Κλειδώνει το Test to Stay στα σχολεία, τι προνοεί-Τελεσίγραφο στο ποδόσφαιρο

Με την προσοχή να βρίσκεται στραμμένη στα σχολεία και χωρίς να έχει στην ατζέντα του εισηγήσεις που αφορούν την αυστηροποίηση των μέτρων, ανεβαίνει τον λόφο του Προεδρικού ο υπουργός Υγείας. 

Η σταθεροποίηση που παρατηρείται στους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων, είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αισιόδοξοι οι ειδικοί και φαίνεται ότι είναι και ένας από τους λόγους που δεν τους οδηγήσαν να καταθέσουν εισήγηση για αυστηροποίηση των μέτρων. Την ίδια ώρα, οι νοσηλείες παραμένουν στο επίκεντρο, αφού σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική αύξηση δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση στη στάση τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα επιπρόσθετα μέτρα που πάνε Υπουργικό

Αυτή τη στιγμή η προσοχή έχει στραφεί σε τρεις διαφορετικούς τομείς, που φαίνεται ότι χρειάζονται ενίσχυση και δεν είναι άλλοι από τα σχολεία, τα γήπεδα και τις κλειστές δομές για τους ηλικιωμένους. Το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ενίσχυση των συγκεκριμένων χώρων, ώστε από τη μία να παραμείνουν ανοιχτά (σ.σ. σχολεία), ενώ την ίδια ώρα, το Υπουργείο παρουσιάζεται έντονα ενοχλημένο με τα κρούσματα ανυπακοής που παρατηρούνται σε άλλες δομές (σ.σ. γήπεδα), αποφασίζοντας να δώσει μία τελευταία ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση για νέα μέτρα στα σχολεία-Στο τραπέζι το Test to Stay

Το νέο μέτρο που τίθεται ενώπιον του Υπουργικού είναι το Test to Stay, το οποίο έχει ως στόχο να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Ουσιαστικά, το μέτρο θα αφορά όσους θεωρούνται επαφές κρουσμάτων, που εντοπίστηκαν εντός σχολικών μονάδων, ώστε να μην τεθούν σε καραντίνα και να λείπουν από τις τάξεις.

Οι μαθητές που θα είναι επαφές θα υποβάλλονται επί καθημερινής βάσης σε υποχρεωτικό τεστ, το οποίο θα είναι ή self test ή rapid test και αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, θα συνεχίζουν κανονικά τη φοίτησή τους στο σχολείο. Σε αντίθετη περίπτωση θα τίθενται σε καραντίνα. Το μέτρο θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και των δύο βαθμίδων και ανεξαιρέτως εμβολιαστικής κάλυψης. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του REPORTER, το εν λόγω μέτρο έρχεται να ενισχύσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που εφαρμόζονται στα σχολεία, αφού φαίνεται ότι δεν είναι επαρκή, στον βαθμό που το περίμεναν, ώστε να αναχαιτίσουν την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επανεξέταση μέτρων, το καμπανάκι από νοσοκομεία και το στοίχημα των σχολείων

Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχουν κλειδώσει οι λεπτομέρειες, όσον αφορά στο εν λόγω μέτρο, με το Υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να βρει τη συνταγή για τη σωστή εφαρμογή και επιτυχία. Αυτό που εκκρεμεί και πρέπει να δοθεί άμεσα απάντηση είναι πώς και ποιος θα εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο, δηλαδή αν την ευθύνη έχουν οι γονείς και στη συνέχεια να αναφέρουν τα αποτελέσματα ή αν θα γίνονται σε χώρους του σχολείου, καθώς επίσης και η μορφή των τεστ, αν δηλαδή θα είναι self test ή rapid test. Ο υπουργός Υγείας, ωστόσο, παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι θα μπορεί να ανταπεξέλθει η Κύπρος, χωρίς να παρατηρηθούν ελλείψεις. 

Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας αναμένεται να παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού και την εισήγηση των ειδικών, για είσοδο συγγενών στις στέγες ηλικιωμένων, νοουμένου ότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν αρνητικό rapid test, διάρκειας 24 ωρών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τελευταία προειδοποίηση Χατζηπαντέλα σε οπαδούς-Μια ανάσα από λουκέτο γηπέδων

Τελεσίγραφο στο ποδόσφαιρο 

Τα κρούσματα απειθαρχίας που παρατηρούνται στους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα στα γήπεδα, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία του υπουργού Υγείας και των ειδικών, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν τελεσίγραφο στους οπαδούς, πριν το οριστικό λουκέτο. 

Ο υπουργός Υγείας ήταν ξεκάθαρος, κατά τις τοποθετήσεις του, μετά το πέρας της σύσκεψης με τους ειδικούς και τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση στις εισηγήσεις των ειδικών, τότε δεν θα διστάσουν να καταθέσουν εισήγηση για κλείσιμο των γηπέδων στους οπαδούς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα 78 σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τετάρτη

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή