Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για λήψη επιπρόσθετων μέτρων-Οι καθοριστικοί παράγοντες

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, για να ευχηθεί και να εκφράσει εμπράκτως τη στήριξη του προς τους επαγγελματίες υγείας, που καθημερινά δίνουν τη δική τους μάχη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Αρχικά ο Υπουργός Υγείας ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο Χρόνια Πολλά και εξέφρασε την ευχή όπως το  2022 να είναι ακόμα καλύτερη χρονιά. Ο κ. Χατζηπαντέλας είπε πως «από εμάς εξαρτάται σχετικά με τον κορωνοιό αν θα είναι καλύτερη χρονιά και αυτό οφείλεται ανέφερε, στο γεγονός αν αποφασίσουμε να εμβολιαστούμε, αν αποφασίσουμε να τηρούμε τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας.

Η σημερινή επίσκεψη στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου ήταν για δυο λόγους δήλωσε ο κ. Χατζηπαντέλας. Κυριότερος λόγος ήταν να βρεθώ, ανέφερε, δίπλα στους γιατρούς δίπλα στους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής, να τους ευχηθώ, να περάσω λίγο χρόνο μαζί τους, και να τους ευχαριστήσω για όλες τις προσπάθειες που κάνουν τον τελευταίο καιρό.

Όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, οι γιατροί, οι νοσηλευτές μας, έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη και δεν πρέπει να το ξεχνούμε αυτό είπε.

Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης μου, ήταν να δω με τα μάτια μου ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, εάν υπάρχει πίεση όσον αφορά τις νοσηλείες νέων ασθενών στο νοσηλευτήριο, ευτυχώς την δεδομένη στιγμή είπε δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο νοσοκομείο Αμμοχώστου. Το απόγευμα θα επισκεφθώ είπε και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για να δω και εκεί τι γίνεται με τις νοσηλείες με τον κορωονοιό.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, για την αύξηση του ποσοστού θετικότητας χθες παρά τον μικρό αριθμό δειγμάτων ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας δήλωσε «χθες έχει αυξηθεί το ποσοστό θετικότητας αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα μεγάλο ποσοστό από τα χθεσινά κρούσματα ήταν από τα αεροδρόμια μας γι’ αυτό και η αύξηση του ποσοστού είπε και τόνισε πως θα δούμε, τα αποτελέσματα των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 ημέρες και τότε θα αποφασίσουμε ανέφερε.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ότι η συγκεκριμένη εβδομάδα είναι καθοριστική λόγω του ότι θα υπάρξουν και εορταστικές συνάξεις πολιτών, και κατά πόσο το Υπουργείο Υγείας θα λάβει πιο αυστηρά μέτρα ο κ. Χατζηπαντέλας, ανέφερε πως για νέα συνάντηση με επιδημιολογική ομάδα και συμβουλευτική επιτροπή για επανεξέταση των μέτρων, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τα σημερινά και αυριανά αποτελέσματα είπε και τόνισε πως εάν διαφανεί ότι τα κρούσματα και το ποσοστό θετικότητας είναι υψηλό, όπως επίσης και οι νοσηλείες (χθες είδαμε ότι είχαμε μια σημαντική μείωση στις νοσηλείες είπε) εάν αυτά τα δυο είναι αυξημένα τότε θα συναντηθούμε είπε, με την συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή για να δούμε ανέφερε εάν θα πρέπει να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα.

Όσον αφορά την κατάσταση των νοσοκομείων ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως υπάρχει ο σχεδιασμός για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα, θέλω να σας αναφέρω είπε, ότι την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα έγινε μια σύσκεψη με τον ΟΚΥΠΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όσον αφορά την μεταφορά ασθενών από τα κρατικά νοσηλευτήρια στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Θέλω να σας αναφέρω, είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός από τα κρατικά νοσηλευτήρια ήδη έχει μεταφερθεί στα ιδιωτικά και αυτή την στιγμή υπάρχουν αρκετές κλίνες που εάν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και για τον κορονοιό.

Τώρα που μου δίνεται αυτή η ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω είπε ο κ. Χατζηπαντέλας,  και τον ΟΚΥΠΥ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για την συνεργασία που έχουν επιδείξει τις τελευταίες ημέρες ώστε να μεταφερθεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών από τα κρατικά νοσηλευτήρια στα ιδιωτικά.

Όσον αφορά τα κρούσματα της Όμικρον χθες, ο υπουργός υγείας ανέφερε πως μέχρι στιγμής δεν έχει ενημέρωση για ύπαρξη ασθενούς με την παραλλαγή Όμικρον αλλά θέλω να αναφέρω είπε πως από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δοθεί οδηγίες στους λειτουργούς του υπουργείου υγείας όπως γίνονται έλεγχοι όσοι νοσηλεύονται στα κρατικά νοσηλευτήρια με κορονοιό να γίνεται έλεγχος για να διαφανεί εάν υπάρχουν ασθενείς με την μετάλλαξη Όμικρον.

Εάν δεν υπάρχουν νοσηλείες με την μετάλλαξη Όμικρον τότε είναι καλά νέα ανέφερε ο Υπουργός. Είναι ένα θέμα που παρακολουθούμε καθημερινά είπε και αναμένουμε τα αποτελέσματα των ασθενών με κορονοιό που είναι στα κρατικά νοσηλευτήρια την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως τα περισσότερα έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό, έχουν ιστορικό ταξιδιού από την Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα. Όπως φαίνεται είπε ο κ. Χατζηπαντέλας, από την πρώτη στιγμή που έλαβε το συγκεκριμένο μέτρο για έλεγχο PCR το Υπουργείο Υγείας, για όλους τους επιβάτες, ήταν πολύ σημαντικό διότι εντοπίζονται αυτά τα κρούσματα έγκαιρα. Καθημερινά εντοπίζονται 50 κρούσματα στα κυπριακά αεροδρόμια, είπε άρα φαίνεται πόσο σημαντική είναι αυτή η απόφαση που έχουμε λάβει ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας ο οποίος τόνισε πως για τα περισσότερα κρούσματα υπάρχει αναλυτική κατάσταση στο Υπουργείο Υγείας για όλες τις ηλικίες με τα περισσότερα κρούσματα να είναι νεαρά άτομα και φαίνεται να είναι από ιστορικό ταξιδιού που είχαν  τις προηγούμενες ημέρες.

Πριν τελειώσω, θα ήθελα να ευχαριστήσω ανέφερε ο κ. Χατζηπαντέλας, την Γιατρό Αμαλία Χατζηγιάννη  και τους νοσηλευτές ξανά σε αυτό το νοσοκομείο, γιατί αυτό το νοσοκομείο μας κάνει περήφανους όχι μόνο στην Κύπρο σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θέλω να τους ευχαριστήσω ξανά και να τους διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Υγείας θα είναι δίπλα τους ότι και αν χρειαστεί.

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες από εστιάτορες για το ότι έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας, και εάν το Υπουργείο σκέφτεται να χαλαρώσει τα μέτρα που αφορούν τους χώρους εστίασης ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε πως πρωταρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια του κόσμου, και θεωρώ είπε ότι την δεδομένη στιγμή δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα για χαλάρωση των μέτρων. Το πιο πιθανό εάν θα υπάρξουν οποιεσδήποτε σκέψεις είπε θα είναι προς την αυστηροποίηση των μέτρων παρά στην χαλάρωση τους.  

Όσον αφορά τον προγραμματισμό στα εμβολιαστικά κέντρα και τα walk in που θα τρέξει αυτή την εβδομάδα που είναι εορταστική περίοδος ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως αύριο, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου το Υπουργείο Υγείας προνόησε να γίνονται εμβολιασμοί φοιτητών. Είναι ένα πράγμα που το θεωρούμε πολύ σωστό, να εμβολιάσουμε τους φοιτητές μας ειδικά πριν πάνε σε ξένες χώρες γι' αυτό και προνοήσαμε ανέφερε. Θα υπάρξουν walk in μόνο για φοιτητές.

Αύριο ανέφερε ο Υπουργός Υγείας θα υπάρχουν περισσότερες από 30 χιλιάδες δόσεις pfizer που θα μπορεί όλος ο κόσμος να κλείσει το ραντεβού του μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, άρα θα υπάρχουν περίπου 30 χιλιάδες δόσεις της pfizer και το λέω στον κόσμο όσοι θέλουν να εμβολιαστούν με pfizer, να μπουν στην πύλη εμβολιασμού και να κλείσουν ένα ραντεβού και την ίδια στιγμή τα walk in θα λειτουργούν κανονικά μετά από δυο ημέρες είπε.

Την ίδια στιγμή έχουμε προγραμματίσει 3-4 Ιανουαρίου που όλα τα παιδιά θα είναι σπίτι τους να έχουν την ευκαιρία να πηγαίνουν με τους γονείς τους σε εμβολιαστικά κέντρα που θα είναι μόνο για εμβολιασμό παιδιών ώστε να τους εξυπηρετήσουμε και αυτούς για να μην υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Θα δίνεται η ευκαιρία στους γονείς να πηγαίνουν μαζί  με τα παιδιά τους να τα εμβολιάζουν τώρα που τα παιδιά είναι σπίτι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Η Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας Αμμοχώστου Αμαλία Χατζηγιάννη ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας που μας κάνει όπως είπε για άλλη μια φορά την τιμή να είναι μαζί μας και να εμψυχώνει το προσωπικό. Εκτός από την παρουσία του σήμερα εδώ είπε η κα. Χατζηγιάννη, είναι καθημερινά αισθητή η παρουσία του διότι 2-3 φορές την ημέρα τουλάχιστον επικοινωνεί μαζί μου για να βοηθήσει το νοσηλευτήριο να λειτουργεί ομαλά.

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους μου, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, που προσφέρει τις υπηρεσίες του με ιδιαίτερο ζήλο, και με την εμπειρογνωμοσύνη του απέδειξε ότι δίνει τις μέγιστες υπηρεσίες που μπορεί να δώσει ανέφερε η κα. Χατζηγιάννη.

Όσον αφορά στην κατάσταση σήμερα στο Νοσοκομείο Αναφοράς νοσηλεύονται 30 ασθενείς με κορονοιό εκ των οποίων οι 6 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ αναμένονται ακόμη 3 εισαγωγές από Λευκωσία. Στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας υπάρχουν δυο διασωληνωμένοι και το 80% των νοσηλευομένων παραμένουν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Ο νεαρότερος ασθενείς είναι 25 ετών ενώ η γηραιότερη είναι 90.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη