Στο μικροσκόπιο σχολεία και το πρωτόκολλο εμβολιασμένων-Ανησυχία για νοσηλείες

Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλούν στην Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας, οι αλυσίδες μετάδοσης που αυξάνονται μέρα με την ημέρα, τόσο σε σχολεία όσο και σε χώρους εργασίας, όπου σύμφωνα με τα ευρήματα, φαίνεται να μην τηρούνται μέτρα και πρωτόκολλα. Για τα σχολεία, δεν υπάρχει συζήτηση για πρόωρο κλείσιμό τους, ωστόσο γίνονται σκέψεις για διαφοροποίηση κάποιων πρωτοκόλλων, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση.

Στο μικροσκόπιο, βρίσκεται και το πρωτόκολλο για εμβολιασμένα άτομα, τα οποία εάν είναι στενή επαφή, μπορούν να μην παραμείνουν υπό περιορισμό. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, διαπιστώθηκε πως κάποια εμβολιασμένα άτομα, που ήταν επαφές κρουσμάτων και συνέχισαν τις δραστηριότητές τους, στη συνέχεια διαγνώστηκαν ως θετικοί στον κορωνοϊό. Το θέμα τέθηκε ενώπιον των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, από την Ομάδα Ιχνηλάτησης του Υπουργείου Υγείας και έγινε μία πρώτη συζήτηση, για το κατά πόσον πρέπει να αλλάξει το πρωτόκολλο για τα εμβολιασμένα άτομα.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τη Δευτέρα, στη σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Οι επιστήμονες θα καταθέσουν απόψεις, για το κατά πόσον αυτοί που έκαναν δύο δόσεις και θα λήξει το SafePass τους αφότου παρέλθουν επτά μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος, πρέπει να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, εάν είναι στενές επαφές κρούσματος.

Στο Υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν πάντως με ανησυχία την κατάσταση, αφού η μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, ρίχνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Φαίνεται από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής για την Όμικρον, ότι δύο δόσεις μόνο δεν προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό, όπως έναντι της Δέλτα, ενώ η τρίτη δόση φαίνεται πως παρέχει μεγαλύτερη προστασία», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της ΣΕΕ, Πέτρος Καραγιάννης.

Όπως είπε, αυτή τη στιγμή και οι εμβολιασμένοι μπορούν να προσβληθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Στην προηγούμενη συνεδρία, είχαμε πει ότι κάποια πρωτόκολλα χρειάζονται επικαιροποίηση και έγινε κουβέντα και γι’ αυτά των εμβολιασμένων».

Κληθείς να απαντήσει εάν συζητείται υποχρεωτικό τεστ για εμβολιασμένους, απάντησε αρνητικά. Σημειώνεται κάποια μέλη της ΣΕΕ, είχαν καταθέσει πρόταση για υποχρεωτικά τεστ σε εμβολιασμένους, για την είσοδό τους σε κάποιους χώρους υψηλού κινδύνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υπέκυψαν άλλοι δύο ασθενείς, στα 635 τα κρούσματα-Αυξάνονται οι νοσηλείες

Αυξήθηκαν οι ανεμβολίαστοι ασθενείς

Εν τω μεταξύ, η μεγάλη αγωνία, αφορά στις ροές ασθενών με κορωνοϊό που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Πλέον τα εξιτήρια, είναι λιγότερα από τις εισαγωγές, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες, λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων να αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες.

«Την Τετάρτη είχαμε μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων, αφού οι εισαγωγές ήταν κατά δέκα περισσότερες από τα εξιτήρια. Ανησυχούμε επειδή εάν έχουμε κάθε μέρα τόσες εισαγωγές περισσότερες από τα εξιτήρια, θα φτάσουμε σε μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Σημειώνοντας, ότι ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για τη συνέχεια, με βάση τα δεδομένα το τελευταίο διάστημα, o κ. Χαριλάου ανέφερε πως η κατάσταση αξιολογείται συνεχώς από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και ότι στο παρόν στάδιο είναι διαχειρίσιμη.

Είπε ακόμη πως το τελευταίο διάστημα, αυξήθηκαν οι νοσηλείες μη εμβολιασμένων προσώπων με κορωνοϊό, υποδεικνύοντας πως όσοι είναι εμβολιασμένοι δεν είχαν προχωρήσει στη χορήγηση της τρίτης δόσης.  

«Έχει ανέβει το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού και κυμαίνεται από 75-80%», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι αυτό το ποσοστό το προηγούμενο διάστημα ήταν 60-65%. «Αυτό δείχνει ότι τα ανεμβολίαστα άτομα έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν και να νοσηλευτούν στα νοσηλευτήριά μας».

Εν τω μεταξύ ο ΟΚΥπΥ, συνεχίζει να αποστέλλει ασθενείς non covid στον ιδιωτικό τομέα. Μέχρι στιγμής, έχουν διακομιστεί σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια 15 ασθενείς από τις ΜΕΘ και περίπου 40 παθολογικά περιστατικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας