Η έκρηξη κρουσμάτων φέρνει ξανά μέτρα στο τραπέζι-Οι σκέψεις για Πρωτοχρονιά

Τεράστια ανησυχία και πρόωρο πονοκέφαλο, προκάλεσε στο Υπουργείο Υγείας η εκτόξευση κρουσμάτων, που φέρνει επί τάπητος ξανά το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων, πριν το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός Υγείας, θα ζητήσει εντός της ημέρας από τους επιστήμονες να ετοιμάσουν εισηγήσεις για μέτρα περιορισμού της διασποράς. Θα ακολουθήσει σύσκεψη την Τετάρτη και εάν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής προτείνουν μέτρα, τότε θα συνέλθει εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις. 

Λίγες ώρες αφότου αποφασίστηκε ότι μόνο μία ανατροπή που θα είχε σχέση είτε με την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, είτε με μεγάλη αύξηση στις ροές των ασθενών στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αποφάσεις για μέτρα πριν την Πρωτοχρονιά, ήρθε η ψυχρολουσία των 1925 κρουσμάτων. Ένας αριθμός, που αποτελεί τον υψηλότερο στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας (σ.σ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 1152 κρούσματα στις 15 Ιουλίου του 2021) και καταδεικνύει πλέον πως ενδεχομένως να έχει κυριαρχήσει στην κοινότητα, η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, που έχει ανατρέψει τους σχεδιασμούς πολλών χωρών και έχει οδηγήσει  στη λήψη έκτακτων μέτρων. 

Έπειτα από πολύωρες συσκέψεις τη Δευτέρα και μετά τις συστάσεις κάποιων επιστημόνων της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είχε αποφασιστεί πως με βάση την κατάσταση στα νοσοκομεία, που κρίνεται από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ως πλήρως διαχειρίσιμη, θα μπορούσαν μπουν στον πάγο για λίγα εικοσιτετράωρα, οι όποιες σκέψεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων, από τη μία για να μην επηρεαστεί ο προγραμματισμός των πολιτών και από την άλλη για να υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα από την κατάσταση στη κοινότητα.

Ωστόσο, τα νέα δεδομένα αναγκάζουν το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε επαναξιολόγηση της κατάστασης, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ανεξέλεγκτης διασποράς στην κοινότητα, που θα προκαλέσουν αύξηση στις νοσηλείες, παρά το γεγονός ότι οι μελέτες για τη μετάλλαξη Όμικρον κάνουν λόγο για λιγότερο αριθμό ασθενών που χρήζει νοσηλείας στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία δύο εικοσιτεράωρα διαπιστώθηκε πως πολλά από τα κρούσματα σχετίζονται με χώρους αναψυχής και συνάξεις νεαρών. Κατά τη σύσκεψη με τους επιστήμονες, θα δοθούν στοιχεία από τα ευρήματα της Ομάδας Ιχνηλάτησης, προκειμένου οι αποφάσεις να στοχεύσουν σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι επιστήμονες, με βάση την κατάσταση στα νοσοκομεία, να προτείνουν μείωση συναθροίσεων τόσο σε σπίτια, όσο και σε χώρους υψηλού κινδύνου, αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας και μέτρα που να μειώνουν δραστικά τις επαφές, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς.

Αν και το ενδεχόμενο ενός ολικού lockdown, είναι κάτι που ουδείς θέλει να σκέφτεται αφού θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου υπάρχει ανάπτυξη, με βάση τα παραδείγματα άλλων χωρών, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το τραπέζι. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα ενδεχόμενο παράτασης του κλεισίματος σχολείων και μείωση των ωρών λειτουργίας κάποιων επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου.

Τεράστια ανησυχία για την κατάσταση στο Πουρνάρα

Μία από τις μεγαλύτερες εστίες ανησυχίας αυτή τη στιγμή, είναι η διασπορά των κρουσμάτων ανάμεσα στους περίπου δύο χιλιάδες μετανάστες στο Κέντρο υποδοχής στο Πουρνάρα. Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν 235 περιστατικά, ενώ κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας έχει εγκατασταθεί στην κλειστή δομή, προκειμένου να συνεχίσει η διενέργεια τεστ στους διαμένοντες, ανάμεσά τους έγκυες και παιδιά.

Ήδη 600 άτομα, που ήταν επαφές των πρώτων κρουσμάτων, μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής Λίμνες στην Μενόγια, ενώ δεκάδες μετανάστες φιλοξενούνται και στο χώρο καραντίνας Eden στην Τερσεφάνου. Η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας και εάν χρειαστεί θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για μείωση της διασποράς στο χώρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας