Σε ισχύ εν μέσω… θύελλας το lockdown σε ανεμβολίαστους-Φωνές και διαμαρτυρίες

Ακολουθώντας τα βήματα άλλων κρατών, η χώρα μας θέτει σε εφαρμογή από σήμερα το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου, σε μη εμβολιασμένα άτομα σε αρκετούς χώρους, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων από πολίτες, αλλά και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που αναφέρουν πως θα υποστούν μεγάλο οικονομικό πλήγμα.

Μάλιστα, πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος από το μπαράζ επιθέσεων και των αντιδράσεων για τη μάσκα στα σχολεία, μερίδα αντιεμβολιαστών, ετοιμάζεται να τραβήξει κι άλλο τα σχοινιά. Εκτός από τις προειδοποιήσεις για νέες διαμαρτυρίες, το Υπουργείο Υγείας και άλλες υπηρεσίες, έχουν δεχθεί σειρά απειλητικών μηνυμάτων, με ένα εξ αυτών να δίνει τελεσίγραφο μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, εν μέσω της έξαρσης κρουσμάτων που προκαλεί η Δέλτα και υπό το φόβο διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον. Δεδομένα που συντηρούν την αβεβαιότητα και διατηρούν στο τραπέζι το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο κύμα οργής για τα μέτρα-Ενστάσεις επιστημόνων, αντιφάσεις και αντιδράσεις

To απαγορευτικό για ανεμβολίαστους

Από σήμερα, πάντως και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, όσοι είναι ανεμβολίαστοι, δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης, χώρους εστίασης, καθώς και σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.

Η είσοδος σε αυτούς τους χώρους, θα επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα PCR ή rapid test. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, θα εισέρχονται άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος επτά μηνών, από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος. Όσα άτομα έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

«Ήδη άρχισαν να διοργανώνουν πάρτι για τα σπίτια»

Κάποιοι πάντως, φαίνεται πως άρχισαν να ψάχνουν νέες λύσεις προκειμένου να καλύψουν το κενό στη διασκέδασή τους, αρχίζοντας να διοργανώνουν πάρτι σε σπίτια. Αυτό καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), εκφράζοντας τη διαφωνία του για το μπλόκο ανεμβολίαστων, που θα έχει όπως λέει μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις στον κλάδο.

«Εμείς διαφωνήσαμε εξαρχής με την απόφαση τόσο για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να μας επιφέρει, όσο και για τα αποτελέσματα του μέτρου», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΙΚΑ Φάνος Λεβέντης, αναφέροντας πως είναι αμφίβολο το επιδημιολογικό αποτέλεσμα των μέτρων.

«Κατά την άποψή μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί, είναι αμφίβολο εάν θα πετύχει, από την άποψη ότι οι παρέες, δεν θα μοιράζονται και εάν έχουν ένα ή δύο ανεμβολίαστους θα παραμένουν στα σπίτια τους. Ήδη άρχισαν να διοργανώνουν πάρτι για τα σπίτια, οπόταν μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα από την άποψη των κρουσμάτων».

Από σήμερα, εν τω μεταξύ κάποιοι χώροι εστίασης, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους θα παραμείνουν κλειστοί, αντιδρώντας στα μέτρα και το διαχωρισμό πολιτών, όπως λένε, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Το παράδειγμά τους σκέφτεται να ακολουθήσει και ο ΠΑΣΙΚΑ, με ποιο οργανωμένο τρόπο.

«Ήδη κάποιοι αναστέλλουν την εξυπηρέτηση, άλλοι κάποιοι θέλουν να το κάνουν συμβολικά. Υπάρχει, πάντως αυξημένη πιθανότητα για ένα συνολικό κλείσιμο των χώρων, υπό τη μορφή της διαμαρτυρίας», ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Έξαλλοι, όμως, είναι και οι διοργανωτές γάμων και βαπτίσεων, αφού μετά την επέκταση του απαγορευτικού για ανεμβολίαστους και σε αυτές τις εκδηλώσεις, έχουν, όπως λένε, πολλές ακυρώσεις, κάτι που θα επιφέρει νέο οικονομικό πλήγμα στον κλάδο.

Τα υπόλοιπα μέτρα σε ισχύ

Το μπλόκο στους ανεμβολίαστους, δεν είναι το μόνο μέτρο που τίθεται σήμερα σε ισχύ, αφού θα εφαρμοστούν και άλλες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκαν τη Δευτέρα. 

Έτσι τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την έβδομη μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας. Από το μέτρο, εξαιρούνται όσοι έλαβαν ενισχυτική δόση.

Και για αυτό το μέτρο πάντως, δέχεται κριτική η Κυβέρνηση αυτή τη φορά από κάποιους επιστήμονες, οι οποίοι κρούουν επίμονα τον κώδωνα του κινδύνου, για ενδεχόμενη διασπορά, ζητώντας να μπαίνουν σε αυτοπεριορισμό και τα εμβολισμένα άτομα, ανεξαρτήτως κάλυψης. Ένας από τους λόγους, είναι ότι πληθαίνουν τα επιστημονικά ευρήματα που καταδεικνύουν ότι η αποδοτικότητα των εμβολίων, πέφτει σημαντικά λόγω της μετάλλαξης Όμικρον.

Μοναδική εξαίρεση, που προβλέπει περιορισμό εμβολιασμένων, είναι να είναι επαφές κρουσμάτων της Όμικρον.  

Επιπρόσθετα από σήμερα, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών από την ημέρα άφιξης τους.

Σχεδόν τρεισήμισι χιλιάδες κρούσματα σε μία εβδομάδα

Η αύξηση στις νοσηλείες και τα κρούσματα, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη αγωνία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και ειδικά στη Μονάδα Ιχνηλάτησης, στην οποία ο φόρτος εργασίας είναι πλέον τεράστιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης μόνο από τις 4 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν 3,476 νέα περιστατικά της νόσου, με το 27% από αυτά να αφορά σε παιδιά, μέχρι 17 χρόνων (σ.σ 985 περιστατικά).

Την ίδια εβδομάδα διαπιστώθηκε, μάλιστα πως 18 άτομα που διαγνώστηκαν ως θετικά, είχαν νοσήσει ξανά από την COVID19. Από αυτούς, μόνο ένας είχε ιστορικό εμβολιασμού.

Σ’ ότι αφορά στις αλυσίδες κρουσμάτων, αυτές εντοπίζονται κυρίως σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Παραβίαση ενωσιακού δικαίου για εργοδότηση ναυαγοσωστών καταγγέλλει η Ισότητα
Aπαγόρευση χρήσης βεγγαλικών και ρίψης πυροτεχνημάτων ζητά το Terra Cypria
Δημόσια διαβούλευση για νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών
Παράπονα στην Eπ. Προστασίας για τη νομιμότητα λειτουργείας κλειστών κυκλωμάτων σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία
Διαβεβαιώσεις Αρχής Ηλεκτρονικής Υγεία-«Εντατική εργασία για Α’ φάση Εθνικού Σημείου Επαφής»
Σκαρφαλώνει στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία-Δεν υποχωρεί η σκόνη
Πώς τοποθετούνται οι συνταξιούχοι για το πασχαλινό επίδομα-«Ούτε οι μισοί δεν θα το πάρουν»
Δίνει μάχη με το χρόνο το ΥΠΑΝ για αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα σχολεία-Οι δύο δράσεις στα σκαριά