Η ώρα των αποφάσεων του Υπουργικού-Τα νέα μέτρα και το… όπλο για τα Χριστούγεννα

Μία εβδομάδα μετά τα προηγούμενα και υπό το φόβο ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η Κυβέρνηση αναγκάζεται να λάβει νέα μέτρα, σε μία προσπάθεια να αποτραπούν επώδυνοι περιορισμοί, που άρχισαν ήδη να επιβάλλονται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το Υπουργικό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις  9:30 καλείται να λάβει νέες αποφάσεις για μέτρα, στη σκιά της νέας εκτόξευσης κρουσμάτων, που έφτασαν την Δευτέρα τα 835 νέα περιστατικά.

Τις βάσεις των νέων μέτρων, έβαλαν κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να προτείνουν τέσσερις εισηγήσεις, που πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό κρουσμάτων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου.  

Το πρώτο μέτρο που πρότειναν, είναι να καταστούν υποχρεωτικά τα rapid τεστ και σε εμβολιασμένους εργαζόμενους. Από το μέτρο θα εξαιρούνται, όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση, αφού σύμφωνα με τις πλείστες μελέτες διεθνώς, είναι πιο θωρακισμένοι στη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό που θα κλειδώσει ενώπιον του Υπουργικού, είναι εάν το τεστ των εμβολιασμένων εργαζόμενων θα είναι εβδομαδιαίο ή εάν θα ακολουθηθεί η ίδια τακτική με τους ανεμβολίαστους πολίτες, που πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κάθε 48 ώρες.

Σε μία προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος, εξάλλου, προτάθηκε η παράταση στο κλείσιμο σχολείων, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου αντί στις 7, που ήταν προγραμματισμένο να επιστρέψουν. Στην ουσία οι μαθητές χάνουν μόνο μία ημέρα μαθήματος, αφού μεσολαβεί Σαββατοκυρίακο. Αυτό έγινε, προκειμένου να επιστρέψουν όλοι στο σχολείο τους, έχοντας αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Επιπρόσθετα, στη βάση των διεθνών ερευνών, που κατέδειξαν ότι όσοι νόσησαν από κορωνοϊό, έχουν μεγάλες πιθανότητες επαναμόλυνσης από την Όμικρον, θα αποφασιστεί όπως η λήξη του SafePass τους, θα γίνεται στους τρεις αντί στους έξι μήνες.

Τέλος, θα επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση του υπουργού Υγείας, προκειμένου τα ανεμβολίαστα παιδιά 12-15 ετών να μπορούν με τεστ 48 ωρών, να εισέρχονται σε χώρους μόνο για εμβολιασμένους, με την προϋπόθεση ότι συνοδεύονται από εμβολιασμένους γονείς.

Κατά τη σύσκεψη των ειδικών ακούστηκαν και άλλες εισηγήσεις για μέτρα, όπως η αλλαγή του πρωτοκόλλου των εμβολιασμένων που είναι επαφές κρουσμάτων, ωστόσο απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία. Αποφασίστηκε ακόμα, πως λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα και αφότου ο κόσμος έκανε τον προγραμματισμό του, δεν θα ήταν σωστό να επέλθει μείωση στον αριθμό των παρευρισκομένων σε σπίτια. Σημειώνεται ότι με βάση το διάταγμα που είναι σε ισχύ, θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα σε σπίτια είκοσι άτομα. 

Ωστόσο, ο τελικός λόγος ανήκει στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα αποφασίσει κατά πόσον θα πρέπει να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, προκειμένου να μην χρειαστούν νέα σε λίγες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παράταση στο κλείσιμο σχολείων, τεστ στους εργαζόμενους-Τα σενάρια στο τραπέζι

Το όπλο για τις γιορτές

Παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επηρεαστούν τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια και οι συνάξεις, θα γίνουν αυστηρότατες συστάσεις στους πολίτες, που θα κληθούν να ενεργοποιήσουν στο έπακρον την ατομική τους ευθύνη. Έτσι θα ζητηθεί από τους πολίτες, πριν μεταβούν σε κάποιο οικογενειακό τραπέζι, να υποβάλλονται σε αυτοέλεγχο, μέσω των self-test, η διάθεση των οποίων ξεκινά σήμερα.

Δικαιούχοι της δωρεάν συσκευασίας, θα είναι άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με δύο δόσεις για τα διδοσικά εμβόλια και μία δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο ή έλαβαν την ενισχυτική δόση.

Οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ, θα μπορούν να παραλάβουν τη συσκευασία, που θα περιλαμβάνει πέντε self test, από τα φαρμακεία, που είναι συμβεβλημένα με το σύστημα. Οι υπόλοιποι, θα τα παραλαμβάνουν, από τους χώρους που έχουν ανακοινωθεί.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Προσωπικό τους Ιατρό, για να τους παραπέμψει για εξέταση PCR στα Ιατρεία Δημόσιας Υγείας της επαρχίας διαμονής τους. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω τεστ, μπορούν να ανιχνεύσουν και τη μετάλλαξη Όμικρον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα σημεία παραλαβής των self test-Οι δικαιούχοι και ο τρόπος διάθεσης

Δεκάδες ύποπτα περιστατικά της Όμικρον

Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη αύξηση ασθενών, σε περίπτωση διασποράς της Όμικρον. Παρά την αύξηση στις ροές το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση θεωρείται διαχειρίσιμη. Υπενθυμίζεται ότι στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με το πλάνο του ΟΚΥπΥ, μπορούν να νοσηλευτούν μέχρι 300 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες, με δυνατότητα επέκτασης και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και του εργαστηρίου Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης δεκάδες ύποπτα περιστατικά της Όμικρον, τα πλείστα εκ των οποίων είναι θετικά δείγματα από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 33 περιστατικά της νέας μετάλλαξης, τα 25 εκ των οποίων συνδέονται με αλυσίδα μετάδοσης σχολείου στη Λεμεσό. 

Αν και θεωρείται, θέμα χρόνου η διασπορά της Όμικρον, κάτι που ήδη έχει συμβεί σε πολλά κράτη παγκόσμια, όλες οι ενέργειες αποσκοπούν στην καθυστέρηση αυτού του σεναρίου, πρώτον για να μην επηρεαστούν οι γιορτές και δεύτερον προκειμένου να γίνουν γνωστά πιοο πολλά για τη νέα μετάλλαξη, που αποτελεί ακόμη άλυτο γρίφο. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής, είναι πως η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική από τη Δέλτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υγειονομική βόμβα στο Πουρνάρα-Εξήντα κρούσματα, εκατοντάδες οι επαφές

Δειτε Επισης

Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Κρίσιμος τραυματισμός για 56χρονο-Έπεσε στο κενό από τον δεύτερο όροφο οικίας
Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Το Ισραήλ προειδοποίησε την Ουάσινγκτον για την επίθεσή του στο Ιράν και δεν την έγκρινε
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα