Κυρίαρχη η Όμικρον στην Κύπρο, ψυχραιμία για Florona και αναμονή για τα μέτρα

Σχεδόν κυρίαρχη στην ολότητα των κρουσμάτων που εντοπίζονται, είναι πλέον η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση τα στοιχεία που κατέχει το Υπουργείο Υγείας, αφού το 80% των κρουσμάτων αφορά πλέον την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθορίζουν την... παρτίδα μέτρων οι επόμενες μέρες-Σκέψεις παράτασης στα σχολεία

Σε δηλώσεις του από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, το οποίο επισκέφθηκε, ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην Όμικρον, τόνισε πως, «γνωρίζουμε πολύ καλά το ποσοστό θετικότητας της Όμικρον. Θεωρούμε ότι τις επόμενες μέρες θα επικρατήσει η Όμικρον σε όλο τον πληθυσμό τον δικό μας. Βλέπουμε και κάνουμε καθημερινά εξετάσεις για την παραλλαγή Όμικρον. Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει ένα πολύ μεγάλο δείγμα από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσηλευτήρια μας για να δούμε αν κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονται με την παραλλαγή Όμικρον».

Σημείωσε επίσης πως, «το ποσοστό μπορεί να είναι και 80%, τις επόμενες μέρες θα είναι 100%. Αλλά το θετικό από όλη αυτήν την κατάσταση είναι πως, όλα τα δείγματα που έχουμε εξετάσει τη συγκεκριμένη στιγμή από τις νοσηλείες, κανένα δεν είναι με την παραλλαγή Όμικρον».

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το αμέσως επόμενο διάστημα. «Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ακόμα μια αύξηση αλλά όταν φτάσουμε την κορύφωση, τότε θα έχει και μια μεγάλη μείωση. Όσο πιο γρήγορα αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο γρήγορα θα μειωθούν όταν φτάσουμε αυτήν την αύξηση (κορύφωση)».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεσπάθωσε ο Φαίδωνας κατά Υπ. Υγείας-«Έντονα στοιχεία ανοργανωσιάς»

Κληθείς να σχολιάσει εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι λιγότερο παθογόνα, είπε πως, «μέχρι στιγμής τα δεδομένα αυτό μας λένε, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ούτε από τον κόσμο, ούτε από εμάς. Ο κόσμος πρέπει να εμβολιαστεί. Το μοναδικό όπλο που έχουμε και το μόνο πράγμα που έχουμε μάθει τον τελευταίο χρόνο είναι ότι αν είσαι εμβολιασμένος, δεν κινδυνεύεις να μπεις στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Από την άλλη, θέλουμε να πούμε ότι αν είσαι εμβολιασμένος, θα νοσήσεις από τον ιό αλλά δεν θα καταλήξεις στα νοσοκομεία. Είναι ένα πράγμα που πρέπει όλοι μας να το καταλάβουμε και πρέπει όλοι μας να προσέχουμε».

«Περιμένω να ακούσω τους ειδικούς»

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας απέφυγε να απαντήσει για τα μέτρα που θα ληφθούν, δίνοντας... πάσα στους επιστήμονες να πάρουν πρώτα τις εισηγήσεις του. Για τα σχολεία είπε ότι «θα περιμένω να ακούσω από αυτούς και αν εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά, είναι κάτι που σίγουρα θα συζητήσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο περιορισμού στις μετακινήσεις, είπε ότι, «πρέπει να ακούσω τους ειδικούς πριν τοποθετηθώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα αλλά... διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει ο Υπ. Υγείας

Ψυχραιμία για Florona

Στον υπουργό Υγείας τέθηκε και το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την Florona, που είναι συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού. 

Όπως τόνισε, «καταρχήν πρέπει όλοι να είμαστε ψύχραιμοι και να περιμένουμε να βλέπουμε όλα τα σωστά δεδομένα. Είναι ένα νέο περιστατικό που εμφανίστηκε στο Ισραήλ. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρία στους δικούς μας επιστήμονες να το αναλύσουν και όταν το αναλύσουν, τότε θα τοποθετηθούμε».

Τέλος, σε σχέση με τα νοσηλευτήρια και την κατάσταση που επικρατεί ένεκα της πανδημίας, είπε πως «η κατάσταση στις κοινές κλίνες είναι καλή. Υπάρχει μια πίεση που αφορά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε εντοπίσει έγκαιρα, γι' αυτό αύριο θα γίνει μια σύσκεψη στο ΓΝ Λάρνακας, που θα μας δώσει αρκετές κλίνες και επίσης, γίνονται και άλλες συζητήσεις και συσκέψεις και σκέψεις, πάντα σε συνεννόηση με τον ΟΚΥπΥ, που είναι εδώ και ο φίλος Πρόεδρος  του ΟΚΥπΥ και ο εκτελεστικός του νοσοκομείου εδώ, που να μας αυξήσουν περισσότερο τις κλίνες εντατικής θεραπείας αν υπάρξει ανάγκη».

Δειτε Επισης

Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Επιβεβαιώνεται ότι δεν πλήγηκαν πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν