Σε ποιους χορηγείται το χάπι Molnupiravir-Τα στοιχεία και πώς συνταγογραφείται

Ημερομηνία ορόσημο η 17η Ιανουαρίου 2022 για την θεραπεία της νόσου COVID – 19 στην Κύπρο με το φαρμακευτικό σκεύασμα Molnupiravir 200mg hard capsules να βρίσκεται ήδη στη διάθεση τόσο των ιατρών όσο και των δικαιούχων στο Γενικό Σύστημα Υγείας, πολιτών.  

Παρουσιάζοντας το προφίλ του φαρμακευτικού σκευάσματος η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου είπε ότι ενδείκνυται σε άτομα άνω των 65 ετών και όχι κάτω των 18 και μπορεί να χορηγείται σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Πρόσθεσε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την χορήγησή του δεν είναι ανησυχητικές και αφορούν σε ήπια ζάλη, πονοκέφαλο και εντερικές διαταραχές ενώ σημείωσε ότι τον Φλεβάρη οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα έχουν στην διάθεσή τους και το φάρμακο της εταιρείας PFIZER.

Σε χαιρετισμό του στην Διάσκεψη Τύπου, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις ενέργειες που οδήγησαν στο να είναι η Κύπρος μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προχώρησαν στην αγορά και διάθεση του Molnupiravir, δηλώνοντας: «Από την αρχή της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, προσβλέποντας στην προστασία του πληθυσμού και των ευάλωτων μας ομάδων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, ως Υπουργείο Υγείας, βρισκόμαστε συνεχώς σε επαγρύπνηση σχετικά με τα νέα εμβόλια αλλά και τις νέες θεραπείες κατά της Covid-19 και συμμετέχουμε ενεργά σε όλες τις συνεργασίες, ώστε να διασφαλίζονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρά τα νέα εμβόλια αλλά και φάρμακα κατά της Covid-19.»

Ακολούθως, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου, Δρ. Έλενα Παναγιωτοπούλου, παρουσίασε τα δεδομένα σχετικά με το Molnupiravir, περιγράφοντας τον μηχανισμό δράσης και την αποτελεσματικότητα του και αναλύοντας τις ομάδες για τις οποίες συστήνεται η χορήγηση του βάσει των παραγόντων κινδύνου για σοβαρή νόσηση και επεξηγώντας την διαδικασία συνταγογράφησης του. Η Δρ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λήψη, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τις ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες υπάρχει αντένδειξη, και επεξήγησε το σύστημα αναφοράς ανεπιθύμητων παρενεργειών «Κίτρινη Κάρτα», για προσεκτική και λεπτομερή αναφορά των συμπτωμάτων αυτών στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Η Δρ. Παναγιωτοπούλου επεσήμανε πως το Molnupiravir, αν και βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία αδειοδότησης, έχει λάβει σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στα πλαίσια διάθεσης σε βάση κατεπείγουσας ανάγκης, δεδομένης της προστασίας που διαφάνηκε να προσφέρει μέσω των κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί. Συγκεκριμένα, το Molnupiravir έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο Covid-19, από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo), σε 7,3% στα άτομα που έλαβαν το Molnupiravir, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

Στοιχεία φαρμάκου

  • Από του στόματος αντιικό φάρμακο
  • Θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες
  • Διαθέσιμο σε κάψουλες των 200mg
  • Χορηγείται στη δόση 800mg (4 κάψουλες των 200mg) κάθε 12 ώρες, για 5 ημέρες

Μηχανισμός Δράσης και Αποτελεσματικότητα

Μειώνει την ικανότητα του ιού SARS-CoV-2 να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό αυξάνοντας τον αριθμό των αλλοιώσεων (μεταλλάξεις) στο γενετικό υλικό του ιού (γνωστό ως RNA), με τρόπο που επηρεάζει δυσμενώς την ικανότητα πολλαπλασιασμού του SARS-CoV-2.

Μείωση του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου σε άτομα με νόσο COVID-19 τα οποία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Σε ποιους χορηγείται

  • Σε ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη (PCR ή Rapid Ag Test) ήπια ή μέτρια νόσο COVID-19 που δεν χρήζουν νοσηλείας, εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ (όποιο έχει συμβεί πρώτο) και με τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου
  • Εγκεκριμένο πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία > 65 ετών ή
  • Ηλικία > 18 ετών και ομάδα υψηλού κινδύνου (σύμφωνα με τον κατάλογο του Υπουργείου Υγείας με τις κατηγορίες πολιτών με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19)

Πώς συνταγογραφείται

  • Σε δικαιούχους ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου
  • Μέσω του Συστήματος Πληροφορικής του ΓεΣΥ από συμβεβλημένους με τον ΟΑΥ
  • Προσωπικούς Ιατρούς και
  • Ιατρούς Ειδικοτήτων

Πώς διατίθεται

  • Νοσοκομειακά φαρμακεία του ΟΚΥπΥ
  • Ξεχωριστή συνταγή
  • Χωρίς συμπληρωμή €1

Σημαντικές πληροφορίες

  • Πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν και εντός 5 ημερών από την ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων ή την ημερομηνία διενέργειας τεστ (όποιο έχει συμβεί πρώτο).
  • Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως ήπιας ή μέτριας έντασης και περιλαμβάνουν το αίσθημα ζάλης, πονοκέφαλου και ενοχλήσεις από το γαστρεντερικό όπως το αίσθημα εμέτου και η διάρροια.
  • Δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού και σε γυναίκες οι οποίες δύνανται να μείνουν έγκυες και οι οποίες δεν χρησιμοποιούν αποτελεσματική αντισύλληψη.
  • Δεν χορηγείται σε παιδιατρικούς ασθενείς.

Αναφορά πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών

Μέσω του εθνικού συστήματος αναφοράς στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με ηλεκτρονική υποβολή στο σύνδεσμο Κίτρινη Κάρτα ή στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Φαρμακευτικές Υπηρεσίες

Υπουργείο Υγείας

CY-1475 Λευκωσία

Τηλ: +357 22608607

Φαξ: + 357 22608669

Ιστότοπος: www.moh.gov.cy/phs

 

  

 

 

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου