Δεν ανακαλείται το test to stay, ολοκληρώνεται το πρωτόκολλο-Πώς θα εφαρμοστεί

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία ενημερώθηκαν εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς για το test to stay, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί στα σχολεία, με την Κυβέρνηση να παραμένει αμετακίνητη ως προς την αρχική απόφασή της, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από τους εκπαιδευτικούς. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και γονείς ενημερώθηκαν από τους υπουργούς Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου και Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, καθώς και από εκπρόσωπο της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την απόφαση για εφαρμογή του test to stay στα σχολεία και τι προνοεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μέτωπα που άνοιξε το Test to stay και οι πρόνοιες των πρωτοκόλλων που αναιρεί

Αν και η σύσκεψη πραγματοποιείτο κεκλεισμένων των θυρών, από την αίθουσα ακούστηκαν φωνές, ουκ ολίγες φορές.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Προδρόμου σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Όπως είχε ανακοινωθεί πραγματοποιήθηκε μόλις τώρα μια ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα, τον επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κ. Κωνσταντίνο Τσιούτη και με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων και των οργανωμένων γονέων.

Ο στόχος ήταν να μάς ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας με ποιον τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η Απόφαση. Να υπογραμμίσω ότι το σκεπτικό της Απόφασης -μετά από εισήγηση των ειδικών και πιστεύοντας ότι θα έχουμε όλες τις δικλίδες για να διατηρήσουμε την υγειονομική ασφάλεια- ήταν να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά, τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως στενές επαφές, μετά από συνεχή διαγνωστικό έλεγχο να μπορούν να φοιτήσουν στο σχολείο, εφόσον συνεχίζουν να έχουν αρνητική ένδειξη. Τις λεπτομέρειες βεβαίως θα τις χειριστεί το Υπουργείο Υγείας, αφού το θέμα είναι υγειονομικό.

Από πλευράς δικής μας ακούσαμε τις απόψεις, τις σκέψεις και επιφυλάξεις που έχουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Υπογραμμίζουμε ότι είναι ένα μέτρο που θα λάβουμε τώρα για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει και βεβαίως ο αποκλειστικός στόχος μας είναι ένας αριθμός παιδιών -δεν είναι μεγάλος αριθμός, αλλά αξίζει τον κόπο- να μην στερούνται τη φοίτηση, εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν αρνητικό διαγνωστικό έλεγχο. Τα υπόλοιπα θα τα διευκρινίσει το Υπουργείο Υγείας, εμείς ως Υπουργείο Παιδείας πάντοτε ευθυγραμμιζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας, αλλά και με τις συστάσεις των ειδικών συμβούλων, για θέματα υγειονομικής ασφάλειας και έχουμε ως κοινό στόχο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά, αλλά με ασφάλεια».

Από πλευράς του, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας σημείωσε πως το μέτρο δεν ανακαλείται και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής του, καθώς επίσης και για την ακριβή ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ. Όπως σημείωσε, τα τεστ θα γίνονται από μονάδες δειγματοληψίας, οι οποίες θα επισκέπτονται τις σχολικές μονάδες.

Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι λειτουργία των σχολείων, με φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών, πάνω από όλα με υγεία, χωρίς την παραμικρή έκπτωση σε θέματα υγείας, ήταν η αρχική τοποθέτηση του πρόεδρου της οργάνωσης των καθηγητών, Κώστα Χατζησάββα, ο οποίος πρόσθεσε πως εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. 

«Υποβάλαμε σωρεία ερωτημάτων, καταθέσαμε τις απόψεις μας και εκείνο που ζητήσαμε από τους δύο υπουργούς είναι να κάνουν δεύτερες σκέψεις, επειδή εκείνο που φαίνεται είναι κατάργηση των πρωτοκόλλων που ισχύουν εντός των σχολικών μονάδων, σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα που ισχύουν έξω από αυτές, αναφορικά με τον ορισμό της στενής επαφής. Εκείνο που παρατηρούμε, δυστυχώς, αυτή την στιγμή είναι η ανομοιομορφία των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός των σχολικών χώρων, σε σχέση με ό,τι εφαρμόζεται εκτός». 

Ο κ. Χατζησάββας πρόσθεσε πως υπάρχει σοβαρός προβληματισμός και αναμένεται την ερχόμενη Πέμπτη να αξιολογήσουν την απόφαση στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ. Σε ερώτηση για λήψη απεργιακών μέτρων, ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως «δεν είναι θέμα να προχωρήσουμε με απεργιακά μέτρα, ούτε είναι αυτοσκοπός. Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπαίνει λογική και οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται, να γίνεται με περίσκεψη, ώστε να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο και να μιλάμε για μέτρα. Το τονίζω ξανά ότι όλοι πρέπει να έχουν στην έγνοια τους την υγεία των πάντων». 

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ πρόσθεσε πως εντός των σχολείων υπάρχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές με σοβαρότατα προβλήματα υγείας. «Εδώ τίθεται ένας σοβαρός κίνδυνος. Ενδεχομένως να υπάρχει αύξηση της διασποράς του ιού, ενδεχομένως να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία και των εκπαιδευτικών και των μαθητών και κατ' επέκταση των οικογενειών, πρωτίστως εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Άρα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις αποφάσεις που παίρνουμε και έχουν να κάνουν με την υγεία».

Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχει παραβίαση του πρωτοκόλλου, ο κ. Χατζησάββας τόνισε πως «ο ορισμός της στενής επαφής, αναφορικά με τους ανεμβολίαστους, είτε είναι μαθητές, είτε όχι, λέει ξεκάθαρα ότι μένει σε αυτοπεριορισμό. Άρα για ποιο λόγο τα παιδιά που είναι στενές επαφές και είναι ανεμβολίαστα, να έρχονται στο σχολείο και να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των συμμαθητών τους και όσων εργάζονται στα σχολεία, αλλά όταν βγαίνουν να τίθενται σε αυτοπεριορισμό, να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν, ούτε στις καφετέριες, ούτε στα γήπεδα. Μόνο μέσα στο σχολείο να εφαρμόζουν αυτό το πρωτόκολλο. Εμάς μας ενδιαφέρει να εφαρμόζεται εντός των σχολείων, το ίδιο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε πως έχουν καταθέσει τις σκέψεις τους στους δύο υπουργούς και αναμένουν με την ελπίδα ότι θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους. Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια απόφαση προς εκείνη την κατεύθυνση, ο κ. Χατζησάββας υπέδειξε πως «οι ίδιοι θα αναλάβουν την ευθύνη». 

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε την τοποθέτησή της και η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, η οποία ανέφερε πως η θέση τους είναι σχολεία ανοιχτά με ασφάλεια, προσθέτοντας πως βρέθηκαν στο Υπουργείο για να καταθέσουν κάποιους προβληματισμούς, όσον αφορά στο νέο μέτρο. «Υπήρχαν γκρίζες ζώνες, υπήρχαν κάποια σημεία που μας προβλημάτιζαν. Τα έχουμε καταθέσει και θεωρούμε ότι έχουν προβληματίσει τους ειδικούς. Ό,τι έχει ειπωθεί θα το αναφέρουμε στα συλλογικά μας όργανα, για να τύχει αξιολόγησης και αναλόγως να τοποθετηθούμε εκ νέου για το συγκεκριμένο μέτρο». 

Η κα. Βασιλείου υπέδειξε ότι αύριο θα συνεδριάσει η Γραμματεία της ΠΟΕΔ και θα αποφασίσουν αν και πότε θα συγκλιθεί το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου τόνισε πως και δική τους θέση είναι ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και παρευρέθηκαν στην σύσκεψη για να ενημερωθούν και να πειστούν ότι και με αυτό το μέτρο είναι ότι τα σχολεία παραμένουν ασφαλή. «Το σημαντικό που μας έχει λεχθεί από τον κ. Τσιούτη είναι όταν κάποιος μαθητής κάνει κάποιο τεστ το πρωί, πριν μπει στην τάξη, η πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό είναι ελάχιστη. Θα ενημερώσουμε τα σώματά μας, την ερχόμενη Πέμπτη θα έχουμε κεντρικό και αν χρειαστεί, έχουμε ήδη ενημερώσει τον κ. Τσιούτη ότι θα τον ενοχλήσουμε και θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία μας». 

Εκπροσωπώντας τους οργανωμένους γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου ανέφερε πως η θέση τους από την αρχή της πανδημίας είναι να μένουν ανοιχτά τα σχολεία με φυσική παρουσία εκπαιδευτικών και μαθητών.

«Έχουμε καταθέσει κάποιους προβληματισμούς και απορίες που είχαμε στον κ. Τσιούτη, έχουμε πάρει τις απαντήσεις και θα τις μεταφέρουμε στους γονείς που εκπροσωπούμε και θεωρούμε ότι στην περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο και στην πορεία φαίνεται ότι δεν μπορεί να συνεχίσει θα σταματήσει». 

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής, Φρίξος Ζεμπύλας σημείωσε ότι έδωσαν κάποια πρακτικά ερωτήματα, αναφορικά με το ποιος θα κάνει τα τεστ και πώς θα γίνονται, καθώς επίσης και ποιος θα έχει την φύλαξη των παιδιών κατά τη διάρκεια των τεστ και πώς θα ενημερώνονται οι γονείς. «Μας έχουν ενημερώσει ότι το πρωτόκολλο θα είναι εθελοντικό και θα τύχει κάποιας περισσότερης επεξεργασίας, μέχρι αύριο και θα ανακοινωθεί το πότε θα εφαρμοστεί. Θα ενημερώσουμε τα μέλη μας, για να ξέρουν οι γονείς πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο και θα επανέλθουμε προς το Υπουργείο». 

Ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Δρ. Κωνσταντίνος Τσιούτης, στη δική του τοποθέτηση σημείωσε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα, ότι κατατέθηκαν απόψεις και λύθηκαν αρκετές απορίες και προβληματισμοί. «Εξηγήθηκε η φιλοσοφία αυτής της προσέγγισης, που έχει στόχο αυτό που λέμε εδώ και καιρό, ότι πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε στην πραγματικότητα δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, η οποία είναι ότι οι μεταδόσεις συνεχίζουν, άρα θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε, να επιστρατεύσουμε όσα όπλα μπορούμε, για να είμαστε ασφαλείς, αλλά και για να κρατάμε τους χώρους μας και την κοινωνία μας όσο πιο γίνεται ανοιχτή και λειτουργική». 

Ο επικεφαλής της ΣΕΕ σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουν να εργάζονται, ώστε να διαπιστώσουν τους τρόπους που μπορούσαν να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη προσέγγιση του test to stay στα σχολεία και εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορεί να λειτουργήσει και να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά, στα ασφαλή πλαίσια που έχουν πει. 

«Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη και επειδή πρόκειται για ένα αρκετά νέο μέτρο, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι εφόσον τεθεί σε ισχύ, να μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία». 

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών, για πιθανή εξάπλωση του ιού στα σχολεία, με το εν λόγω μέτρο, ο κ. Τσίουτης σημείωσε πως «και από μελέτες και στην πράξη έχει φανεί ότι τα συνεχή τεστ έχουν βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό κάποιου που είναι θετικός, ο οποίος θα απομονωθεί και δεν θα έχει προλάβει να μεταδώσει. Για την ακρίβεια το είδαμε να λειτουργεί, το μέτρο εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο στους οίκους ευγηρίας, όπου έχουμε συχνά και αυξημένα τεστ και έχει βοηθήσει πολύ να εντοπίζονται έγκαιρα οι θετικοί και να απομονώνονται. Δεν είναι μία νέα προσέγγιση, γνωρίζουμε ότι τα επανειλημμένα τεστ βοηθούν, ειδικά σε χώρους αυξημένου κινδύνου και με έντονες δραστηριότητες, αλλά και σε κλειστούς χώρους, που είναι συγκεκριμένες οι ομάδες του πληθυσμού». 

Ο κ. Τσιούτης σημείωσε, δε, ότι με αυτή η προσέγγιση, εφόσον θα γίνονται καθημερινά τεστ, θα βρίσκουν τα καινούργια περιστατικά. «Όσο πιο πολλά τεστ κάνεις, τόσο περισσότερα κρούσματα βρίσκεις και αυτό δεν σημαίνει αύξηση, αλλά ότι γίνεται έγκαιρος εντοπισμός, απομάκρυνση και απομόνωση αυτών που θα είναι θετικοί και άρα κόβεις την αλυσίδα μετάδοσης».

Δειτε Επισης

«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά
«Αλλοδαποί στις Κεντρικές ζητούν αναστολή ποινής και συμφωνούν με απέλαση αλλά απορρίπτονται οι αιτήσεις»
Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο