Με χαμηλή ταχύτητα οι ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας-Εκκρεμούν άλλες... 662,400

Με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, η οποία έχει αρχίσει από την Παρασκευή, 7 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, έχουν ανανεωθεί 37.600 άδειες συνολικά, από τις 700.000 που απαριθμούν τα οχήματα που αναμένεται να ανανεωθούν τους επόμενους μήνες, ενώ την ίδια ώρα το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, προειδοποιεί με πρόστιμο αυτούς που δεν θα προχωρήσουν στην ανανέωση της άδειας τους, εντός του χρονοδιαγράμματος. 

Μιλώντας στον REPORTER, o Λειτουργός Α’ του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Βλαδίμηρος Ζαβρός, εξήγησε ότι οι άδειες κυκλοφορίας μπορούν να ανανεώνονται είτε σε τριμηνιαία, εξαμηνιαία και εννιαμηνιαία βάση ή ακόμη και έτους. «Μέχρι στιγμής από τις 7 Ιανουαρίου όπου και άρχισαν οι ανανεώσεις, έχουν ανανεωθεί 37.600 άδειες κυκλοφορίας συνολικά, από τα 700.000 οχήματα που υπάρχουν στους κυπριακούς δρόμους. Συνήθως, ένα 80% του συνόλου των οχημάτων ανανεώνει την άδειά του και το υπόλοιπο κατανέμεται στις τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες και εννιαμηνιαίες ανανεώσεις».

Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, για ανανεώσεις που θα γίνονται μετά την 11η Μαρτίου 2022, επιβάλλεται ως επιβάρυνση, το άθροισμα του ποσού των 10 ευρώ και ποσού ίσου με το δέκα τις εκατό (10%) της άδειας κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο οφειλόμενο ποσό για το τρέχον έτος. «Μετά από την παρέλευση της ημερομηνίας όπου είναι και η τελευταία ημερομηνία για ανανέωση των αδειών, υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση σταθερού κόστους δέκα ευρώ, συν 10% επί της αξίας της άδειας». 

Για να πραγματοποιήσει ένας πολίτης την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας, χρειάζεται πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος και ασφάλεια. «Επίσης, ζητούμε από τον κόσμο και τους πολίτες, αυτοί που δεν θα ανανεώσουν την άδεια του οχήματος τους, μπορούν να ακινητοποιήσουν το όχημά τους για να μην τρέχει η άδεια κυκλοφορίας τους το 2022. Δηλαδή για να μην θεωρούμε εμείς ότι είναι ενεργό το αυτοκίνητο. Η ακινητοποίηση μπορεί να γίνει στα επαρχιακά γραφεία του ΤΟΜ, είτε στα ΚΕΠ, είτε διαδικτυακά».

Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Ζαβρός, «εάν το όχημα έχει καταστραφεί, θα πρέπει να έχουμε πιστοποιητικό καταστροφής από το εγγεγραμμένο συνεργείο που πάρθηκε το όχημα για να ενημερωθεί το ΤΟΜ ότι το όχημα καταστράφηκε, για να μην στοιχίσει η άδεια κυκλοφορίας. Όπως επίσης, καλούμαι τον κόσμο που μεταβιβάζει τα οχήματά του, δηλαδή που τα πωλεί, να έχει σιγουρευτεί ότι έχει μεταβιβαστεί το όχημά του στον νέο ιδιοκτήτη. Γιατί ένα θέμα που έχουμε είναι ότι γίνεται η πώληση οχημάτων και δεν γίνεται η μεταβίβαση, με αποτέλεσμα ο προηγούμενος ιδιοκτήτης να είναι υπόχρεος για όλα, όπως και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος».

Ταυτόχρονα, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών συμβουλεύει όλους τους πολίτες να φροντίσουν για την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός τους έγκαιρα, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη υπερφόρτωση του συστήματος που μπορεί να προκαλέσει ταλαιπωρία τις τελευταίες ημέρες. «Επειδή ήμαστε λίγο της τελευταίας στιγμής, είναι προτιμότερο ο κόσμος να αρχίσει σιγά-σιγά και σταδιακά να ανανεώνει τις άδειες κυκλοφορίας του, γιατί εάν περιμένει τελευταία ημέρα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο φυσικά δεν μπορούμε να το προβλέψουμε».

Πώς μπορείς να ανανεώσεις την άδεια κυκλοφορίας

Όσο αφορά τους τρόπους ανανέωσης των αδειών κυκλοφορίας, οι πολίτες έχουν συνολικά πέντε επιλογές. «Οι πολίτες μπορούν να ανανεώνουν τις άδειες τους ηλεκτρονικά, που είναι και το βέλτιστο, γιατί δεν θα υπάρχει καμία ταλαιπωρία, αλλά μπορούν επίσης να ανανεώνουν στις τράπεζες, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς επίσης και στο τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών».

Σε ότι αφορά στις ανανεώσεις μέσω διαδικτύου, όπως φαίνεται και στην πιο κάτω εικόνα οι πολίτες θα πρέπει να δημιουργήσουν λογαριασμό και ακολούθως να τοποθετήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό τους.

Αφού πατήσουν είσοδο, θα τους παραπέμψει στην επόμενη σελίδα, όπου θα υπάρχει «κουμπί» για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας.

Από την ίδια σελίδα, μπορούν επίσης να ενημερώσουν και για την ακινητοποίηση οχήματός, πατώντας στο τετραγωνισμένο, με κόκκινο χρώμα, «κουμπί».

Ανανεώσεις αδειών κυκλοφορίας, μπορούν να γίνονται επίσης και μέσω της JCC. Σημειώνεται ότι για ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας θα πρέπει να υπάρχει πιστοποιητικό καταλληλότητας του οχήματος, καθώς επίσης και ασφάλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΤι ισχύει για ακινητοποιήσεις οχημάτων και ποιοι οι τρόποι ανανέωσης αδειών

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας