Αλλαγές στον έλεγχο safepass, ταβάνι σε μαγαζιά και μέτρα για ανεμβολίαστους

Mπορεί τα κρούσματα να κατέγραψαν νέο μαύρο ρεκόρ, φθάνοντας τις 5457 νέες λοιμώξεις, ωστόσο η κατάσταση στα νοσοκομεία κρίνεται διαχειρίσιμη, κάτι που οδηγεί την Κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει με αυστηροποίηση μέτρων, βγάζοντας εκτός πλάνου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, το ενδεχόμενο Lockdown. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε η δέσμη μέτρων, πάει Υπουργικό για έγκριση-Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτυχε ενημέρωσης για την επιδημιολογική εικόνα, από τον υπουργό Υγείας και την Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, ακούγοντας παράλληλα τις εισηγήσεις τους, για αναχαίτιση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του REPORTER, της σύσκεψης είχε προηγηθεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη, ο οποίος κλήθηκε να τοποθετηθεί και να γνωματεύσει επί συγκεκριμένων εισηγήσεων και ενδεχόμενων μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους. Μια από τις εισηγήσεις είναι οι ανεμβολίαστοι, σε περίπτωση που αποτελούν στενές επαφές κρουσμάτων, να παραμένουν στα σπίτια τους, άνευ απολαβών.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ενημέρωσε τον Πρόεδρο και πλέον αποτελεί πολιτική απόφαση για το αν θα υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μέτρο. Πάντως, η Κυβέρνηση θέλει να σφίξει τα λουριά στους ανεμβολίαστους και θεωρώντας πως μέσα από αυτό το μέτρο, θα το πετύχει. 

Την ίδια ώρα, σε σχέση με την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, που θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, η πρόταση που δόθηκε στον Πρόεδρο, είναι όπως για τους μαθητές της δημοτικής εκπαίδευσης να γίνονται δύο τεστ την εβδομάδα αντί ένα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ για τους μαθητές του γυμνασίου, να παραμείνει ως έχει. 

Επίσης, γερό ψαλίδι θα μπει στις συναθροίσεις, καθώς από τα είκοσι άτομα που επιτρέπεται να παρακάθονται σήμερα στο ίδιο τραπέζι, ο αριθμός αυτός θα μειωθεί στους 10. Παράλληλα, θα καθοριστεί μέγιστο όριο ατόμων σε όλες τις εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις και χώροι εστίασης, στους οποίους δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται άνω των 200 προσώπων. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους λατρείας. 

Ένα άλλο μέτρο που αναμένεται να ληφθεί, αφορά τις επαφές κρουσμάτων, για τις οποίες φαίνεται να γίνεται υποχρεωτική η διενέργεια rapid test, σε σημεία που θα τους υποδεικνύονται από το Υπουργείο Υγείας, τόσο την τρίτη, όσο και την πέμπτη μέρα, μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Επιπρόσθετα, αλλαγές φαίνεται να έρχονται και στο safepass, αφού πλέον με την προσκόμισή του θα πρέπει να υποδεικνύεται και η ταυτότητα του πολίτη, ώστε να γίνεται ταυτοποίηση. Το συγκεκριμένο μέτρο, λαμβάνεται στον απόηχο καταγγελιών, όπου πολίτες προσκόμιζαν το safepass άλλων προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι υπήρχαν κι άλλες εισηγήσεις, όπως είναι το curfew και το κλείσιμο των μουσικοχορευτικών κέντρων για δύο με τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο δεν προκρίθηκαν από τους επιδημιολόγους. 

Διχογνωμία υπήρξε και για το ενδεχόμενο μείωσης της καραντίνας από δέκα σε πέντε ημέρες και ως εκ τούτου, ούτε το συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλήφθηκε στην πρόταση που εξέτασε η επιστημονική ομάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει στις 9:30 το πρωί της Τετάρτης και έπειτα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις που θα παρθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή