Στη σκιά του… ψύχους με Υπ. Υγείας, οι προτάσεις των επιστημόνων-Τι εισηγούνται

Στη σκιά των λαβωμένων πλέον σχέσεων με το Υπουργείο Υγείας και εν μέσω της αύξησης των περιστατικών της Όμικρον, αλλά και των ροών ασθενών με covid στα νοσοκομεία λόγω της έξαρσης της Δέλτα, τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, συναντώνται το απόγευμα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις για νέα μέτρα. Μια συνάντηση, που πραγματοποιείται σε πολύ βαρύ κλίμα, αφού αρκετοί επιστήμονες, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της ΣΕΕ, διαχώρισαν τη θέση τους από τις αποφάσεις που λήφθηκαν την περασμένη Δευτέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κλήθηκαν να ετοιμάσουν εισηγήσεις, προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον του επόμενου Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις θα αφορούν στην στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την περίοδο των γιορτών και του Ιανουαρίου, προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού, σε μία περίοδο που πολλαπλασιάστηκαν τα περιστατικά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, που ανέρχονται πλέον σε 33.

Στο μικροσκόπιο υπάρχουν πολλά ύποπτα περιστατικά της Όμικρον, που εκφράζονται φόβοι ότι θα μπορούσε να επικρατήσει στη χώρα μας, εάν δεν ληφθούν μέτρα, μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η… τρύπα που πέρασε η Όμικρον, το απευκταίο σενάριο και στο βάθος νέα μέτρα

Εισήγηση για απόσυρση του μέτρου για τους ανεμβολίαστους

Ανάμεσα στα μέλη της ΣΕΕ, υπάρχουν διάφορες σχολές σκέψης σ’ ότι αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με τους πλείστους ωστόσο να συμφωνούν πως δεν πρέπει να επιβληθούν μέτρα όπως lockdown, περιορισμοί στις διακινήσεις ή κλείσιμο σχολείων.

Με αυτά ως δεδομένα, οι πλείστοι θα προτείνουν μείωση των συναθροίσεων σε σπίτια και χώρους μαζικής συνάθροισης που χαρακτηρίζονται ως υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι χώροι διασκέδασης, οι γάμοι και οι βαπτίσεις, που πλέον είναι μόνο για εμβολιασμένους. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή μπορούν ταυτόχρονα να βρίσκονται σε σπίτια 20 άτομα και κάποιοι ειδικοί θα ζητήσουν τη μείωσή τους σε 15. 

Σ’ ότι αφορά στους χώρους διασκέδασης, κάποιοι επιστήμονες προτίθενται να ζητήσουν άρση των απαγορεύσεων στην είσοδο μη εμβολιασμένων ατόμων σε συγκεκριμένους χώρους και δραστηριότητες, με δεδομένο πως από τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές μελέτες, δεν προστατεύονται απόλυτα οι εμβολιασμένοι πολίτες. Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Υγείας πάντως, οι οργανωμένοι ασθενείς (ΟΣΑΚ) στην επιστημονική επιτροπή των οποίων, είναι και μέλη της ΣΕΕ, ζητούν και αυτοί απόσυρση του μέτρου, αναφέροντας πως «μετατρέπεται απλά σε μοχλό εξαναγκασμού πολιτών στον εμβολιασμό, ενώ ταυτόχρονα δίνει την λανθασμένη αίσθηση της ασφάλειας και του εφησυχασμού στους εμβολιασμένους».

Σ’ ότι αφορά στη μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε κέντρα νυκτερινής διασκέδασης, γάμους, βαφτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, η ΟΣΑΚ προτείνει όλοι οι θαμώνες, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κατάστασης, να ελέγχονται με rapid τεστ 72 ωρών, προκειμένου να μην υπάρχει μείωση στο μέγιστο αριθμό. Αν τα κέντρα και οι εκδηλώσεις δεν επιλέξουν τεστ, τότε θα είναι υποχρεωμένοι για μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στο 50% του υφιστάμενου.

Οι επιστήμονες εξάλλου, θα προτείνουν ακόμα αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας (σ.σ μέχρι το 50%), ώστε να μειωθούν οι επαφές σε χώρους εργασίας, όπου υπάρχουν πολλές αλυσίδες μετάδοσης το τελευταίο διάστημα. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι στο 20%.

Εισήγηση για υποχρεωτικά τεστ και σε εμβολιασμένους

Επιπρόσθετα, θα τεθεί ξανά πρόταση για υποχρεωτικά τεστ και σε εμβολιασμένα άτομα, εισήγηση που είχε αποτελέσει σημείο τριβής το τελευταίο διάστημα μεταξύ επιστημόνων και Υπουργείου Υγείας. Κάποια μέλη της ΣΕΕ, επιμένουν πολύ σε αυτό το μέτρο, με δεδομένο ότι τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού, αν και έχουν πιο λίγες πιθανότητες, μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Επιστήμονες θεωρούν, πως ειδικά τώρα με την Όμικρον, πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο προκειμένου να εντοπίζονται πιο έγκαιρα τα θετικά κρούσματα και να αποτρέπεται η μετάδοση.

Κάποιοι θα εισηγηθούν μάλιστα επαναφορά του μέτρου της υποχρεωτικής εξέτασης με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του 50% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού.

Στο τραπέζι θα επανέλθει ακόμα μία πρόταση, που είχε απορριφθεί, προκαλώντας τη δυσφορία των ειδικών. Αυτή έχει σχέση με την «τρύπα» στα πρωτόκολλα εμβολιασμένων, οι οποίοι είναι επαφές κρουσμάτων. Μερίδα επιστημόνων προτίθεται να ζητήσει κοινή διαχείριση των επαφών κρουσμάτων, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης. Να μπαίνουν δηλαδή όλοι σε αυτοπεριορισμό και να αποδεσμεύονται μέσω PCR τεστ.

Ο υπουργός Υγείας, εν τω μεταξύ έχει ζητήσει τη θέση των επιστημόνων, για το εάν θα πρέπει να αλλάξει το SafePass, όσων νόσησαν από κορωνοϊό, αφού δεν προστατεύονται από την Όμικρον. Η σκέψη είναι το SafePass να λήγει, στους τρεις αντί στους έξι μήνες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απάντηση στο… σταύρωμα των μέτρων από ΣΕΕ-«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»

Θα βγάλει πρακτικά ο Χατζηπαντέλας

Στο Υπουργείο Υγείας, εν τω μεταξύ, εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τις δημόσιες τοποθετήσεις και το «άδειασμα», από κάποιους επιστήμονες. Ήδη αυτό φάνηκε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, που είναι και μέλος της ΣΕΕ, Χριστίνας Γιαννάκη. «Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα μπει φραγμός στη γλώσσα του καθενός. Εμείς κάνουμε το σωστό», είχε αναφέρει η Χριστίνα Γιαννάκη, μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, λέγοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, στηρίζονται σε επιστημονικές απόψεις.

Αν και ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως στις βολές των επιστημόνων, πηγές από το Υπουργείο Υγείας τον φέρουν να ετοιμάζει αντεπίθεση, παραθέτοντας τα πρακτικά των συνεδριάσεων των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μέσα από τα πρακτικά, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι αποφάσεις της Κυβέρνησης, στηρίζονται στις εισηγήσεις που κάνουν κατά καιρούς οι επιστήμονες της ΣΕΕ. Διαμηνύουν μάλιστα, πως εάν χρειαστεί θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

Όπως και να έχει πάντως επιστήμονες και Υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να βρουν κοινή γραμμή πλεύσης και μάλιστα χθες, αφού πρέπει σε πολύ λίγο χρόνο να χαραχθεί στρατηγική, για το απευκταίο σενάριο ενός ενδεχόμενου «ξεσπάσματος» της πανδημίας, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες χώρες. Η έλλειψη επαρκών στοιχείων για το βαθμό νοσηρότητας της Όμικρον, αλλά και την επίδρασή της στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, καθιστά αυτή την ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική.

Αρχίζει η διάθεση των self-test στους πολίτες

Από αύριο, εξάλλου,  θα ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση των self-test στους πολίτες από τα φαρμακεία.

Όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία δωρεάν μία συσκευασία που περιλαμβάνει πέντε self-tests, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν κρούσματα κατά την περίοδο των εορτών.

Τα self-tests θα παραχωρούνται από τα συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ φαρμακεία, με τους δικαιούχους να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης. Όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα και δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ θα μπορούν να παραλάβουν τα self-test από σημεία που θα τους υποδειχθούν σε κάθε επαρχία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε απόγνωση οι μαγαζάτορες στην Πάφο, μειώθηκε δραματικά η δουλειά τους

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας