Νέα δεδομένα λόγω Όμικρον-Φόβοι για εξάπλωση, πάνω από 15 οι θετικοί στο σχολείο

Στον ύψιστο βαθμό συναγερμού, έχουν τεθεί από την Παρασκευή οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, λόγω του εντοπισμού των πρώτων τριών κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον, που συνεχίζει να προκαλεί αβεβαιότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού δεν έχουν ακόμη εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα. Το γεγονός ότι και τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Κύπρο, έχουν ήπια συμπτώματα είναι καθησυχαστικό, ωστόσο, εν αναμονή περισσότερων δεδομένων και λόγω του ότι πρόκειται για πολύ μεταδοτική μετάλλαξη, έχει προκληθεί μεγάλη ανησυχία.

Παρόλο που η άφιξη της νέας παραλλαγής, θεωρείτο θέμα χρόνου στη χώρα μας, το γεγονός ότι εντοπίστηκε ανάμεσα σε μαθητές που πήγαιναν σχολείο, αποτελεί μια δυσμενή εξέλιξη, με την Ομάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, υπό το φόβο ραγδαίας εξάπλωσης, να ανεβάζει το επίπεδο συναγερμού.

Κι αυτό επειδή, οι μαθητές που διαγνώστηκαν ως θετικοί, έχουν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό επαφών τόσο από το σχολείο τους, όσο και από εξωσχολικές δραστηριότητες. Οι μαθητές μαζί με καθηγητές τους, είχαν πάει σχολική εκδρομή με σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης στη Λεμεσό, σε χώρα της Ευρώπης και έφτασαν την 1η Δεκεμβρίου στην Κύπρο. Παρά το γεγονός ότι τήρησαν τα πρωτόκολλα, αφού έκαναν όλα όσα προνοούνται, όταν βγήκε αρνητικό το τεστ τους, λόγω του ότι ήταν εμβολιασμένοι, επέστρεψαν στο σχολείο τους, το οποίο κατέγραψε και άλλα κρούσματα, μετά την εν λόγω εκδρομή.

Στις πέντε Δεκεμβρίου, οι τρεις ανήλικοι παρουσίασαν συμπτώματα και υποβλήθηκαν σε τεστ, τα οποία ήταν θετικά, και ως εκ τούτου τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό. Χρειάστηκαν άλλες πέντε ημέρες, προκειμένου το Ινστιτούτο Γενετικής να έχει τα τελικά αποτελέσματα από την αλληλούχιση, τα οποία κατέδειξαν ότι οι ανήλικοι προσβλήθηκαν από την Όμικρον. 

Αυτό που ενέτεινε την ανησυχία, είναι ότι κάποια από τα θετικά κρούσματα (σ.σ όχι οι τρεις μαθητές), φαίνεται πως πριν διαγνωστούν πήγαιναν στο σχολείο, ενώ είχαν ενεργά συμπτώματα της νόσου, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση. Τα τεστ όλων των θετικών περιστατικών, που είναι πάνω από δεκαπέντε και αφορούν τόσο σε μαθητές όσο και σε καθηγητές, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αλληλούχισης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί και αυτοί από την μετάλλαξη Όμικρον. Σημειώνεται ότι στην εκδρομή είχαν μεταβεί περίπου 40 άτομα. 

Στην Ομάδα Ιχνηλάτησης, εν τω μεταξύ, όλες οι δυνάμεις από το απόγευμα της Παρασκευής, έχουν ριχθεί στον εντοπισμό των επαφών των τριών μαθητών του σχολείου, στο οποίο σπεύδει κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας. Από PCR τεστ θα περάσουν σήμερα όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου, καθώς και όλες οι επαφές των θετικών κρουσμάτων.

Σε ανοικτή γραμμή με το Υπουργείο Υγείας, βρίσκεται και το Υπουργείο Παιδείας που αναμένει οδηγίες προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα κλείσει το σχολείο για λίγες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μαθητές οι θετικοί στην Όμικρον-Έφτασαν από εκδρομή, αρνητικό το πρώτο PCR

Πιθανή η επίσπευση κάποιων αποφάσεων

Ο εντοπισμός της Όμικρον και δη οι συνθήκες, υπό τις οποίες εντοπίστηκε, φέρνουν πλέον νέα δεδομένα και ενδέχεται να επισπεύσουν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα καθοριστούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει τη Δευτέρα και θα εγκρίνει τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 ετών.

Στο Υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθούν αρκετές συσκέψεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκυρίακου, προκειμένου να ετοιμαστούν εισηγήσεις. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το πρωτόκολλο για τους εμβολιασμένους, που δεν παραμένουν σε αυτοπεριορισμό εάν είναι επαφές κρουσμάτων και δεν έχουν συμπτώματα.

Πριν την εμφάνιση της Όμικρον, επρόκειτο να παρουσιαστεί εισήγηση για να παραμένουν σε ολιγοήμερο αυτοπεριορισμό και να αποδεσμεύονται με PCR τεστ, όσοι εμβολιάστηκαν και έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον αρχικό εμβολιασμό τους και δηλώνονται ως στενές επαφές κρούσματος. Δεν αποκλείεται ωστόσο, να γίνουν και άλλες αλλαγές.

Νέες διαμαρτυρίες γονέων

Κι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες, τρέχουν και δεν φτάνουν λόγω Όμικρον, μερίδα γονιών ετοιμάζουν νέες διαμαρτυρίες, λόγω και των ανακοινώσεων για τους εμβολιασμούς παιδιών 5-11 χρόνων, που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Επιπρόσθετα οι οργανωμένοι γονείς, έχουν ζητήσει τη θέση όλων των σχολικών εφορειών παγκύπρια για το θέμα. Την Τρίτη μάλιστα θα συνέλθουν για να λάβουν αποφάσεις τόσο για αυτό το θέμα, όσο και για το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το αίτημά τους για προαιρετική χρήση μάσκας στα παιδιά του πρώτου κύκλου των Δημοτικών Σχολείων.

Αν και οι αντιδράσεις θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί παιδιών, οι οποίοι σημειώνεται πως είναι προαιρετικοί, το απόγευμα ομάδα γονιών θα βρεθεί και πάλι στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς στη Λάρνακα, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις μάσκες στα σχολεία και τους εμβολιασμούς. Η Αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός, προκειμένου να μην παρατηρηθούν όσα την προηγούμενη φορά, όπου εγκλωβίστηκαν στο σημείο εκατοντάδες οδηγοί, κάποιοι εκ των οποίων ήθελαν, μάλιστα να μεταφέρουν ασθενείς στο Νοσοκομείο.

Ζητούν ενημέρωση οι οργανωμένοι γονείς

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία συνδέσμων γονέων σχολείων δημοτικής εκπαίδευσης, ζητά ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς παιδιών.

«Θα ζητήσουμε από τους γονείς να μας ενημερώσουν ποια είναι η θέση τους, επειδή πάλι δεν είμαστε ενημερωμένοι για το θέμα», ανέφερε στον REPORTER, η αντιπρόεδρος της της ομοσπονδίας, Αννίτα Ταλιώτου. «Εμάς δεν μας ενοχλεί εάν θα είναι σε προαιρετική βάση, ωστόσο δεν θέλουμε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Μέσης Εκπαίδευσης, όπου από τις 15 Δεκεμβρίου και οι μαθητές δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κάποιους χώρους, εάν είναι ανεμβολίαστοι».

Σημείωσε ακόμη, πως τα αποτελέσματα από τα τεστ αντιγόνου στα Δημοτικά Σχολεία, κατέδειξαν πως «η μάσκα και η διενέργεια των rapid test, είναι αρκετά ορθά μέτρα χωρίς να χρειαστεί να κλείσουν σχολεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άρχισαν οι καταγγελίες γονιών στην Αστυνομία που δεν παίρνουν τα παιδιά τους σχολείο

Συνεχίζουν οι καταγγελίες γονέων στην Αστυνομία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες γονέων που κρατούν μακριά τα παιδιά τους από τα σχολεία, επειδή αντιδρούν με τα κυβερνητικά μέτρα.

Ενώπιον της Αστυνομίας, βρίσκονται τα ονόματα των γονέων πάνω από 100 παιδιών Δημοτικού, που εδώ και πολλές μέρες απουσιάζουν από τα σχολεία. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών, που δεν πηγαίνουν στο Δημοτικό είναι 390.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η φοίτηση είναι υποχρεωτική, μέχρις ότου ο μαθητής συμπληρώσει το γυμνασιακό κύκλο ή το δέκατο πέμπτο έτος της ηλικίας του. Όπoιoς έχει τηv επιμέλεια τoυ μαθητή και παραλείπει τηv εγγραφή ή τηv επoπτεία τoυ ως πρoς τη φoίτηση, διαπράττει αδίκημα τιμωρoύμεvo με πoιvή φυλάκισης μέχρι τρεις μήvες ή με χρηματική πoιvή μέχρι 1.000 ευρώ ή και με τις δύo αυτές πoιvές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας