Εν αναμονή ανακοινώσεων για νέα μέτρα-Σφίγγουν τα ζωνάρια σε ανεμβολίαστους

Ενώπιον Υπουργικού κατατίθενται τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ Προέδρου Αναστασιάδη, υπουργών της Κυβέρνησης και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, στον απόηχο της τεράστιας έξαρσης κρουσμάτων, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αλλά και της ανοδικής πορείας που καταγράφουν οι νοσηλείες, μεγάλο ποσοστό των οποίων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλλαγές στον έλεγχο safepass, ταβάνι σε μαγαζιά και μέτρα για ανεμβολίαστους

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο Προεδρικό, το θέμα που φαίνεται να μονοπώλησε το ενδιαφέρον, ήταν το άνοιγμα των σχολείων, για το οποίο υπήρχε διφωνία, μεταξύ των μελών της Επιστημονικής Επιτροπής. Όπως φαίνεται, η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, πέρασε με ψήφους της πλειοψηφίας, παρότι υπήρχαν μέλη της ΣΕΕ, τα οποία διαφώνησαν με το συγκεκριμένο μέτρο. 

Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις επί του συγκεκριμένου θέματος, με την πλειοψηφία να ήταν υπέρ του ανοίγματος. «Έγινε σε βάθος συζήτηση και κατά πλειοψηφία εισηγούνται το άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα. Πρέπει να δούμε κάτω από ποια πρωτόκολλα θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Ίσως με πιο συχνά τεστ απ' ότι συνηθίσαμε μέχρι σήμερα».

Κάτι που επιβεβαίωσε, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε ότι, «εγώ ήμουν στη μειονότητα που υποστήριζε το μη άνοιγμα για ακόμα μια εβδομάδα. Έπαιξαν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως ότι θα επηρεάζονταν αρκετοί γονείς στις δουλειές τους. Επίσης υπάρχουν πολλές δουλειές που έχουν πρόβλημα λόγω του ότι οι υπάλληλοί τους είναι είτε κρούσματα, είτε επαφές και ένα μη άνοιγμα των σχολείων θα επέφερε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα». 

Σημειώνεται ότι θα αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο για τη δημοτική εκπαίδευση, αφού οι μαθητές θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ 72 ωρών κι όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ στα γυμνάσια τα μέτρα θα παραμένουν ως έχουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων, σε αναμμένα κάρβουνα οι γονείς

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέτρα που εμπεριέχονται στη δέσμη που θα εξετάσει το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, φαίνεται ότι υπήρχε ομοφωνία μεταξύ της ΣΕΕ. 

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να μπει ταβάνι στον μέγιστο αριθμό ατόμων στις εκδηλώσεις, όπως γάμοι και βαφτίσεις, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τους 200, αριθμός ο οποίος θα ισχύει και για τους χώρους εστίασης, αλλά και τους χώρους λατρείας. Επίσης, μείωση θα υπάρξει και στις συναθροίσεις ανά τραπέζι, από είκοσι άτομα στα έξι.

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να ληφθεί, αφορά τις επαφές κρουσμάτων, για τις οποίες φαίνεται να γίνεται υποχρεωτική η διενέργεια rapid test, σε σημεία που θα τους υποδεικνύονται από το Υπουργείο Υγείας, τόσο την τρίτη, όσο και την πέμπτη μέρα, μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Επιπρόσθετα, αλλαγές φαίνεται να έρχονται και στο safepass, αφού πλέον με την προσκόμισή του θα πρέπει να υποδεικνύεται και η ταυτότητα του πολίτη, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση. Το συγκεκριμένο μέτρο, λαμβάνεται στον απόηχο καταγγελιών, όπου πολίτες προσκόμιζαν το safepass άλλων προσώπων.

«Εισήγηση Χατζηπαντέλα για ανεμβολίαστους»

Στο μεταξύ, πριν τη σύσκεψη στο Προεδρικό, ο Νίκος Αναστασιάδης είναι συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί και να γνωματεύσει επί συγκεκριμένων εισηγήσεων και ενδεχόμενων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Μια από τις εισηγήσεις είναι οι ανεμβολίαστοι, σε περίπτωση που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων, να παραμένουν στα σπίτια τους, άνευ απολαβών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και πλέον αποτελεί πολιτική απόφαση για το αν θα υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντως, σε σχέση με την συγκεκριμένη εισήγηση, ο Πέτρος Καραγιάννης υπέδειξε πως, «ήταν κάτι που έπεσε στο τραπέζι χθες από τον υπουργό. Δεν ξέρω αν ήταν πρόταση μέλους της Επιτροπής ή αν ήταν πολιτική απόφαση. Είναι μια πίεση προς τους ανεμβολίαστους, παρότι δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, αλλά είναι όντως μια πίεση».

Σημειώνεται ότι τα μέτρα θα κλειδώσουν κατά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 9:30, ενώ μετά την ολοκλήρωση του, σε ανακοινώσεις θα προβεί ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σκέψεις για στήριξη

Σε μια άλλη εξέλιξη, μόνο τυχαία δεν ήταν η παρουσία του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη και της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου, στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, αφού η σκέψη που υπάρχει από πλευράς της Κυβέρνησης, είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που πλήττονται από την πανδημία. 

Σύμφωνα με τον κ. Πελεκάνο, «υπάρχουν σκέψεις, αλλά και δυνατότητες για στήριξη. Αυτό που πρέπει να δούμε, είναι το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει σε κάθε τομέα. Εξελίξεις θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες επί του συγκεκριμένου θέματος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η δέσμη μέτρων, πάει Υπουργικό για έγκριση-Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών