Πράσινο Υπουργείου Υγείας στο mix&match εμβολίων-Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ακολουθώντας τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (European Medicine Association - EMA) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center for Disease Control - ECDC), το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει στους πολίτες πως δίνεται η επιλογή για εμβολιασμό ενισχυτικής τρίτης δόσης με εμβόλιο mRNA, διαφορετικό από αυτό του αρχικού εμβολιαστικού σχήματος.

Οι συστάσεις από ΕΜΑ και ECDC, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, έγιναν ως αποτέλεσμα μεγάλου αριθμού κλινικών μελετών προκειμένου να διασφαλιστεί ευελιξία και αποτελεσματικότητα στα προγράμματα εμβολιασμού, οι οποίες εξέτασαν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χορήγησης δύο διαφορετικών (ετερόλογων) εμβολίων ενάντια στη νόσο COVID-19, για την ενισχυτική δόση μετά τον αρχικό εμβολιασμό (γνωστή ως ετερολογική ενίσχυση).

Εν όψει των πιο πάνω, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ενισχυτική Γ’ Δόση με εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως προηγούμενου αρχικού εμβολιαστικού σχήματος σε Κέντρα Εμβολιασμού Ελεύθερης Προσέλευσης (walk-in).

Σύμφωνα με το Υπουργείου Υγεία τροχοδρομείται και η ανάλογη προσαρμογή της Πύλης Εμβολιασμού για παροχή δυνατότητας εμβολιασμού και μέσω ραντεβού.

Οι εκτιμήσεις του ΕΜΑ για ετερόλογη αναμνηστική δόση 

•  Τα διαθέσιμα μέχρι στιγμής στοιχεία με διαφορετικούς τύπους αδειοδοτημένων εμβολίων δείχνουν ότι μία ετερόλογη ενισχυτική δόση φαίνεται εξίσου καλός ή και καλύτερος όσον αφορά στις ανοσολογικές αποκρίσεις σε σύγκριση με μία ομόλογη ενισχυτική δόση. Ανάμεσα στους ετερόλογους ενισχυτικούς συνδυασμούς, η ενισχυτική δόση με mRNA μετά από πρωτογενή εμβολιασμό με τεχνολογία φορέα είναι περισσότερο ανοσογόνος από την αντίστροφη. Επιπλέον, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, το προφίλ ασφάλειας των ετερόλογων και ομόλογων ενισχυτικών συνδυασμών παραμένει συγκρίσιμο.

•  Μια ετερόλογη στρατηγική ενισχυτικού εμβολιασμού δύναται συνεπώςνα θεωρηθεί ως μια εναλλακτική στρατηγική, π.χ. για τη βελτίωση της προστασίας που μπορεί να επιτευχθεί με ορισμένα εμβόλια, για μεγαλύτερη ευελιξία σε περίπτωση θεμάτων αποδοχής, προμήθειας ή διαθεσιμότητας εμβολίων. Τα διαθέσιμα δεδομένα υποστηρίζουν την ασφαλή και αποτελεσματική χορήγηση μιας ενισχυτικής δόσης από τους 3 μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού σε περίπτωση που ένα τόσο σύντομο διάστημα είναι επιθυμητό για λόγους δημόσιας υγείας, παρά τις τρέχουσες συστάσεις για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης κατά προτίμηση μετά από τους 6 μήνες.

•  Τα δεδομένα ασφάλειας παρέχουν περιορισμένες αλλά καθησυχαστικές πληροφορίες σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη αντιδραστικότητα για οποιονδήποτε ενισχυτικό συνδυασμό. Μια ετερόλογη αναμνηστική δόση εμβολίου ιικού φορέα ή Spikevax τείνει να προκαλέσει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την τοπική ή συστηματική αντιδραστικότητα. Μεγάλες μελέτες παρατήρησης θα παρέχουνπρόσθετα στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα, είτε με ομόλογο είτε με ετερόλογο ενισχυτικό εμβολισμό.

• Ενώ αναμένεται ότι η υψηλότερη ανοσοαπόκριση θα μεταφραστεί σε αυξημένη προστασία έναντι λοιμώξεων και ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών παραλλαγών ανησυχίας, λόγω της έλλειψης καθιερωμένων συσχετισμών προστασίας, δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε αυτό το στάδιο σε ποιο βαθμό μια τέτοια βελτιωμένη ανοσογονικότητα θα μεταφραζόταν σε υψηλότερη αποτελεσματικότητα.Tα αναδυόμενα, ωστόσο, δεδομένα αποτελεσματικότητας δείχνουν αυξημένη προστασία από συμπτωματική νόσο έπειτα από ετερόλογο ενισχυτικό εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA, κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

•  Η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων, ομόλογων ή ετερόλογων, πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξασθένιση της προστασίας με την πάροδο του χρόνου και το βέλτιστο διάστημα για μια αποτελεσματική ανοσοαπόκριση. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα σε ανοσοκατασταλμένα άτομα που να υποστηρίζουν μια σύσταση για ετερόλογη ενίσχυση.

Άλλα μέτρα προστασίας

Ακόμη και με τον εμβολιασμό, άλλα μέτρα όπως η φυσική αποστασιοποίηση, η εξασφάλιση επαρκούς αερισμού σε κλειστούς χώρους, η διατήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου και η παραμονή στο σπίτι όταν σε ασθένεια, παραμένουν ένας σημαντικός πυλώνας της ανταπόκρισής μας στη νόσο COVID-19, ιδιαίτερα καθώς παραλλαγές όπως η Delta συνεχίζουν να εξαπλώνονται και νέες παραλλαγές όπως η παραλλαγή Omicron εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Ενώ τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σημαντικά για την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου και έχουν προσφέρει προστασία από όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, δεν μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο σε κάθε περίπτωση. Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση περιπτώσεων με πιθανή αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων, ο EMA και το ECDC παροτρύνουν τους πολίτες να ακολουθήσουν τις συμβουλές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και την ευρύτερη κοινότητα.

Δειτε Επισης

Η αφρικανική σκόνη «κατάπιε» την Ελλάδα-Πορτοκαλί ουρανός, απόκοσμες εικόνες
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Αυτό το αεροδρόμιο μόλις πήρε το «στέμμα» από τη Σιγκαπούρη-Είναι πλέον το καλύτερο στον κόσμο
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
BINTEO: Τι έδειχνε το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο Youtube πριν από 19 χρόνια
Στρατηγικές προστασίας των παιδιών στην ΕΕ προτείνει στα κράτη μέλη η Κομισιόν
Μπορέλ: Το Ισραήλ να διασφαλίσει προστασία εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις
Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο Χίτλερ της εποχής μας
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα