Παράταση στο κλείσιμο σχολείων, τεστ στους εργαζόμενους-Τα σενάρια στο τραπέζι

Το καμπανάκι που κτύπησε από την αύξηση στις νοσηλείες, καθώς ο φόβος ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον έφερε στο τραπέζι νέα μέτρα. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κατέθεσαν εισηγήσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν αύριο ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου προς έγκριση.

Η σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, πραγματοποιήθηκε στη σκιά της διατάραξης της σχέσης του Υπουργείου Υγείας, με κάποιους από τους επιστήμονες, οι οποίοι είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από τις αποφάσεις του Υπουργικού την περασμένη Δευτέρα. Οι τόνοι ωστόσο έπεσαν κατά τη σύσκεψη, αφού υπουργός Υγείας και επιστήμονες, φαίνεται πως βρήκαν κοινή συνισταμένη. 

Αν και ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ, υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης σ’ ότι αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, οι πλείστοι συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιβληθούν μέτρα όπως lockdown ή περιορισμοί στις διακινήσεις.

Με αυτά ως δεδομένα, οι πλείστοι πρότειναν:

  • Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, ακόμα και εμβολιασμένους, πλην αυτών που έχουν προχωρήσει σε ενισχυτική δόση
  • Παράταση στο κλείσιμο σχολείων, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου και υποχρεωτικό τεστ σε όλους τους μαθητές πριν ανοίξουν τα σχολεία
  • Για ανεμβολίαστα παιδιά 12-15 ετών να μπορούν με τεστ 48 ωρών να εισέρχονται σε χώρους μόνο για εμβολιασμένους με την προϋπόθεση να συνοδεύονται από εμβολιασμένους γονείς
  • Λήξη του SafePass όσων νόσησαν από κορωνοϊό στους τρεις, αντί στους έξι μήνες

Σημειώνεται ότι κατά πλειοψηφία οι επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τάχθηκαν εναντίον στην μείωση των συναθροίσεων στα σπίτια. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, μπορούν να είναι ταυτόχρονο σε σπίτια είκοσι άτομα. 

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν και οι προτάσεις των Οργανωμένων Ασθενών που μέσω επιστολής τους προς τον Υπουργό Υγείας, υπέβαλαν κάποια αιτήματα, τα οποία προωθήθηκαν στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή. Μεταξύ άλλων η ΟΣΑΚ, είχε ζητήσει απόσυρση του μέτρου για το μπλόκο στους ανενβολίαστους πολίτες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας, κάποια μέτρα κλείδωσαν, ωστόσο οριστικές αποφάσεις, θα ληφθούν ενώπιον του Υπουργκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 9:30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών