Απάντηση στο… σταύρωμα των μέτρων από ΣΕΕ-«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»

Μέσω της Γενικής του Διευθύντριας, Χριστίνας Γιαννάκη, απάντησε το Υπουργείο Υγείας, στις τοποθετήσεις μελών της  Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, που πήραν αποστάσεις από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση τη Δευτέρα, αφού οι αποφάσεις στο Υπουργικό τη Δευτέρα, προηγήθηκαν της συνάντησης που είχαν με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Εδώ και μέρες, επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα μέτρα σε ισχύ, δεν μπορούν να περιορίσουν τη μετάδοση και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται είναι πολιτικές και δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μετέωρο βήμα των εμβολιασμών, οι τρύπες και το... πάρτι στις πλάτες των Αρχών

«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα μπει φραγμός στη γλώσσα του καθενός. Εμείς κάνουμε το σωστό», ανέφερε η Χριστίνα Γιαννάκη μιλώντας στην μεσημβρινή εκπομπή του Alpha.

Αναφέροντας ότι το έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Υγείας είναι τεράστιο, είπε πως και η ίδια συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται, οδηγούνται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα.

«Εγώ συμμετέχω σε αυτή την συμβουλευτική επιτροπή. Οι αποφάσεις παίρνονται και μετά ο Υπουργός τις παίρνει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Εγώ δεν θα κάτσω τώρα να σχολιάζω τι λέει ή τι γράφει ο καθένας. Είναι μια ομάδα η οποία συμβουλεύει τον Υπουργό και ο άνθρωπος παίρνει τα μέτρα στο Υπουργικό. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίζει για αυτά τα μέτρα. Εμείς συνεδριάζουμε και καταγράφονται οι απόψεις όλων σε πρακτικό», είπε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείσα για τις φωνές που ακούγονται πως τα μέτρα δεν στηρίζονται σε επιστημονική τεκμηρίωση, είπε ότι δεν θέλει να μπει σε αυτή τη συζήτηση.

«Το Υπουργείο Υγείας και δη ο Υπουργός, το επιτελείο του, που είμαστε πέντε άτομα, καταθέτουμε και κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο και με τους μαζικούς εμβολιασμούς και με τους αρρώστους. Κάνουμε τόσα πολλά κάθε μέρα, όσα εσείς δεν μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορείτε να φανταστείτε  πόσο κόσμο βοηθούμε. Από κει και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, δεν θα μπει φραγμός στη γλώσσα κανενός. Εμείς κάνουμε το σωστό», είπε η Χριστίνα Γιαννάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση στο… κάρφωμα των μέτρων από ΣΕΕ-«Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει»

Υπενθυμίζεται ότι αρκετά μέλη της ΣΕΕ κράτησαν αποστάσεις από τις αποφάσεις, αναφέροντας πως τα μέτρα δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και ότι δεν ρωτήθηκαν πριν την επιβολή τους. Εξέφρασαν μάλιστα ανησυχία, ότι επειδή τα μέτρα επικεντρώνονται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και όχι στον περιορισμό της διασποράς, δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Ήδη διαχώρισαν δημόσια τη θέση τους με δημόσιες τοποθετήσεις, ο επικεφαλής της ΣΕΕ, Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης, η Δρ. Μαρία Κολιού και ο Δρ. Χρήστος Πέτρου. Αποστάσεις από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κράτησε και ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης ενώ κριτική άσκησαν και επιστήμονες εκτός ΣΕΕ.

Κι όλα αυτά σε μία περίοδο όπου η έξαρση, προκαλεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, με τη σκιά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον, να έχει πέσει και στη χώρα μας με τις εκτιμήσεις να είναι ότι ενδεχομένως ακόμα και μέχρι το τέλος του χρόνου, σε λίγες ημέρες δηλαδή, να πυροδοτήσει νέο κύμα με τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων.

Σημειώνεται πως τα μέλη της ΣΕΕ, κλήθηκαν τη Δευτέρα να καταθέσουν εισηγήσεις για νέα μέτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Όταν δεν υπάρχει ένα σύστημα που θα φοβάται ο πολίτης να διαπράξει ένα έγκλημα, γιατί να μην το κάνει;»
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων