Η… τρύπα που πέρασε η Όμικρον, το απευκταίο σενάριο και στο βάθος νέα μέτρα

Το απευκταίο σενάριο, που είναι να επικρατήσει η μετάλλαξη Όμικρον μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη, κάτι που θα ανατρέψει τους σχεδιασμούς και ενδεχομένως να φέρει νέα μέτρα, τρέχουν να αποτρέψουν πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες, που βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μεγάλη αύξηση της Όμικρον-Βρήκαν άλλα 28 περιστατικά, τα πλείστα από το σχολείο

Ο εντοπισμός την Παρασκευή, άλλων 28 κρουσμάτων της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης, που ανέβασαν τον συνολικό αριθμό των όσων εντοπίστηκαν σε 33, ανέβασε το επίπεδο ανησυχίας, αν και τα πλείστα ήταν αναμενόμενα περιστατικά, αφού έχουν σχέση με την Τεχνική Σχολή στη Λεμεσό και τη σχολική εκδρομή στη Σκωτία. Τα υπόλοιπα 8 θετικά δείγματα, αφορούν σε περιστατικά με πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, ενώ υπάρχουν και άλλα ύποπτα περιστατικά κυρίως από τα αεροδρόμια, που βρίσκονται σε διαδικασία αλληλούχισης. 

Αυτό που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο, πάντως είναι το γεγονός ότι στην αλυσίδα μετάδοσης του σχολείου, που μετρά πλέον 25 κρούσματα της Όμικρον (σ.σ τα 5 αρχικά και 20 που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή), είναι πως πρόλαβε να δημιουργήσει και δευτερογενείς λοιμώξεις. Πριν μπουν σε κρατική καραντίνα δηλαδή, τα θετικά περιστατικά πρόλαβαν να μεταδώσουν τη νόσο, σε άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τα 16 περιστατικά είναι από το ταξίδι και τα εννέα είναι μέλη των οικογενειών τους, οι επαφές των οποίων θα αναζητηθούν για να μπουν σε καραντίνα, με τους φόβους για μεγάλη διασπορά στη Λεμεσό να είναι πλέον ορατοί.

Οι φόβοι αυτοί ενισχύονται τόσο από το γεγονός ότι η σχολική αποστολή από τη Σκωτία, έφτασε στην Κύπρο πριν από δεκαοκτώ ημέρες όσο και από την τροπή που πήραν τα πράγματα. Υπενθυμίζεται ότι οι μαθητές και οι καθηγητές της Τεχνικής Σχολής, που τήρησαν τα ισχύοντα πρωτόκολλα αναδεικνύοντας ταυτόχρονα και την τρύπα που υπάρχει, έφτασαν στην Κύπρο την 1η Δεκεμβρίου. Τα PCR όλων, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ήταν αρνητικά και με αυτό ως δεδομένο, επέστρεψαν στο σχολείο τους. Πέντε μέρες μετά, οι τρεις μαθητές εμφάνισαν συμπτώματα και το επόμενο διάστημα τα κρούσματα που σχετίζονταν με το ταξίδι, έγιναν 17. Όλοι έμειναν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι τους, με τις αρνητικές εμβολιασμένες επαφές τους να μπορούν, όπως επιτρέπει το πρωτόκολλο, να κυκλοφορούν. Όλα αυτά μέχρι την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, όπου εντοπίστηκαν τα τρία πρώτα περιστατικά της Όμικρον και μαζί με τις επαφές τους μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας EDEN στην Τερσεφάνου.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρωτόκολλο που αναθεωρήθηκε με απόφαση του Υπουργικού τη Δευτέρα από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών από την ημέρα άφιξης τους, με εξαίρεση τα άτομα που έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου. Επιπρόσθετα, υπάρχει υποχρεωτικός περιορισμός των ατόμων, των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας. Το θέμα που προκύπτει, ωστόσο, είναι πως η διαδικασία αλληλούχισης ενός θετικού κρούσματος, θέλει περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί. Έτσι εάν για παράδειγμα κάποιος εμβολιασμένος είναι επαφή Όμικρον και δεν το γνωρίζει, δεν υποχρεούται να παραμείνει υπό περιορισμό.

Παρά τις αλλαγές που έγιναν, οι ειδικοί διαμηνύουν πως τα πρωτόκολλα συνεχίζουν να έχουν κενά που ευνοούν τη μετάδοση. Είναι γι' αυτά που συνεχίζει να δέχεται κριτική το Υπουργείο Υγείας και από τα οποία κρατούν αποστάσεις αρκετά μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που ανέφεραν δημόσια, πως τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τη Δευτέρα, δεν αποτελούσαν δικές τους προτάσεις. Πολλοί επιστήμονες της ΣΕΕ, με βάση τα διεθνή δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη που δείχνουν, σύμφωνα και με τον ΠΟΥ, πως είναι λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια, προκρίνουν αλλαγή των πρωτοκόλλων των εμβολιασμένων πολιτών.

Παραδίδουν προτάσεις για μέτρα τη Δευτέρα

Εν μέσω της νέας ψύχρας που επήλθε στις σχέσεις τους, Μιχάλης Χατζηπαντέλας και μέλη της ΣΕΕ θα συναντηθούν πάντως τη Δευτέρα, προκειμένου να συζητηθούν εισηγήσεις, για ενδεχόμενα νέα μέτρα.

Ανάμεσα στους επιστήμονες, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές σχολές σκέψης, με κάποιους να προκρίνουν νέα αυστηροποίηση μέτρων που να περιλαμβάνει μείωση των συναθροίσεων, καθώς και υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους.

Σε αυτό που συμφωνούν πάντως, όλοι οι επιστήμονες, αλλά είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της Όμικρον και κυρίως από την κατάσταση στα νοσοκομεία, είναι πως πρέπει να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

Οι νοσηλείες πάντως των ασθενών με covid, συνεχίζονται ακατάπαυστα λόγω της πορείας της Δέλτα και ξεπέρασαν την Παρασκευή τις 170, με 57 ασθενείς να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Σημειώνεται πως παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 85% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, το 77,7% των ασθενών που νοσηλεύονται δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»