Τα μέτωπα που άνοιξε το Test to stay και οι πρόνοιες των πρωτοκόλλων που αναιρεί

Στο Υπουργείο Υγείας και την σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα, ανάμεσα σε υπουργό, Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, υπουργό Παιδείας, εκπαιδευτικές οργανώσεις και γονείς είναι στραμμένη η προσοχή, με την Κυβέρνηση να τρέχει να καλύψει τα κενά που η ίδια δημιούργησε, τόσο όσον αφορά στην ενημέρωση για το νέο μέτρο που προτίθεται να εφαρμόσει στα σχολεία, όσο και για τις λεπτομέρειες που δεν έχουν ακόμη κλειδώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπαν ξείπαν για test to stay, αλαλούμ με την εφαρμογή του-Ψάχνουν την φόρμουλα

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, που προκάλεσε η ανακοίνωση του test to stay, η οποία όπως πολλάκις είχαν τονίσει τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις τους, όσο και ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, παρουσία του και του υπουργού, έγινε χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, τα δύο αρμόδια Υπουργεία ρίχνουν νερό στο κρασί τους και ενημερώνουν τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Τα ανοιχτά μέτωπα όμως για το Υπουργείο Υγείας δεν κλείνουν μόνο με την ενημέρωση, αφού εκτός από τις έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχθηκε, έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα, με μόνο αντίπαλο τον χρόνο, ο οποίος φαίνεται ότι είναι σκληρός και δεν του αφήνει τα περιθώρια που χρειάζεται, ώστε να καταλήξει στην τελική μορφή του μέτρου.

Αυτό που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Υγείας είναι κατά πόσο το εν λόγω μέτρο, όταν τεθεί σε ισχύ θα είναι υπό την μορφή της υποχρεωτικής εφαρμογής ή της προαιρετικής. Μέχρι στιγμής, οι εισηγήσεις που έρχονται από πλευράς ειδικών, είναι ότι το test to stay ενδεχομένως να είναι μία ακόμη δυνατότητα στους γονείς των μαθητών που θεωρούνται επαφές, ώστε εκείνοι που δεν θέλουν να χάσουν τα παιδιά τους μαθήματα, να τα υποβάλλουν σε τεστ πριν την έναρξη των μαθημάτων και σε περίπτωση που είναι αρνητικό, τότε να τα στέλνουν στις τάξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα επόμενα βήματα της ΠΟΕΔ μετά το ναι-Σημαντική η σύσκεψη για το test to stay

Ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας δεν έχει αποφασίσει ακόμη κατά πόσο το μέτρο θα είναι προαιρετικό ή όχι, δεδομένου ότι ακόμη βρίσκεται σε πρώιμη φάση και συζητούνται πολλά, μέχρι να καταλήξουν οι αρμόδιοι στην τελική μορφή, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Πάντως, όπως ακούστηκε και στην Επιτροπή Παιδείας, υπάρχει μία έντονη αμφιβολία κατά πόσο γονείς θα αποδεχτούν να στείλουν τα παιδιά τους σε τάξη, που γνωρίζουν ότι υπάρχουν επαφές κρούσματος.

Όλα αυτά, μετά και το ηχηρό ναι που είπαν οι δάσκαλοι στην εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, για λήψη μέτρων, χωρίς να αποκλείονται και τα απεργιακά, αν και όταν κριθεί αναγκαίο. Η ηγεσία της οργάνωσης των δασκάλων, θα παρακαθήσει στην σύσκεψη του απογεύματος, ενισχυμένη από το ναι, που είπαν το 96,4% των μελών της σε όλη την Κύπρο, ενώ αναλόγως με την έκβαση της σύσκεψης, θα προχωρήσουν στα επόμενά τους βήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπαν ηχηρό ναι για τη λήψη μέτρων οι δάσκαλοι-Υπέρ το 96%

Οι πρόνοιες των πρωτοκόλλων που «αναιρούνται» λόγω του test to stay

Στο μεταξύ, η νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν τεθεί σε εφαρμογή, με όποια μορφή, αναμένεται να επηρεάσει τα υφιστάμενα πρωτόκολλα, με τα οποία λειτουργούν τα σχολεία τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς κατά κάποιο τρόπο «αναιρούν» την πρακτική που εφαρμόζεται σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος.

Όπως προνοούν τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται τόσο στη Δημοτική, όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, σε περίπτωση εντοπισμού θετικού κρούσματος ανάμεσα στους μαθητές, σε μία τάξη, τότε στενές επαφές θεωρούνται όσοι κάθονται γύρω του, σε σχήμα σταυρού (σ.σ. μπροστά, πίσω, δεξιά και αριστερά). Έτσι, θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση, μέχρι την αποδέσμευσή τους την έβδομη ημέρα, σε περίπτωση που είναι αρνητικοί.

Δεδομένου ότι στα χέρια των γονιών θα υπάρχει η δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, σε περίπτωση που είναι επαφές κρούσματος, δεδομένου ότι θα τα υποβάλουν σε τεστ το πρωί της ίδιας ημέρας, τότε η τεχνική του σταυρού σε αυτή την περίπτωση μπαίνει στον πάγο.

Ωστόσο, σε περίπτωση που ένα παιδί εντοπιστεί θετικό στον κορωνοϊό, στενή επαφή του δεν θεωρείται μόνο τα παιδιά στην τάξη του, αλλά ενδεχομένως και άλλα παιδιά, με τα οποία συνευρέθηκε τόσο κατά τη διάρκεια κάποιου μαθήματος, όσο και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει των πρωτοκόλλων, στενές επαφές κρούσματος θεωρούνται:

• Οι μαθητές/μαθήτριες που κάθονταν σε απόσταση δύο (2) μέτρων από το κρούσμα προς κάθε κατεύθυνση σε όλα τα μαθήματα που συμμετείχε το κρούσμα κατά την περίοδο ιχνηλάτησης.

• Οι μαθητές/μαθήτριες με τους οποίους αγωνίστηκε σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα.

• Οι μαθητές/μαθήτριες με τους οποίους συναναστράφηκε ή έπαιξε το διάλειμμα με τρόπο ώστε να ισχύουν τα κριτήρια της στενής επαφής (απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων για χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από 15 λεπτά).

• Οι μαθητές/μαθήτριες με τους οποίους παρευρέθηκε σε όχημα για τη μεταφορά από και προς το σχολείο (ιδιωτικό αυτοκίνητο ή λεωφορείο) και βρίσκονταν γύρω του σε απόσταση λιγότερη των δύο (2) μέτρων προς κάθε κατεύθυνση σε διαδρομή άνω των δεκαπέντε (15) λεπτών.

• Σε περίπτωση κρούσματος σε εκπαιδευτικό, οι μαθητές/μαθήτριες της πρώτης σειράς αν η απόστασή της από τον χώρο που χρησιμοποιούσε το κρούσμα ήταν κάτω από δύο (2) μέτρα.

• Οι εκπαιδευτικοί που πλησίασαν τον/την μαθητή/μαθήτρια ή συνάδελφο κρούσμα σε απόσταση κάτω από δύο (2) μέτρα για πάνω από δεκαπέντε (15) λεπτά (συνεχόμενα ή αθροιστικά) ή είχαν σωματική επαφή μαζί του (π.χ. αγκαλιά, χειραψία, περίθαλψη τραύματος).

Επαφές μετά το τελευταίο μάθημα της ημέρας

Την ίδια ώρα, αυτό που γίνεται ξεκάθαρο, μέσα από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που υπάρχουν τόσο από το Υπουργείο Υγείας όσο και από το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο, πραγματοποιώντας τεστ πριν την έναρξη των μαθημάτων, ωστόσο, μετά και το τελευταίο κουδούνι της ημέρας, τα πράγματα αλλάζουν.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές με το που περάσουν την εξώπορτα των σχολικών μονάδων, θεωρούνται επαφές κρουσμάτων βάσει και των πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας και έτσι θα πρέπει να τίθενται σε αυτοπεριορισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»