Ζήτησε χρονοδιαγράμματα για φαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου η Επ. Υγείας

Ζήτησαν χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, τα μέλη της επιτροπής Υγείας της Βουλής, ενώπιον της οποίας βρέθηκε ο νέος πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, Παύλος Δράκος.

Η Εθνική Στρατηγική που ψηφίστηκε το 2019 θα τύχει επικαιροποίησης και στόχος είναι η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, που θα συντονίζει όλα τα ογκολογικά κέντρα, αλλά και τις δράσεις γύρω από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση.

Ο κ. Δράκος ανέφερε ότι η επικαιροποίηση είναι αναγκαία για τρεις λόγους. Πρώτον λόγω της πανδημίας, που έχει προκαλέσει αναστολή προγραμμάτων διάγνωσης, δεύτερον λόγω της εισαγωγής του Γενικού Συστήματος υγείας, που άλλαξε τα δεδομένα και τρίτον λόγω των δράσεων της ΕΕ, που όπως είπε «έχει κηρύξει  πόλεμο κατά του καρκίνου» και θα διαθέσει 4 δις ευρώ, προκειμένου να υλοποιήσει όσα έχει προγραμματίσει.

Ο Δρ. Δράκος ζήτησε χρόνο προκειμένου να συνέλθει η νέα επιτροπή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Οι βουλευτές της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, ανέφεραν πως θα παρακολουθούν το θέμα της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, το οποίο ενέγραψε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου.

Καταγγελία ότι δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς σε ακτινοθεραπεία

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Συγγενών ΕΛ.Α-ΖΩ, Χρήστος Ανδρέου, κατήγγειλε ότι λόγω του ότι στην Κύπρο υπάρχουν μόνο πέντε γραμμικοί επιταχυντές στην Κύπρο, στο Ογκολογικό Τράπεζας Κύπρου και το Γερμανικό Ογκολογικό, δεν έχουν όλοι οι καρκινοπαθείς που δικαιούνται να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείες.

Ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, ανέφερε ότι ο σχεδιασμός ήταν για να τοποθετηθούν δύο ακτινοθεραπευτικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά αυτό δεν έγινε. Όπως είπε η απόφαση λήφθηκε από το Υπουργείο Υγείας.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»