Τέλος στα… αρνητικά SafePass των θετικών που κυκλοφορούν ανενόχλητοι-Τι αλλάζει

Ιδιαίτερο πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις Αρχές αλλά και στους αρμόδιους, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία μερίδας πολιτών, οι οποίοι ενώ εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, εντούτοις δεν παραμένουν σε καραντίνα όπως προνοεί το πρωτόκολλο, αλλά σπάνε τον υποχρεωτικό περιορισμό και μάλιστα επιδεικνύουν τα SafePass που έχουν ήδη στην κατοχή τους και φαίνονται ως... νόμιμοι, αφού η πλατφόρμα ελέγχου CovScan που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο, δεν μπορεί να αναγνωρίσει ποιοι είναι θετικοί στον ιό, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τις αμέσως επόμενες ημέρες. 

Όπως διασαφήνισε στον REPORTER, o Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, γίνονται πυρετώδεις εργασίες ώστε να αποφευχθεί αυτό το φαινόμενο και στις επόμενες ημέρες, η εφαρμογή αναμένεται να αναγνωρίζει εάν ένα πρόσωπο είναι θετικό στον ιό. «Κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις τεχνικές στην παρούσα φάση, ώστε να παγοποιείται και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιστοποιητικό από κάποιο πρόσωπο που είναι ανάμεσα στους νοσούντες, παρόλο που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού, για να μην μπορεί να διακινείται. Οι τεχνικές υλοποιήσεις γίνονται αυτή τη στιγμή και είναι κάτι που ελπίζω ότι προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, θα το θέσουμε σε εφαρμογή».

Αξιοσημείωτο επίσης, είναι το γεγονός πως το πιστοποιητικό που χρησιμοποιείται στη χώρα μας και ο τρόπος ελέγχου, είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες, καθώς το πιστοποιητικό είναι πανευρωπαϊκό. Ως εκ τούτου, όπως εξήγησε ο κ. Κόκκινος, «διαπράττει αδίκημα ο πολίτης που το χρησιμοποιεί εις γνώση του το πιστοποιητικό και είναι θετικός», προσθέτοντας πως «πρόκειται για μειοψηφία που κάνει αυτό το πράγμα, αλλά σίγουρα όταν έχεις περίπου 3,000 κρούσματα την ημέρα και το 1% από αυτούς να το κάνει, είναι θέμα και πρόβλημα».

Για την εφαρμογή αυτού του επιπρόσθετου ελέγχου σημείωσε ο κ. Κόκκινος, «πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και πρέπει να περάσουν από την έγκριση της Επιτρόπου Προστασίας και Προσωπικών Δεδομένων επίσης. Δεν είναι κάτι εύκολο που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, αλλά τεχνικά θα εφαρμοστεί. Σημειώνεται, ότι κοντά μας δεν φθάνουν παράπονα, αλλά επειδή έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα προσπαθούμε να το λύσουμε. Έχει κόσμο που το λέει και το ακούμε φυσικά ότι είναι κάτι που γίνεται».

Εάν υπάρχουν σκέψεις για επιπρόσθετη αλλαγή στους ελέγχους, ο κ. Κόκκινος απάντησε ότι όταν λυθεί αυτό το ζήτημα με το πιστοποιητικό, όπου οι πολίτες το χρησιμοποιούν ενώ είναι θετικοί και σε καραντίνα, τότε δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα που χρήζει βελτίωσης. «Σημασία έχει να δώσουμε μια λύση η οποία θα είναι εύκολη στη χρήση, να είναι τεχνικά υλοποιημένη και να είναι  υπό την έγκριση των κανόνων προσωπικών δεδομένων. Είναι κάτι που θα τεθεί σε εφαρμογή και θεωρώ ότι δεν θα υπάρχουν άλλα παραπτώματα».

Αυτόματη πλέον η αποδέσμευση των θετικών κρουσμάτων

Χωρίς τη συμμετοχή των Προσωπικών Ιατρών, θα γίνεται πλέον η αποδέσμευση των θετικών κρουσμάτων, από τις 17 Ιανουαρίου 2022. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η αποδέσμευση των ατόμων που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, θα γίνεται αυτόματα αφού ολοκληρωθούν δέκα μέρες αυτοπεριορισμού από την ημερομηνία δειγματοληψίας πρώτου θετικού αποτελέσματος, με ημέρα μηδέν να θεωρείται η ημερομηνία δειγματοληψίας του πρώτου θετικού αποτελέσματος.

Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα άτομα που βρέθηκαν θετικοί στον ιό θα πρέπει να συνεχίσουν να ενημερώνουν τους προσωπικούς ιατρούς για το θετικό αποτέλεσμα τους, έτσι ώστε να γίνεται παρακολούθηση της υγείας τους καθώς και η έκδοση της άδειας ασθενείας τους, όπου αυτή είναι αναγκαία. Σε περιπτώσεις επίσης που ο προσωπικός ιατρός κρίνει ότι ο αυτοπεριορισμός του κρούσματος θα πρέπει να συνεχιστεί λόγω επιμονής συμπτωμάτων ή στην περίπτωση ανοσοκατασταλμένων ασθενών, η περίοδος αυτοπεριορισμού δύναται να παραταθεί.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες πλέον, θα ενημερώνονται αυτόματα στο κινητό τους τηλέφωνο με μήνυμα SMS το βράδυ που προηγείται της ημερομηνίας αποδέσμευσης τους. Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που εντοπίζονται θετικοί στον ιό θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ανεξαρτήτως του κατά πόσον έχουν να δηλώσουν στενές επαφές, για να μπορούν να αποδεσμευτούν αυτόματα μετά το πέρας των 10 ημερών του αυτοπεριορισμού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Βίντεο ντοκουμέντο από τη δολοφονία της Κυριακής-Η στιγμή που ο 39χρονος τραβάει το μαχαίρι
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»