Καθορίζουν την... παρτίδα μέτρων οι επόμενες μέρες-Σκέψεις παράτασης στα σχολεία

Τα πρώτα δείγματα της διασποράς του κορωνοϊού στη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων έχουν ενώπιον τους οι ειδικοί, αφού μια εβδομάδα μετά την 25η Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί στο 5,98%, σημαίνοντας νέο συναγερμό στο Υπουργείο Υγείας και στην Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, oι οποίοι βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει μέρα παρά μέρα. 

Παρότι ανήμερα Πρωτοχρονιάς διενεργήθηκαν μόλις 38 χιλιάδες εργαστηριακές εξετάσεις, εντοπίστηκαν πάνω από δύο χιλιάδες κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους 19 που μετέβη για διαγνωστικό έλεγχο, εντοπίστηκε θετικός. Αυτόματα, αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες κι αν δεν λειτουργήσουν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει την 29η Δεκεμβρίου η Κυβέρνηση, δεν αποκλείεται τα κρούσματα να σπάνε διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ. 

Ήδη, μέσα σε μία εβδομάδα, από τη Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, όταν για πρώτη φορά η Κύπρος κατέγραψε 1925 κρούσματα, μέχρι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, τα θετικά περιστατικά άγγιξαν τις 18 χιλιάδες, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι τα κρούσματα θα ξεπεράσει τις είκοσι χιλιάδες, αφού οι εργαζόμενοι που θα επιστρέψουν από αύριο στις δουλειές τους θα σπεύσουν για να υποβληθούν σε διαγνωστική εξέταση και ενδεχομένως να δούμε νέα εκτόξευση κρουσμάτων.

Νέες πιέσεις στο σύστημα υγείας

Την ίδια ώρα, το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να δέχεται έντονο σφυροκόπημα, αφού οι νοσηλείες αυξάνονται μέρα παρά μέρα, έστω και με αργούς ρυθμούς, ωστόσο θεωρείται δεδομένο το επόμενο διάστημα και αναλόγως της πορείας της πανδημίας να υπάρξει κύμα νοσηλειών. 

Ήδη, τα πρόσωπα που νοσηλεύονται έχουν πλησιάσει κοντά στα διακόσια, ενώ οι σοβαρά νοσούντες είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, είναι 82.

Η πίεση στα νοσηλευτήρια είναι και η μεγαλύτερη έγνοια των ειδικών, οι οποίοι έχουν συνεχώς στραμμένη την προσοχή τους στους συγκεκριμένους αριθμούς, ώστε να εκπέμψουν σε περίπτωση που χρειαστεί, SOS, στην Κυβέρνηση. 

Αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο Lockdown

Τα αποτελέσματα των καθημερινών διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά και η πίεση που μεγαλώνει στο σύστημα υγείας, θα αξιολογηθεί στην σύσκεψη που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη, υπουργός Υγείας και ειδικοί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων, τα οποία θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά εντός του 2022, στις 5 Ιανουαρίου.

Κανένας, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο για Lockdown, εάν κριθεί έκτακτη ανάγκη, όπως επιβεβαίωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος σε πρόσφατες δηλώσεις του, αλλά και οι ειδικοί με τις καθημερινές τους τοποθετήσεις.

Οι ειδικοί επεξεργάζονται διάφορες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα, αλλά και το λουκέτο για κάποιες εβδομάδες στα μουσικοχορευτικά κέντρα, καθώς επίσης και η μείωση ατόμων που θα δικαιούνται να συναθροίζονται σε σπίτια από είκοσι σε δέκα. Επιπλέον, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του ποσοστού της τηλεργασίας. Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται είναι ακόμα και η μείωση της καραντίνας στις πέντε ημέρες, μέτρο το οποίο έλαβαν κι άλλες χώρες.

Τέλος, γίνονται σκέψεις για παράταση του ανοίγματος των σχολείων, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κρούσματα.

«Αν ανοίξουν τα σχολεία ποιοι θα αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν;»

Σε ανάρτησή του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. 

Όπως αναφέρει «με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα, λόγω δυστυχώς των χιλιάδων κρουσμάτων και νέων επαφών κάθε μέρα, προσωπικά πιστεύω πως το άνοιγμα των σχολείων, ή το άνοιγμα των σχολείων με τον ίδιο τρόπο και συνθήκες όπως έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα ισοδυναμεί με "αυτοκτονία"».

Τονίζει ακόμη πως «την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία μας τα κρούσματα ήταν περίπου 850 τη μέρα και το ποσοστό θετικότητας 0,8%. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έλειπαν αρκετά παιδιά και αρκετοί εκπαιδευτικοί, σε σημείο που δεν βρίσκονταν αντικαταστάτες».

Σημειώνει επίσης πως «τώρα με προοπτική να αυξηθούν, έχουμε δυστυχώς 5000 κρούσματα τη μέρα, ποσοστό θετικότητας 6% και χιλιάδες επαφές κάθε μέρα!» 

Διερωτώμαι, συνεχίζει και ποιοι θα κάνουν μάθημα στις χιλιάδες μαθητών που θα απουσιάζουν, είτε ως επαφές είτε ως κρούσματα. Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια σε τέτοιες συνθήκες και πώς θα διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση».

Επισημαίνει ακόμα πως «σίγουρα στα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας πρέπει να γίνουν πάρα πολύ σοβαρές σκέψεις γιατί η κατάσταση που βρισκόμαστε είναι πολύ δύσκολη και επικίνδυνη. Πιστεύω πως αν επιχειρηθεί το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα νέα εξαιρετικά αρνητικά δεδομένα, θα επικρατήσει ένα χάος και απλά... η διασπορά του ιού θα εκτοξευθεί και άλλο, με δυστυχώς απρόβλεπτες συνέπειες και αναπόφευκτο κλείσιμο των σχολείων μερικές μέρες μετά, ίσως για πολύ περισσότερο χρόνο, κάτι που δεν επιθυμεί κανένας».

Σημειώνεται πάντως ότι όποια μέτρα και αν παρθούν, αναμένεται να ισχύσουν από την ημέρα των Θεοφανείων, αφού όπως είπε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του, στόχος είναι να αποτραπούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν την περσινή χρονιά.

Θετικές οι ενδείξεις για τους εμβολιασμούς

Mέσα σε όλα τα ανησυχητικά που παρατηρούνται από την πορεία της πανδημίας, υπάρχει και η θετική εξέλιξη, η οποία αφορά τους εμβολιασμούς, οι οποίοι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, έφθασε μέχρι την τελευταία μέρα του 2021 στο 69,6%.

Μάλιστα, όσον αφορά τους ενήλικους το ποσοστό φτάνει στο 83%, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 16-17 ετών, το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 48,1% και στους 12-15 ετών 36,3%.

Τέλος με την τρίτη δόση έχουν εμβολιαστεί 297,589.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου προχωρεί στη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στη Λευκωσία, για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.

Συγκεκριμένα, το εμβολιαστικό κέντρο στην Κρατική έκθεση – σημείο Α’ θα εξυπηρετεί μόνο παιδιά ηλικίας 5-11 ετών (walk in και ραντεβού μέσω της πύλης εμβολιασμού), Ώρα: 08:00 – 14:00.

Το συγκεκριμένο κέντρο, θα επισκεφτούν κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, και ο Πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου θα εμβολιάζει παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών, ενώ θα υπάρχουν δύο Άγιο Βασίληδες για να μοιράζουν δώρα στα παιδιά.

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας, στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και στις 12:30 το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, για να επιθεωρήσει την ετοιμότητα των δυο νοσηλευτηρίων και να ευχηθεί στους επαγγελματίες υγείας, που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο