Οι τρεις παράμετροι που καθορίζουν νέα μέτρα-Βλέπει ξανά ειδικούς ο υπ. Υγείας

Με το βλέμμα στραμμένο στους δείκτες των κρουσμάτων και των νοσηλειών, βρίσκονται συνεχώς οι ειδικοί, οι οποίοι μετά τα μέτρα που λήφθηκαν από την Κυβέρνηση, μελετούν καθημερινά την πορεία των νέων λοιμώξεων, αλλά και των εισαγωγών τόσο στα δημόσια νοσηλευτήρια, όσο και στις ΜΕΘ, ώστε να αποφασίσουν κατά πόσον θα προχωρήσουν με τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. 

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, έχει θέσει συγκεκριμένους αριθμούς, ιδίως για τους νοσηλευόμενους που θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη και σε περίπτωση που αυτός ο αριθμός πλησιάσει ή ξεπεράσει, την κόκκινη γραμμή, τότε θα σημάνει συναγερμό για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. 

Ουσιαστικά, τρεις είναι οι παράμετροι που θα καθορίσουν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η πρώτη, είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι τη δεδομένη στιγμή έχουν ξεπεράσει τους 244. Η αύξηση των νοσηλειών, ήταν κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, αφού με πέντε χιλιάδες κρούσματα ανά ημέρα, ήταν αναμενόμενο ότι κάποιοι θα χρειάζονταν να νοσηλευτούν. Αυτό που δεν γνωρίζουν και θα αναμένουν να δουν, είναι πόσοι θα είναι οι πολίτες που θα χρειαστούν να παραμείνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια. Παράλληλα, αναμένουν να ξεκαθαρίσει και ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Όμικρον, με τα στοιχεία να αναμένονται μέχρι τη Δευτέρα.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο, είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, για τον οποίο κάποιοι ειδικοί προβλέπουν ότι θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τόσο την επόμενη, όσο και την μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε να κορυφωθεί το πέμπτο κύμα της πανδημίας. Πάντως, ακριβής εκτίμηση για τον αριθμό στον οποίο ενδεχομένως να ανέλθουν τα κρούσματα, δεν μπορεί να γίνει, ωστόσο θεωρούν δεδομένη την αύξηση, με τις νέες λοιμώξεις να ξεπερνούν τα αρνητικά ρεκόρ που καταγράφηκαν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. 

Τρίτο και κυριότερο στοιχείο, είναι οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Εδώ και κάποιες μέρες, οι συγκεκριμένες νοσηλείες, κυμαίνονται κοντά ή λίγο πάνω από τις ογδόντα, όμως μια αύξηση νοσηλειών τις επόμενες ημέρες, αναπόφευκτα θα φέρει και αύξηση των σοβαρά νοσούντων. 

Η μελέτη αυτών των στοιχείων από τη ΣΕΕ, θα γίνεται μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και σε περίπτωση που και οι τρεις παραμέτροι έχουν πλησιάσει ή ξεπεράσει τα όρια, τότε, θα πάνε στη σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας, την ερχόμενη Τρίτη, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό τους εισηγήσεις για λήψη νέων μέτρων. 

Σκέψεις για μείωση της καραντίνας

Μιλώντας στον REPORTER, το μέλος της επιδημιολογική ομάδας, δρ. Μαρία Κολιού, επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες. 

«Μελετούμε σε βάθος την κατάσταση όταν βρεθούμε σε αυτή τη θέση. Μας παρουσιάζονται τα δεδομένα με λεπτομέρεια και μετά προχωράμε με εισηγήσεις. Θα περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή και θα αποφασίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε ότι τα όπλα που έχουν στο χέρι τους για επιπρόσθετα μέτρα, έχουν αρχίσει να στερεύουν και πρέπει να εξετάσουν όλα τα δεδομένα που θα τεθούν ενώπιόν τους.

«Περιορίζονται τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας. Φυσικά πρέπει να εξεταστεί και η διάρκεια που θα μένουν οι ασθενείς στο σπίτι, να μελετηθεί η βιβλιογραφία και να δούμε. Έχουμε εφαρμόσει το μέτρο για λιγότερη καραντίνα στους επαγγελματίες υγείας, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα δούμε και για τον γενικότερο πληθυσμό.  Επίσης, ευελπιστούμε να έχουμε και την αναλογία της Όμικρον μεταξύ των νοσηλευομένων, το οποίο πιθανότατα εντός των ημερών να λάβουμε ενημέρωση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις από τώρα».

Σημειώνεται ότι ούτε από πλευράς Κυβέρνησης, αλλά ούτε από πλευράς ειδικών δεν έχει αποκλειστεί ποτέ το ενδεχόμενο για ένα Lockdown, ωστόσο αυτό θα είναι ένα έσχατο μέτρο, σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, αφού θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία, πράγμα που δεν θέλει με τίποτα να σκέφτεται το Προεδρικό. 

Πάντως, εάν αποφασιστεί να ληφθούν νέα μέτρα, δεν αποκλείεται να πέσει ξανά στο τραπέζι η εισήγηση για curfew τις βραδινές ώρες, αλλά και το κλείσιμο κάποιων χώρων, για συγκεκριμένο διάστημα, μέχρι να μειωθούν τα κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας