Τρίτη 18 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ζήτησε χρονοδιαγράμματα για φαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου η Επ. Υγείας

  09/12/2021 14:38
Ζήτησε χρονοδιαγράμματα για φαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου η Επ. Υγείας

Ζήτησε χρονοδιαγράμματα για φαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου η Επ. Υγείας

  09/12/2021 14:38

Ζήτησαν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, τα μέλη της επιτροπής Υγείας της Βουλής, ενώπιον της οποίας βρέθηκε ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Παύλος Δράκος.

Η Εθνική Στρατηγική που ψηφίστηκε το 2019 θα τύχει επικαιροποίησης και στόχος είναι η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που θα συντονίζει όλα τα ογκολογικά κέντρα, αλλά και τις δράσεις γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Ο κ. Δράκος ανέφερε ότι η επικαιροποίηση είναι αναγκαία για τρεις λόγους. Πρώτον λόγω της πανδημίας, που έχει προκαλέσει αναστολή προγραμμάτων διάγνωσης, δεύτερον λόγω της εισαγωγής του Γενικού Συστήματος υγείας, που άλλαξε τα δεδομένα και τρίτον λόγω των δράσεων της ΕΕ, που όπως είπε «έχει κηρύξει  πόλεμο κατά του καρκίνου» και θα διαθέσει 4 δις ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει όσα έχει προγραμματίσει.

Ο Δρ. Δράκος ζήτησε χρόνο προκειμένου να συνέλθει η νέα επιτροπή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ανέφεραν πως θα παρακολουθούν το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

Καταγγελία ότι δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς σε ακτινοθεραπεία

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Συγγενών ΕΛ.Α-ΖΩ, Χρήστος Ανδρέου, κατήγγειλε ότι λόγω του ότι στην Κύπρο υπάρχουν μόνο πέντε γραμμικοί επιταχυντές στην Κύπρο, στο Ογκολογικό Τράπεζας Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό, δεν έχουν όλοι οι καρκινοπαθείς που δικαιούνται να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ήταν για να τοποθετηθούν δύο ακτινοθεραπευτικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά αυτό δεν έγινε. Όπως είπε η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας