Τελικά… άκυρο τα θετικά δείγματα για Deltacron-«Τεχνικό λάθος»

Από τεχνικό λάθος στην ανάλυση του γονιδιώματος φαίνεται να προκλήθηκε ο συναγερμός για το νέο στέλεχος κορωνοϊού που φέρεται να εντοπίστηκε σε 25 περιστατικά στην Κύπρο, από την ομάδα του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιου Κωστρίκη.    

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, η Deltacron, είναι μετάλλαξη σε συνδυασμό της Όμικρον και της Δέλτα, ενώ σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, Γκίκα Μαγιορκίνη, πρόκειται για τεχνικό λάθος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνω, αναφέρει ότι «σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος...»

Yπενθυμίζεται ότι, χθες ο υπουργός Υγείας, ξεκαθάρισε πως η νέα παραλλαγή Deltacron, που εντόπισε σε ασθενείς η ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ. Λεόντιου Κωστρίκη, δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως το Υπουργείο ήταν ενήμερο, αφού πρόκειται για συνδυασμό δυο μεταλλάξεων που ήδη υπάρχουν στην Κύπρο. 

Παράλληλα, ο υπουργός υπέδειξε πως περισσότερα επί του θέματος, θα δοθούν σε διάσκεψη Τύπου, αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ την ίδια ώρα εξέφρασε την περηφάνια του «για τους επιστήμονες που έχουμε στον τόπο μας, γιατί τα αποτελέσματα και οι έλεγχοι και οι εξετάσεις που είχαμε χθες από τον κ. Κωστρίκη, είναι κάτι που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρα και βάζουν τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη, όσον αφορά θέματα υγείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι τρεις παράμετροι που καθορίζουν νέα μέτρα-Βλέπει ξανά ειδικούς ο υπ. Υγείας

Σκέψεις για μείωση της καραντίνας

Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της επιδημιολογική ομάδας, δρ. Μαρία Κολιού, επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. 

«Μελετούμε σε βάθος την κατάσταση όταν βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Μας παρουσιάζονται τα δεδομένα με λεπτομέρεια και μετά προχωράμε με εισηγήσεις. Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και θα αποφασίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε ότι τα όπλα που έχουν στο χέρι τους για επιπρόσθετα μέτρα, έχουν αρχίσει να στερεύουν και πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα που θα τεθούν ενώπιον τους.

«Περιορίζονται τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας. Φυσικά πρέπει να εξεταστεί και η διάρκεια που θα μένουν οι ασθενείς στο σπίτι, να μελετηθεί η βιβλιογραφία και να δούμε. Έχουμε εφαρμόσει το μέτρο για λιγότερη καραντίνα στους επαγγελματίες υγείας, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα δούμε και για τον γενικότερο πληθυσμό.  Επίσης, ευελπιστούμε να έχουμε και την αναλογία της Όμικρον μεταξύ των νοσηλευομένων, το οποίο πιθανότατα εντός των ημερών να λάβουμε ενημέρωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις από τώρα».

Σημειώνεται ότι ούτε από πλευράς Κυβέρνησης, αλλά ούτε από πλευράς ειδικών δεν έχει αποκλειστεί ποτέ το ενδεχόμενο για ένα Lockdown, ωστόσο αυτό θα είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, αφού θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία, πράγμα που δεν θέλει με τίποτα να σκέφτεται το Προεδρικό. 

Πάντως, εάν αποφασιστεί να ληφθούν νέα μέτρα, δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι η εισήγηση για curfew τις βραδινές ώρες, αλλά και το κλείσιμο κάποιων χώρων, για συγκεκριμένο διάστημα, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας