Αύξηση του επιδόματος σε αγνοουμένους και παθόντες του 1974 συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων

Τα προβλήματα που απασχολούν τους παθόντες και ειδικότερα την κατανομή της αύξησης κατά €1,5 εκατομμύρια, στα €3 εκ.,  του κονδυλίου, που αφορά στο επίδομα που δίδεται σε αγνοουμένους και παθόντες του 1974, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Κατά τη συνεδρία αποφασίστηκε να ενημερωθεί η Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σε τρεις εβδομάδες για το πώς θα διατεθεί το συνολικό ποσό των 3 εκ. ευρώ, ενώ η Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου ανέφερε ότι δεν ζητεί χρήματα από την Κυβέρνηση, αλλά να πληρώνονται τα φάρμακα των μελών της οργάνωσης.

Η αύξηση του κονδυλίου αποτέλεσε μια από τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΔΗΚΟ για την υπερψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιακουμή.

Συζητήθηκε επίσης ο τρόπος καταβολής του ειδικού μηνιαίου ωφελήματος από την Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων και η διασύνδεσή του με τη σύνταξη των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που απολαμβάνει ο κάθε δικαιούχος. Το θέμα συζητήθηκε έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη και Χρίστου Χριστόφια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι «με βάση πολιτική απόφαση και πιέσεις που ασκήθηκαν από την Επιτροπή Προσφύγων έχει αποφασιστεί από τον Υπουργό Οικονομικών να προστεθεί κονδύλι ύψους €1,5 εκ. για την κάλυψη κάποιων αναγκών».

Ανέφερε ότι «το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ υπάρχει πολιτική απόφαση, ενώ εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το κονδύλι κανείς δεν γνώριζε να μας πει πώς και σε ποιους θα διατεθεί το €1,5 εκ.».

Ο κ. Κέττηρος διερωτήθηκε κατά πόσον το κονδύλι θα διατεθεί για την αύξηση της χορηγίας των παθόντων ή για την αύξηση του τιμητικού επιδόματος ή για την κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που δεν είναι στο ΓεΣΥ.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα στο Υπουργείο Εργασίας να αναλάβει πρωτοβουλία και εντός τριών εβδομάδων να ενημερώσουν την Επιτροπή πώς θα διαθέσουν το €1,5 εκ. και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν άνθρωποι που άφησαν την αρτιμέλεια τους στον πόλεμο του 1974, έχουν βασανιστεί και υποφέρουν γιατί βρίσκονται σε μια ηλικία που χρήζουν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας, η οποία μειώνεται κάθε φορά που τους αναγκάζουμε να έρχονται στην Επιτροπή για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος εξέφρασε ανησυχία για τη σημερινή σεισμική δόνηση γιατί, όπως εξήγησε, «στους προσφυγικούς οικισμούς υπάρχουν κατασκευές, οι οποίες έχουν κτιστεί με υλικά που δεν είναι κατάλληλα εδώ και πολλά χρόνια».

Είπε ακόμη ότι «υπάρχουν 43 πολυκατοικίες παγκύπρια, οι οποίες έχουν κριθεί επικίνδυνες» και η έκθεση για το θέμα «παραμένει απόρρητη στην πολεοδομία».

Ο κ. Κέττηρος κάλεσε την πολεοδομία και τις αρμόδιες αρχές του κράτους να πάνε εντός της ημέρας στις πολυκατοικίες «για να δούμε αν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας για τους κατοίκους αυτών των πολυκατοικιών ή των κατοικιών που βρίσκονται στους προσφυγικούς συνοικισμούς και είχαν υποστεί ζημιές τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι επικίνδυνες πολυκατοικίες πριν τον σεισμό 6 Ρίχτερ είναι πολύ διαφορετικές μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν είπε ότι «υπάρχει πλήρης κατανόηση εκ μέρους της Επιτροπής Προσφύγων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα των συνανθρώπων μας της οποίας τα αιτήματα δεν έχουν επιλυθεί για 47 χρόνια και δεν έχει δοθεί η σωστή σημασία από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Η κ. Σούπερμαν χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης να αυξήσει το ποσό που δίδεται στην ομάδα αυτή, από 1,5 εκ. ευρώ σε 3,0 εκ. και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελούσε κοινό αίτημα της Επιτροπής Προσφύγων.

Ανέφερε ότι θα ενημερωθεί η Βουλή από τα αρμόδια Υπουργεία σε τρεις εβδομάδες για το πώς θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Σε σχέση με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παθόντων, η κ. Σούπερμαν είπε ότι αυτή δεν καλύπτεται από το ΓεΣΥ και πρόσθεσε ότι «κοινή πεποίθηση της Επιτροπής είναι η στήριξη των δίκαιων αιτημάτων των παθόντων που δεν επιζητούν τίποτε περισσότερο από την αξιοπρέπεια τους».

Ανέφερε επίσης ότι μελετάται το ενδεχόμενο να εμπλακεί στο θέμα αυτό και η Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκης είπε ότι υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από τους αιχμαλώτους για παραχώρηση «Τιμητικού Επιδόματος» ύψους 200 ευρώ και από τους Παθόντες για την κάλυψη της εκτός ΓεΣΥ ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

«Δυστυχώς, τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να μας πουν πώς θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόνοια για την αύξηση του κονδυλίου», ανέφερε και πρόσθεσε πως «δόθηκε προθεσμία ενός μηνός για να υπάρξει κατάληξη και παραχώρηση στους δικαιούχους της προβλεπόμενης αύξησης στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου είπε ότι «έχουμε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για αύξηση του ποσού που δίδεται, γύρω στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ».

Ανέφερε πως από ό,τι έχουν ακούσει εντός της Επιτροπής «δεν είναι ούτε σαφή ούτε ξεκάθαρο πού θα οδηγηθεί αυτό το 1,5 εκ., ενώ όπως αντιλαμβανόμαστε, δεν είναι ούτε αρκετό για να καλύψει τα αιτήματα των παθόντων πολέμου τα οποία αφορούν κυρίως την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη για την οποία κάθε ένας σπαταλά εκατοντάδες μέχρι και χιλιάδες ευρώ το μήνα».

«Θέση του ΕΛΑΜ είναι ότι θα πρέπει να στηριχθούν άμεσα αυτή η ομάδα του πληθυσμού, η οποία όταν χρειάστηκε στάθηκε στην πρώτη γραμμή και θυσιάζοντας την αρτιμέλεια τους υπερασπίστηκε την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», κατέληξε.

Εξάλλου, σε δήλωση ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκαταστάσεως Παθόντων και Αναπήρων Πολέμου Γιώργος Γρουτίδης είπε ότι τα μέλη της οργάνωσης «είναι οι άνθρωποι που στάθηκαν μπροστά, άοπλοι, νηστικοί να σώσουν την πατρίδα μας», προσθέτοντας ότι αυτό που εισπράττουν από τις συνεδρίες της Επιτροπής για το αίτημα τους «να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη και να σταματήσουν οι συνεισφορές στα φάρμακα που δεν υπάρχουν στο ΓεΣΥ πέφτει στο κενό».

Ανέφερε ότι «ανακοινώθηκε πως για χατίρι να περάσει ο κρατικός προϋπολογισμός ο Υπουργός Οικονομικών έδωσε 1,5 εκ. ευρώ για όλους χωρίς να διευκρινίζεται» και πρόσθεσε ότι αυτό «δεν καλύπτει το αίτημα μας».

«Δεν ζητήσαμε χρήματα από την Κυβέρνηση, ζητάμε να πληρώνονται τα φάρμακα μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μας είπαν ότι είναι υψηλό το κόστος να δημιουργηθεί τμήμα να επεξεργάζεται τις αποδείξεις και να κάνει πληρωμές και κατέληξαν να αυξήσουν την χορηγία, να καλύψουν μερικώς».   

Ο κ. Γρουτίδης είπε ότι το κράτος δεν έχει εκπληρώσει την υποχρέωση του που αφορά το δίκαιο αίτημα για κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης και πρόσθεσε ότι το κράτος «παραβιάζει κάθετα τη συνθήκη της Γενεύης, τον χάρτη δικαιωμάτων της ΕΕ, τον οποίο επιλεκτικά χρησιμοποιούμε».  

Ο κ. Γρουτίδης διερωτήθηκε κατά πόσον θα πρέπει να κατεβούν στους δρόμους οι ανάπηροι πολέμου για να πείσουν ότι χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσθεσε ότι άνθρωποι χρειάζονται φάρμακα από το εξωτερικό και δεν μπορούν να τα φέρουν στην Κύπρο, ενώ για φάρμακα δίδουν «άδεια χρήσης και άδεια μεταφοράς, αλλά όχι άδεια εισαγωγής».

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
Λήστεψαν έξι γυναίκες μέσα σε μια ημέρα στη Λεμεσό-Συνελήφθησαν δυο 21χρονοι