Αυτά είναι τα δύο πακέτα μέτρων-Η λίστα εισηγήσεων για πριν την Πρωτοχρονιά

Οι ενδείξεις για ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην κοινότητα, αφού μόνο τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ανακοινώθηκαν πάνω από τέσσερις χιλιάδες κρούσματα, δεν άφησαν περιθώριο στην Κυβέρνηση από τη λήψη έκτακτων μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά. Οι εκτιμήσεις επιστημόνων ότι εάν δεν γίνουν παρεμβάσεις, κάθε σπίτι θα έχει κρούσμα της Όμικρον, επέσπευσαν τις αποφάσεις που θα στοχεύσουν στον περιορισμό της διασποράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο Υπουργικό το απόγευμα για ανακοίνωση μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, αφότου ενημερώθηκε για τη ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον υπουργό Υγείας, άναψε το πράσινο φως για έκτακτα μέτρα, που θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο συνέρχεται εκτάκτως στις 6 το απόγευμα υπό την Προεδρία της Αννίτας Δημητρίου. Αμέσως μετά θα γίνουν ανακοινώσεις από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

Το Υπουργικό θα συνέλθει μετά την σύσκεψη του υπουργού Υγείας με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη στείλει γραπτώς τις εισηγήσεις τους. Έτσι, με βάση αυτές, έχει ήδη καταρτιστεί μία πρώτη λίστα μέτρων, η οποία θα οριστικοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στη σύσκεψη με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, δεν εξετάζεται σε αυτό το στάδιο, ωστόσο τα μέτρα θα επηρεάσουν τις συναθροίσεις και κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες. Στο τραπέζι είναι τα ακόλουθα μέτρα:

  • Μείωση του αριθμού ατόμων σε οικίες
  • Μείωση του αριθμού ατόμων σε χώρους μαζικής συνάθροισης και κλείσιμο των χώρων διασκέδασης μέχρι τα μεσάνυκτα
  • Υποχρεωτικό τεστ 24 ωρών σε όσους εισέρχονται σε χώρους εστίασης, δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων κλπ, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτή η πρόταση, που έχει κερδίσει έδαφος τις τελευταίες ώρες, ήρθε μετά την ανάλυση των στοιχείων από την ιχνηλάτηση, που κατέδειξαν, όπως και σε άλλες χώρες, ότι δεν είναι πλήρως θωρακισμένα από την Όμικρον άτομα με ιστορικό εμβολιασμού. Το θέμα που προκύπτει και είναι κάτι για το οποίο δίνουν αγώνα δρόμο οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι εάν θα γίνει κατορθωτό, ειδικά μέσα στις γιορτές να αυξηθούν οι μονάδες δειγματοληψίας για δωρεάν τεστ
  • Διπλές χειρουργικές μάσκες, είτε μάσκες υψηλής προστασίας FFP2 ή N95 σε χώρους υψηλού κινδύνου και χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Αύξηση του ποσοστού τηλεργασίας στο 50% στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
  • Μείωση του αριθμού των θεατών σε γήπεδα και άλλες αθλητικές δραστηριότητες

Αυτές πρόκειται για εισηγήσεις, που προτείνεται να έχουν άμεση εφαρμογή, πριν την Πρωτοχρονιά δηλαδή. Σημειώνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης, να αλλάξει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου σε μία εμβολιασμένα άτομα σε κάποιους χώρους. 

Η κατάσταση πάντως θα επαναξιολογηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, όπου αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων θα τεθούν επί τάπητος και άλλες εισηγήσεις που υπάρχουν στο τραπέζι. Εάν αποφασιστούν μέτρα, τότε αυτά θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού που θα συνέλθει στις 5 Ιανουαρίου, υπό την Προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι για μετά την Πρωτοχρονιά είναι τα ακόλουθα μέτρα:

  • Λουκέτο σε χώρους διασκέδασης για 4 εβδομάδες
  • Μείωση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης
  • Παράταση στο κλείσιμο σχολείων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό ανοίγουν στις 10 Ιανουαρίου
  • Παράταση του μέτρου του self-test και τον Ιανουάριο

Όλα, πάντως, αναφορικά με το δεύτερο πακέτων μέτρων, θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της διασποράς της Όμικρον και κυρίως από τις ροές ασθενών στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη αύξηση. Το εάν θα υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες και πόση θα είναι αυτή, είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο, αφού πάρα το γεγονός ότι πολλές μελέτες διεθνώς καταδεικνύουν ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση, υπάρχουν ελλιπή στοιχεία ως προς το ποσοστό αυτών που θα χρειαστούν νοσηλεία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα