και εχθρότητας. Αν μπορεί εξαπατά, εξαπατά ορισμένες χώρες προσωρινά, αλλά όταν διαπιστωθεί ότι δεν είναι η σωστή προσέγγιση, οι χώρες που θα παρέχουν χρηματοδότηση δεν θα εμπλακούν», είπε.

Ο Τ/κ πολιτικός υποστήριξε ότι «μπορεί να είμαστε δύο κράτη με την Τουρκία, αλλά είμαστε ένα έθνος. Επομένως, η μοίρα ενός και μόνο έθνους είναι επίσης κοινή, είναι ένα και το μέλλον του είναι επίσης ένα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας