Μια ανάσα από την πρώτη υπερχείλιση φράγματος-Πολύτιμη εισροή νερού

Με εξαιρετικά καλούς ρυθμούς συνεχίζεται η εισροή νερού στα φράγματά μας, καθώς μέχρι στιγμής, η πληρότητα έχει σκαρφαλώσει στο 62,4% που αντιστοιχεί σε 181,388 εκ. κυβικά μέτρα νερού, με το πρώτο φράγμα μάλιστα, να βρίσκεται μια ανάσα από την υπερχείλισή του. Πάντως, οφθαλμοφανής είναι η μείωση της εισροής νερού που παρατηρείται σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, καθώς η πληρότητα βρισκόταν στο 73,5% και στα 213,601 Ε.Κ.Μ. νερού.

Ένα από τα φράγματα που αναμένεται ως εκ τούτου να υπερχειλίσει τις επόμενες ημέρες εάν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις, είναι αυτό του Ξυλιάτου στην επαρχία Λευκωσίας, καθώς η πληρότητά του βρίσκεται στο 93,8%. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο πάντως, η πληρότητα του εν λόγο φράγματος βρισκόταν μόλις στο 53,1%. Παράλληλα, ακόμη ένα φράγμα βρίσκεται πολύ κοντά στην υπερχείλιση του και πρόκειται για το φράγμα Λευκάρων, με την πληρότητά του να βρίσκεται στο 92,5%, κάτι που αντιστοιχεί σε 12,806 Ε.Κ.Μ. νερού. Την αντίστοιχη περσινή ημερομηνία, η πληρότητα κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα, καθώς η πληρότητα βρισκόταν στο 92,8% και στα 12,856 Ε.Κ.Μ. νερού.

Ευχάριστη επίσης, είναι η αυξητική πορεία εισροής νερού που παρατηρείται και στα μεγαλύτερα φράγματα της Κύπρου, όπως του Κούρη, Ασπρόκρεμμου και Ευρέτου. Πιο συγκεκριμένα, η πληρότητα στο φράγμα του Κούρη, βρίσκεται στο 60,2% και στα 69,263 Ε.Κ.Μ., ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα ήταν στο 78,9%.

Στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου, συνολικής χωρητικότητας 52,375 Ε.Κ.Μ. νερού, η πληρότητα έχει σκαρφαλώσει στο 74,3%, ενώ κατά την περσινή περίοδο η πληρότητα ήταν στο 83,9%. Παράλληλα, στο φράγμα της Ευρέτου χωρητικότητας 24,000 Ε.Κ.Μ., η πληρότητα έφθασε στο 56,9% ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στο 73.4%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ιανουάριος αποτελεί και τον πιο ευεργετικό μήνα ενός υδρολογικού έτους, καθώς είναι ο μήνας όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες εισροές νερού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, κάθε Ιανουάριο, σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες ποσοτικές εισροές νερού, με τον Ιανουάριου φυσικά της περιόδου 2018/2019 να ξεχωρίζει, καθώς υπήρξε 118.110 Ε.Κ.Μ εισροή νερού. Έτσι λοιπόν, ακόμη υπολείπονται αρκετές μέρες για την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα του έτους, για να διαφανεί ποσοτικά η πολύτιμη εισροή νερού στα φράγματά μας…

 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ