Σενάριο για μείωση συναθροίσεων την Πρωτοχρονιά-«Δεν αποκλείουμε το lockdown»

Μπορεί το ολικό lockdown να μην βρίσκεται στα άμεσα πλάνα της Κυβέρνησης, ωστόσο ρευστή παραμένει η κατάσταση σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για αναχαίτιση της πανδημίας, αφού η ανοδική τάση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε Υπουργείο Υγείας και Επιστημονική Ομάδα, οι οποίοι αξιολογούν τα δεδομένα. 

Η επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες, στη σκιά και της μετάλλαξης Όμικρον, δεν συνιστά εφησυχασμό, αντιθέτως καθιστά την ανάγκη για σκέψεις  αυστηροποίησης των υφιστάμενων μέτρων, ακόμη και πριν την έλευση της νέας χρονιάς.    

Καθοριστικό ρόλο στις οποιεσδήποτε αποφάσεις θα διαδραματίσουν οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής κρίνονται σε διαχειρίσιμη κατάσταση, ωστόσο δεν αποκλείεται επιδείνωση των αριθμών, δεδομένου ότι οι ειδικοί εκτιμούν πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα, λόγω και των μαζικών συναθροίσεων κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ως εκ τούτου, τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, αναμένουν – εκτός από τα χθεσινά - και τα σημερινά κρούσματα, τα οποία θα δώσουν το στίγμα τους και θα καθορίσουν πώς θα περάσουμε τις μέρες τις Πρωτοχρονιάς.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε χθες κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Αναφοράς, πως από τα κρούσματα θα εξαρτηθεί κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την επιδημιολογική ομάδα για επανεξέταση των μέτρων, ενώ, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίας που προέρχονται από τους χώρους εστίασης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας πως «το πιο πιθανό, εάν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε σκέψεις, θα είναι προς την αυστηροποίηση των μέτρων παρά στην χαλάρωση τους». 

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να εξεταστούν, σε περίπτωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων, είναι η μείωση του αριθμού των συναθροίσεων, τόσο σε οικίες, όσο και σε χώρους εστίασης και κέντρα αναψυχής. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα υφιστάμενα μέτρα, οι συναθροίσεις σε οικίες ανέρχονται στα 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Την ίδια ώρα, πονοκέφαλο προκαλούν και τα εισαγόμενα κρούσματα από τα αεροδρόμια, εκεί όπου και εντοπίζεται η μετάλλαξη Όμικρον, με τα περισσότερα να έχουν ιστορικό ταξιδιού από την Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας, «από την πρώτη στιγμή που έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο για έλεγχο PCR το Υπουργείο Υγείας, για όλους τους επιβάτες, ήταν πολύ σημαντικό διότι εντοπίζονται αυτά τα κρούσματα έγκαιρα. Καθημερινά εντοπίζονται 50 κρούσματα στα κυπριακά αεροδρόμια».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, ανέφερε πως παρατηρείται μια αύξηση «και σε αυτό συμβάλλουν και οι αυξημένες αφίξεις, από φοιτητές, αλλά βεβαίως και από τις κλειστές δομές», προσθέτοντας ωστόσο πως όσον αφορά τις νοσηλείες, υπάρχουν κάποιες θετικές ενδείξεις.

«Βλέπουμε μια μικρή μείωση τις τελευταίες ημέρες, στον αριθμό αυτό. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει κάτι. Εφόσον αυξάνονται τα κρούσματα, αυτό ενδεχομένως να φέρει και αύξηση στις νοσηλείες. Επομένως παραμένουμε σε εγρήγορση, αξιολογούμε συνεχώς τα δεδομένα και εκεί και όπου χρειάζεται να ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα, η Κυβέρνηση θα τα λάβει, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Σε ότι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Πελεκάνος ανέφερε πως θα πρέπει να επιδειχθεί μεγάλη προσοχή, υποδεικνύοντας πως «στον υπόλοιπο κόσμο επανέρχονται τα πολύ αυστηρότερα μέτρα, τύπου lockdown, κάτι που προσπαθούμε και βεβαίως θα θέλαμε να αποφύγουμε στην Κύπρο».

Σε ένα τέτοιο σενάριο για την Κύπρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε πως με τα σημερινά δεδομένα, «δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή να ληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο να προκύψει αυτή η ανάγκη τις επόμενες ημέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για λήψη επιπρόσθετων μέτρων-Οι καθοριστικοί παράγοντες

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας