Μελετούν τα μέτρα υπουργός και επιδημιολόγοι-Στο επίκεντρο τα σχολεία

Στο μικροσκόπιο Υπουργείου Υγείας και Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής τίθενται τα μέτρα που βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε ισχύ, με τους αρμόδιους να μελετούν κατά πόσο υπάρχουν δείγματα γραφής, για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ δεν αποκλείεται στο τραπέζι να πέσει πρόταση για μερική αυστηροποίηση κάποιων μέτρων. Πάντως, το ενδεχόμενο lockdown, τη δεδομένη στιγμή, φαντάζει απομακρυσμένο σενάριο.

Η Επιστημονική Επιτροπή, που συμβουλεύει το Υπουργείο Υγείας, αλλά και την Κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα ή όχι των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, περνάει το κατώφλι του Υπουργείου και στην πλειοψηφία τα μέλη της, δεν έχουν στην ατζέντα τους εισήγηση, για αυστηροποίηση των μέτρων, αφού στόχος τους είναι να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα μέτρα που έχουν τεθεί μέχρι σήμερα σε ισχύ, ώστε να μπορούν να αποδώσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επανεξέταση μέτρων, το καμπανάκι από νοσοκομεία και το στοίχημα των σχολείων

Πάντως, υπάρχουν και επιστήμονες της Επιτροπής, που έχουν καταθέσει εισηγήσεις για μερική αυστηροποίηση κάποιων μέτρων. Ο υπουργός Υγείας θα ακούσει όλες τις εισηγήσεις και στην συνέχεια θα καταλήξει, μαζί με τους ειδικούς στη μέση λύση.

Επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας είναι τα σχολεία, αφού τόσο το Υπουργείο Υγείας και όσο και το Υπουργείο Παιδείας, θέλουν να κρατήσουν τις σχολικές μονάδες ανοιχτές και να λειτουργούν με σχετική ομαλότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση για νέα μέτρα στα σχολεία-Στο τραπέζι το Test to Stay

Προς αυτή την κατεύθυνση, θα κατατεθεί προς συζήτηση και η πρόταση για Test to stay, βάσει της οποίας σε περίπτωση που βρεθεί θετικό κρούσμα σε ένα τμήμα, οι μαθητές θα υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ και σε περίπτωση που είναι αρνητικοί θα επιστρέφουν στα θρανία τους και όχι σε απομόνωση στο σπίτι τους.

Την ίδια ώρα, ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην λήψη ή όχι περεταίρω μέτρων, είναι και ο αριθμός των νοσηλειών. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια σκαμπανευάσματα, τα στοιχεία προκαλούν ανησυχία, αφού αν συνεχιστεί η αύξηση που παρατηρείται, ενδεχομένως να καταγραφούν νέοι αριθμοί ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο 25% οι απουσίες στα Γυμνάσια και Λύκεια-Φωνάζουν για στήριξη οι καθηγητές

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, από την αρχή του μήνα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ύψους 34% στις νοσηλείες, αφού την 1η Ιανουαρίου ο αριθμός βρισκόταν στις 187 νοσηλείες, ενώ ο αριθμός αυτός, μέχρι τις 9 Ιανουαρίου έχει φτάσει στις 251 νοσηλείες. Όσον αφορά στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ο αριθμός τους δεν ακολουθούσε, μέχρι και την 9η Ιανουαρίου την ίδια αυξητική τάση, αφού είχε σταθεροποιηθεί. Ωστόσο, στις 9 Ιανουαρίου ο εν λόγω αριθμός έχει ξεπεράσει τους 90 και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον μέγιστο αριθμό που καταγράφηκε από την αρχή της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου