Το μετέωρο βήμα των εμβολιασμών, οι τρύπες και το... πάρτι στις πλάτες των Αρχών

Δίνοντας βαρύτητα στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, με όλες τις δόσεις, αποφασίστηκε σειρά μέτρων, με αποκορύφωμα αυτά που τέθηκαν σε ισχύ σήμερα, που σφίγγουν τον κλοιό σε μη εμβολιασμένα άτομα, απαγορεύοντάς τους την είσοδο μεταξύ άλλων σε γήπεδα, σινεμά, χώρους εστίασης και δεξιώσεις γάμων ή βαπτίσεων. Μια απόφαση που έφερε μεγάλες αντιδράσεις, όχι μόνο από πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά και από επιχειρηματίες που θα δεχθούν οικονομικό πλήγμα. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν και επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι τα μέτρα δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ούτε ως προς τους εμβολιασμούς, αλλά κυρίως ως προς τον περιορισμό της διασποράς.

Αν και σημειώθηκε αύξηση στη ροή των εμβολιασμών, αυτή αποδίδεται περίπου κατά 90% σε πολίτες, που σπεύδουν για χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, με το υπόλοιπο ποσοστό να είναι πολίτες που κάνουν πρώτες ή δεύτερες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι το ζητούμενο από τα μέτρα σε ισχύ, τα οποία ανακοινώθηκαν τέλη Νοεμβρίου ώστε να δοθεί περιθώριο σε κάποιους για εμβολιασμούς, δεν έχει επιτευχθεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα η εμβολιαστική κάλυψη, θα πρέπει να γίνουν περίπου οκτώ χιλιάδες εμβολιασμοί με πρώτες δόσεις. Επιπρόσθετα, η ταλαιπωρία πολιτών σε πολλά εμβολιαστικά κέντρα, κάποια εκ των οποίων παρατηρείται πολύωρη αναμονή, συνεχίζει να αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για πολλούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ισχύ εν μέσω… θύελλας το lockdown σε ανεμβολίαστους-Φωνές και διαμαρτυρίες

Οι… τρύπες των μέτρων

Το άλλο μεγάλο κεφάλαιο, είναι η θέση επιστημόνων ότι στην προσπάθειά της η Κυβέρνηση να αυξήσει τους εμβολιασμούς, δεν έλαβε μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση στην κοινότητα. Για παράδειγμα σε κάποιες δραστηριότητες, κυρίως που έχουν σχέση με εξωσχολικές δράσεις παιδιών, δεν τηρούνται τα ίδια μέτρα που λήφθηκαν σε σχολεία με αποτέλεσμα να ευνοείται η μετάδοση. Επίσης, το γεγονός ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν πλέον να πηγαίνουν σε χώρους εστίασης κλπ, εκτιμάται ότι θα σπρώξει κάποιους, ειδικά φοιτητές και νεαρά σε ηλικία άτομα, που δεν εργάζονται και άρα μπορεί να μην χρειάζονται SafePass κάθε 48 ώρες, να διοργανώνουν συνάξεις σε άλλους χώρους, όπου δεν θα τηρείται κανένα πρωτόκολλο. Ήδη κάποιοι, όπως ανέφερε στον REPORTER Πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ, Φάνος Λεβέντης, άρχισαν να οργανώνουν πάρτι σε σπίτια, που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Μία άλλη «τρύπα» που υπάρχει και σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να «κλείσει», αφού ευνοεί τη μετάδοση, ειδικότερα τώρα με την Όμικρον, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, είναι το ότι αποτελεί απλώς σύσταση και όχι υποχρέωση των εμβολιασμένων προσώπων, να παραμένουν υπό περιορισμό. Σε καραντίνα, παραμένουν μόνο οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι είναι επαφές κρουσμάτων της Όμικρον, που εκτιμάται πως ήδη κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι τα εμβολιασμένα άτομα, που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την έβδομη μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Από το μέτρο, εξαιρούνται όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση. Δηλαδή εάν κάποιος, έχει κρούσμα εντός του σπιτιού όπου διαμένει και είναι εμβολιασμένος, επαφίεται στον ίδιο εάν θα περιοριστεί.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσηση (σ.σ όχι όλους) και έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ανά το παγκόσμιο. Στην Κύπρο, σύμφωνα με κοινή μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε 33 χώρες, τα εμβόλια στην Κύπρο έχουν σώσει 654 ζωές (603 μετά τις δύο δόσεις και 51 μετά την πρώτη δόση), αποτρέποντας ισάριθμους θανάτους. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει και την σημασία του εμβολιασμού. Ωστόσο τα εμβόλια, δεν αποτρέπουν την μετάδοση, ενώ και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν σύμφωνα με τις μελέτες.  

Έλεγχοι κατά το δοκούν

Κανένα από τα μέτρα σε ισχύ, δεν μπορεί να έχει απόδοση εάν δεν υπάρχει έλεγχος, με το μεγαλύτερο βάρος να έχει πέσει στην Αστυνομία. Ωστόσο κάποιοι από τους ελέγχους γίνονται κατά το δοκούν και επαφίεται πολλές φορές και στον κάθε Αστυνομικό να αποφασίσει, πώς θα λειτουργήσει. Με αυτό τον τρόπο, η αυστηρότητα εξαντλείται σε συγκεκριμένες δραστηριότητας, ενώ σε άλλες είναι… μπάτε σκύλοι αλέστε.

Σύμφωνα με καταγγελίες που δέχθηκε ο REPORTER ενώ δεν υπάρχουν οδηγίες από την Αστυνομία, ότι δεν είναι υποχρεωτικό σε χώρους εστίασης, να υπάρχουν άτομα στην είσοδο για να ελέγχουν το SafePass, κάτι που σε πολλούς δεν μπορεί να γίνει εκ των πραγμάτων, λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, κάποιοι Αστυνομικοί εκδίδουν εξώδικα, μόλις κάτσει κάποιος στο τραπέζι και πριν προλάβει να γίνει ο έλεγχος για SafePass. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης, που παραπέμπουν στις ανεπιτήρητες μεγάλες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Κύπρο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου