Οι φουρτούνες που προκάλεσαν από την ψήφισή τους οι εξετάσεις ανά τετράμηνο

Φουρτουνιασμένα παραμένουν τα νερά στον τομέα της παιδείας, αφού οι μαθητές δεν τα βάζουν κάτω, τραβούν τα πράγματα στα άκρα και ετοιμάζονται να βγουν ξανά στους δρόμους, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τις εξετάσεις τετραμήνων. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαμαρτυρία τους, μετά την εμφάνιση της πανδημίας, ωστόσο δεν έκρυψαν ποτέ τις θέσεις τους, καθώς διαφωνούν με την εφαρμογή του θεσμού στην ολότητά του.  

Οι μαθητές, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, είχαν επανειλημμένα εκφράσει τις απόψεις τους για τις εξετάσεις και την επέκταση του θεσμού στη Γ’ Λυκείου και παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν την πλήρη κατάργηση, στις τοποθετήσεις τους ζητούσαν την αναστολή των εξετάσεων, γι’ αυτή τη σχολική χρονιά, μόνο για τους τελειόφοιτους μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών.

Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, απουσία του υπουργού Παιδείας, τέθηκε ξεκάθαρο ότι το Υπουργείο δεν προτίθετο να κάνουν ούτε και ένα βήμα πίσω, όσον αφορά στο θέμα των εξετάσεων τετραμήνων. Ωστόσο, οι μαθητές δεν το έβαλαν κάτω και είχαν ξεκινήσει κύκλο επαφών με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βολιδοσκοπήσουν την κατάσταση.

Τελικά, οι εξετάσεις τετραμήνων έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί το πρόγραμμα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές να λάβουν δυναμικά μέτρα αντίδρασης. Την Τρίτη, στις 10:30 το πρωί θα βρίσκονται εκτός σχολικών μονάδων, αφού θα πραγματοποιήσουν μαζική κινητοποίηση έξω από το Προεδρικό.

Συγκεκριμένα, θα μαζευτούν έξω στον χώρο στάθμευσης του Stephanis στη Λεωφόρο Αθαλάσσας και στην συνέχει θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Προεδρικό. Εκεί θα βροντοφωνάξουν «για ανθρωποκεντρικό και δημοκρατικό σχολείο, για να απαιτήσουμε αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου», όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβούν το σχοινί οι μαθητές, στους δρόμους για τα τετράμηνα-Κινητοποίηση στο Προεδρικό

Αντίθετοι από την αρχή με το θεσμό

Η αντίθεση των μαθητών στις εξετάσεις τετραμήνων είχε εκφραστεί από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια, το 2019, αφού χαρακτηριστικά είχαν αναφέρει ότι μπήκαν από την πίσω πόρτα. Ουσιαστικά, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είχε ετοιμάσει σειρά τροπολογιών, έπειτα από επαφές που είχε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ανάμεσά τους και ο τότε υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης.

Οι τροπολογίες του κ. Λεωνίδου, οι οποίες κατατέθηκαν στην Ολομέλεια τον Ιούλιο του 2019 και είχαν υπερψηφιστεί, αφορούσαν τέσσερα βασικά σημεία:

α) Σταδιακή εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων εξετάσεων: Από τη νέα σχολική χρονιά (2019-2020) θα ισχύσει μόνο στην Α’ Λυκείου. Από τη σχολική χρονιά 2020-2021 εφαρμογή στην Α’ και στη Β΄ Λυκείου και από τη σχολική χρονιά 2021-2022 εφαρμογή στην Α’, στη Β’ και στη Γ’ Λυκείου.

β) Κατά τη διάρκεια των κεντρικών εξετάσεων τα σχολεία θα είναι ανοικτά.

γ) Οι εξετάσεις θα γίνονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας.

δ) Το 40% της γραπτής αξιολόγησης του μαθητή χωρίζεται σε 30% για την κεντρική εξέταση και σε 10% για μικρό προειδοποιημένο διαγώνισμα ή άσκηση που θα βαθμολογείται διάρκειας μέχρι 45 λεπτών.

Η ψήφιση των κανονισμών από την Ολομέλεια της Βουλής, είχε ως αποτέλεσμα οι μαθητές να εκφράσουν δυσαρέσκεια και να έχουν έντονες αντιδράσεις. Ξεκίνησαν με τις αποχές από τα μαθήματα, αρχικά δίωρη και στη συνέχεια τετράωρη, υψώνοντας στις σχολικές μονάδες πανό που έγραφαν «Όχι στις εξετάσεις τετραμήνων».

Παρά τις αντιδράσεις των μαθητών, ο τέως υπουργός Παιδείας και η Κυβέρνηση, δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω και διαμήνυαν ότι οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μπήκαν για μάθημα οι μαθητές, συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά των τετραμήνων

Η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο και η επίσημη πρώτη των εξετάσεων το 2019

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Παιδείας είχε αλλάξει χέρια και από τον Κώστα Χαμπιαούρη, πέρασε στον Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος επιχείρησε να γεφυρώσει τις διαφορές που υπήρχαν με τους μαθητές και να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ωστόσο, οι προσπάθειές του ήταν άκαρπες, με τους μαθητές να παραμένουν σε θέση μάχης, έτοιμοι για τα επόμενα μέτρα.

Η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων, μόνο για την Α’ Λυκείου, εκείνη την χρονιά, πραγματοποιήθηκε εν μέσω αντιδράσεων και φωνών. Η ΠΣΕΜ, παρά τις διαφωνίες που είχε εκφράσει, αποφάσισε όπως δεν καλέσει σε αποχή τους μαθητές, αλλά να παρακαθίσουν κανονικά στις εξετάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Πάρτε τις πίσω υπουργέ» φώναξαν οι μαθητές έξω από το Προεδρικό

Η απόκλιση στις απόψεις που είχαν με την Κυβέρνηση στο θέμα, οδήγησε την ΠΣΕΜ να λάβουν δυναμικά μέτρα και να πραγματοποιήσουν την πρώτη δυναμική τους κινητοποίηση. Δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή από τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι μαθητές πήραν τα πανό και τα πλακάτ τους και μαζεύτηκαν έξω από τον Stephani στη Λευκωσία. Από εκεί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Προεδρικό. Φώναζαν συνθήματα όπως «πάρε τις πίσω υπουργέ», «δεν θα περάσουν υπουργέ», ενώ στα πανό που κρατούσαν έγραψαν «όχι στις εξετάσεις τετραμήνων» στα ελληνικά, αγγλικά και ρωσικά.

Η πανδημία και η αναβολή

Οι εξετάσεις τετραμήνων φάνηκε ότι μπήκαν με το αριστερό, αφού από την πρώτη χρονιά που τέθηκαν σε εφαρμογή, αντιμετώπιζαν προβλήματα. Το 2020 έφερε την Κύπρο, αλλά και όλο τον πλανήτη αντιμέτωπο με την πανδημία του κορωνοϊού. Τα σχολεία έκλεισαν από το Μάρτιο και η διδασκαλία πραγματοποιείτο μέσω διαδικτύου.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όλες οι εξετάσεις, ανάμεσά τους και αυτές ανά τετράμηνο, να αναβληθούν, με μοναδική εξαίρεση τις Παγκύπριες, που πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Η πανδημία είχε φέρει νέα τετελεσμένα, όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων και παρά το γεγονός ότι η σχολική χρονιά είχε ξεκινήσει με φυσική παρουσία στα σχολεία, η έξαρση του δεύτερου κύματος ανάγκασε την Κυβέρνηση να τα κλείσει για ένα διάστημα.

Τα πολλά προβλήματα που παρατηρήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα, οι εξετάσεις το πρώτο τετράμηνο να μην εφαρμοστούν, αφού το Υπουργείο Παιδείας πήρε απόφαση για αναστολή τους. Η κατάσταση φαίνεται ότι εξομαλύνθηκε το επόμενο τετράμηνο και οι εξετάσεις εφαρμόστηκαν κανονικά σε Α’ και Β’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, όπως προνοούσε ο κανονισμός.

Τρεις εξετάσεις σε πέντε μήνες

Η πανδημία είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων, που ο θεσμός των εξετάσεων τετραμήνου είχε τεθεί στο περιθώριο, μέχρι που ήταν αργά. Με την σχολική να βρίσκεται προ των πυλών, γονείς, μαθητές και καθηγητές βρέθηκαν αντιμέτωποι μπροστά από ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι τελειόφοιτοι μαθητές θα παρακαθίσουν σε τρεις διαφορετικές εξετάσεις, μέσα σε μόλις πέντε μήνες.

Το Υπουργείο Παιδείας, σε μία προσπάθεια να μην προκληθεί αναστάτωση, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες προσπάθησε να προωθήσει πρόταση νόμου, η οποία ουσιαστικά θα προνοούσε ενοποίηση του θεσμού των εξετάσεων τετραμήνων με τον θεσμό των Παγκύπριων Εξετάσεων, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Έτσι, η εν λόγω πρόταση νόμου έμεινε στο συρτάρι και οι εξετάσεις τετραμήνου θα εφαρμοστούν όπως προνοεί ο νόμος και στην Γ’ Λυκείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για όλες τις τάξεις-Πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου

Δειτε Επισης

Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου