Ένωση Πολιτείας και Εκκλησίας υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς προτείνει ο Προδρόμου

Την εκτίμηση ότι Πολιτεία και Εκκλησία πρέπει να ενώνουν δυνάμεις και να συνεργάζονται για προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, εξέφρασε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε χαιρετισμό του στα Θυρανοίξια της Ιεράς Μονής Αγίου Αντωνίου που τελέσθηκαν χθες Κυριακή 16 Ιανουαρίου, στη Δερύνεια, ο Υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη «στην Εκκλησία της Κύπρου για τη συμβολή της στην ιστορική συνέχεια, αλλά και στα γράμματα και τον πολιτισμό. Πιστεύω ότι θα πρέπει συνεχώς Πολιτεία και Εκκλησία να ενώνουν δυνάμεις και να συνεργάζονται για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξη της εκκλησιαστικής κληρονομιάς, η οποία και αποτελεί αναπόσπαστο και πολύ μεγάλο τμήμα της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς».       

Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συνέχισε ο κ. Προδρόμου «δείχνουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την παράδοσή μας, τόσο την άυλη, προφορική και πνευματική παράδοση, όσο όμως και την κτιστή, κάθε είδους μνημεία και μάλιστα τα εκκλησιαστικά. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε και στην υποχρέωση η Πολιτεία να συμβαδίσει με την αγάπη του λαού για τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό της χώρας μας».

Έτσι, συνέχισε «στέλνουμε και μήνυμα στις νεότερες γενιές, προβάλλοντας ήθη και αξίες που μπορούν να εμπνεύσουν, μέσα στους τόσους αντιπερισπασμούς και την πανσπερμία μηνυμάτων και τρόπων που χαρακτηρίζουν τον καιρό μας».

Ανέφερε ακόμα ότι «ο Δήμος Δερύνειας, στα χρόνια μας κατέληξε να λογίζεται και να είναι ακριτική και διαφαίνεται διαχρονικά μέσα από την ιστορία, ότι δεν έπαψε ποτέ να διαπερνά το είναι των ανθρώπων η λατρευτική  ευσέβεια, η βαθύτατη πίστη στο Θεό. Μέχρι τις μέρες μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής είναι διαρκής και αναβλύζει πηγαία, ως ιδιότητα της ψυχής των ανθρώπων μας η ελληνορθόδοξη παράδοση».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο ναός του Αγίου Αντωνίου, αναδεικνύει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά των Δερυνειωτών, την ευσέβεια, την πίστη και την κατά παράδοση ανανέωση της ζωής και της παρουσίας στον κόσμο» και σημείωσε «τη σχετική δράση, τη μέριμνα και τη φροντίδα του Δήμου για τους ναούς, αλλά και για την εκκλησιαστική κληρονομιά μας, ακόμα και μέσα στη «νεκρή ζώνη».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»