Το plan b της Κυβέρνησης, οι επιπτώσεις της Όμικρον και το καμπανάκι από τις ΜΕΘ

Κι ενώ η κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, την εκθετική αύξηση κρουσμάτων, που συνεχίστηκε για τέταρτο εικοσιτετράωρο, αναγκάζοντας πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες να κάνουν Πρωτοχρονιά στην καραντίνα, στο Υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν plan b με νέα πιο αυστηρά μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ, εάν χρειαστεί, αρχές του νέου χρόνου. 

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων μέρα με τη μέρα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, αφού τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, έχουν καταγραφεί πάνω από 11,000 κρούσματα. Οι αριθμοί αυτοί μαρτυρούν την τραγικότητα της κατάστασης και την ανησυχία εντείνει και η αύξηση που παρατηρείται στο ποσοστό της θετικότητας, το οποίο πλέον έχει ξεπεράσει το 3%, ενώ το όριο ασφαλείας είναι το 1%.

Η σαρωτική επέλαση της Όμικρον, που μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να είναι απόλυτα κυρίαρχη και στη χώρα μας, δεν αποκλείεται να εκτοξεύσει τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα στις 5-6,000, σύμφωνα με κάποια μαθηματικά μοντέλα. Κι αυτό παρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ, που θεωρούνται από κάποιους επιστήμονες πολύ αδύναμα για να ανακόψουν τη απίστευτη φόρα του πανδημικού κύματος.

Και μπορεί στα… χαρτιά η οικονομία και η κοινωνία να μην έκλεισαν, ωστόσο επί της ουσίας στο πέρασμά της η Όμικρον, αφήνει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οικονομικές αφού από τη μία κάποιοι κλάδοι όπως η βιομηχανία εστίασης και οι διοργανωτές εκδηλώσεων, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και από την άλλη πολλές επιχειρήσεις έμειναν χωρίς προσωπικό, λόγω των τεράστιων αλυσίδων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν. Ανυπολόγιστες είναι όμως και οι κοινωνικές συνέπειες, αφού οι μέρες της Πρωτοχρονιάς, θα βρουν υπό περιορισμό τεράστιο αριθμό πολιτών, κάποιοι εκ των οποίων θα αλλάξουν τη χρονιά μόνοι στο σπίτι.

Οι κλάδοι που επηρεάζονται πάντως, ζητούν άμεση οικονομική στήριξη από την Κυβέρνηση, αλλιώς θα αναγκαστούν, όπως λένε, να απολύσουν προσωπικό. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δεχθεί οι ιδιοκτήτες μουσικοχορευτικών κέντρων, στα οποία για να εισέλθει κάποιος πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος, να έχει τεστ 24 ωρών και να είναι καθήμενος. Ήδη οι ακυρώσεις είναι μαζικές στον κλάδο, με κάποιους ιδιοκτήτες να σκέφτονται να μην ανοίξουν τους χώρους τους απόψε και την Πρωτοχρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βροχή ακυρώσεων γάμων και κρατήσεων-«Εδιαλύσαν μας, θα μείνει κόσμος στο δρόμο»

Plan B με κλείσιμο επιχειρήσεων

Εντός της ημέρας εν τω μεταξύ, αναμένονται νέα αποτελέσματα σε ύποπτα κρούσματα της Όμικρον τόσο από τα αεροδρόμια, όσο και από την κοινότητα που θα δώσουν επιπρόσθετα στοιχεία για το μέγεθος της διασποράς, η οποία βέβαια όπως φαίνεται από τους αριθμούς των κρουσμάτων και το ποσοστό θετικότητας, είναι μεγάλη.

Επιστήμονες και Μιχάλης Χατζηπαντέλας, θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν εάν πρέπει να επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα, τα οποία θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 5 Ιανουαρίου.

Ήδη έχει ετοιμαστεί μία λίστα επιπρόσθετων μέτρων, που αποτελούν το plan b της Κυβέρνησης, σε περίπτωση μεγαλύτερης επιδείνωσης και αύξησης στις νοσηλείες. Η λίστα αυτή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κλείσιμο των χώρων εστίασης μέχρι τα μεσάνυχτα, λουκέτο για κάποιες εβδομάδες στα μουσικοχορευτικά κέντρα, σημαντική μείωση των ατόμων που συναθροίζονται σε σπίτια και αύξηση ποσοστού τηλεργασίας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας την Πέμπτη, εάν επιβληθούν νέα μέτρα θα έχουν ισχύ πριν τα Θεοφάνεια. 

Παρόλο που μέτρα όπως ολικό lockdown καθώς και κλείσιμο σχολείων, βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός πλάνων, δεν μπορούν να αποκλειστούν εάν κινδυνεύσει το σύστημα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Η αβέβαιη πορεία των μέτρων και αυτά που έρχονται-Η… μισή Κύπρος σε καραντίνα

Πρώτο καμπανάκι από τον σκληρό δείκτη της πανδημίας

Η πιο μεγάλη αγωνία πάντως, είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στις νοσηλείες το κύμα της Όμικρον, κάτι που θα αρχίσει να φαίνεται από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που προκαλεί ανησυχία, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι σοβαρά νοσούντες ασθενείς (σ.σ την Πέμπτη ήταν 85) και άρχισαν να δέχονται πιέσεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυτό είναι το πρώτο καμπανάκι μετά το καλοκαίρι, από τον σκληρό δείκτη της πανδημίας. Σημειώνεται ότι στα δημόσια νοσηλευτήρια, μπορούν να νοσηλευτούν 65 άτομα σε κλίνες εντατικής θεραπείας και αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται πάνω από 50, τόσο με κορωνοϊό όσο και χωρίς.

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζει εν τω μεταξύ, να παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και να προετοιμάζεται για αύξηση των ροών των ασθενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκτός ΔΗΣΥ, η Νιόβη Παρισινού, μετά τη στήριξη στον Γεάδη
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κούρσα για δύο άλογα στην Πάφο-Υπέβαλαν υποψηφιότητες Φαίδωνας και Εύρος Λοϊζίδης
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»