Οι συνδυασμοί των εμβολίων, τα νέα όπλα που φτάνουν κατά της covid και η Όμικρον

Αν και ο δρόμος που απομένει είναι μακρύς ακόμη, με τη χώρα μας, μάλιστα, να είναι αντιμέτωπη με μία μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και να εκτιμάται ότι θα περάσει ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας, αφήνουν χαραμάδα αισιοδοξίας για τον νέο χρόνο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να φτάσουν στην Κύπρο, μονοκλωνικά αντισώματα αλλά και τα πρώτα χάπια, τα οποία θα προστεθούν στην φαρέτρα του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, αισιοδοξία προκαλεί η ροή στα εμβολιαστικά κέντρα, όπου χορηγούνται περίπου δέκα χιλιάδες δόσεις ημερησίως, με τις πλείστες να είναι ενισχυτικές.

Ανακούφιση προκάλεσε και η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και BioNTech, αναφορικά με την παραλλαγή Όμικρον και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους. Οι προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες των δύο εταιρειών, κατέδειξαν ότι η τρίτη δόση του Pfizer αυξάνει τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά 25 φορές, σε σύγκριση με τις δύο δόσεις έναντι της παραλλαγής Όμικρον. Σύμφωνα μάλιστα με όσα είπαν, η ενισχυτική δόση αδρανοποιεί την Όμικρον.

Τα νέα αυτά ήρθαν να προστεθούν στα ευρήματα πολλών επιστημόνων ανά το παγκόσμιο, που τείνουν να κλειδώσουν το συμπέρασμα, πως η Όμικρον αν και πολύ πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από την μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη η Όμικρον είχε εντοπιστεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, σε 57 χώρες και οι εκτιμήσεις, αν και πρώιμες, είναι πως θα καταφέρει να επικρατήσει της Δέλτα, που είναι το στέλεχος που κυριαρχεί στην ΕΕ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αδρανοποιεί την «O» η 3η δόση Pfizer-Δυνατότερα τα αντισώματα κατά 25 φορές

Ασφαλές και αποτελεσματικό το mix&match

Παράλληλα όλο και πληθαίνουν οι επιστημονικές μελέτες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ανάγκη για ενισχυτική δόση, με τα δεδομένα για το λεγόμενο mix&match, τη χορήγηση δηλαδή άλλου εμβολίου από αυτό που χρησιμοποιήθηκε αρχικά, να είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), σε κοινή τους ανακοίνωση την Δευτέρα, ανέφεραν πως  συνιστούν τον συνδυασμό των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 μεταξύ τους, τόσο κατά τον αρχικό εμβολιασμό, όσο και κατά την χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει αναζωπυρώσεις της επιδημίας.

«Φάνηκε ότι είναι και ασφαλής και αποτελεσματικός ο συνδυασμός τους», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, προσθέτοντας πως υπάρχουν αναφορές για παρενέργειες, από τις ενισχυτικές δόσεις, ωστόσο είναι λιγότερες από ο προηγούμενο διάστημα. «Ίσως αυτό συμβαίνει, επειδή πλέον οι πολίτες δεν φοβούνται, όσο πριν», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η μάχη για την πανδημία με... ένα όπλο και τα μέτρα που μας προστατεύουν

Έρχονται χάπια για 8 χιλιάδες θεραπείες

Η ελπίδα το διάστημα πριν την εμφάνιση της Όμικρον που σκόρπισε αβεβαιότητα, είχε αναζωπυρωθεί και από τις νέες θεραπείες κατά της νόσου, για τις οποίες γίνονται επίσης μελέτες για να διαπιστωθεί εάν επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά τους.

Ήδη στην Κύπρο υπάρχει το μονοκλωνικό RoActemra και θα αρχίσει να χορηγείται στα νοσοκομεία, σε βαριά νοσούντες ασθενείς με COVID-19, που λαμβάνουν συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή και χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ή μηχανικό αερισμό. Το RoActemra, είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο που υπήρχε στη χώρα μας ,αφού χορηγείται σε ασθενείς με διάφορες μορφές αρθρίτιδας. Ο ΕΜΑ, τη Δευτέρα επέκτεινε τη χρήση του και σε ασθενείς με COVID-19.

«Το φάρμακο υπάρχει στην Κύπρο και έγινε πρόνοια, ώστε να μην παρουσιαστεί έλλειψη για τους χρόνιους ασθενείς που το χρειάζονται», ανέφερε η κα Παναγιωτοπούλου.

Όπως είπε το πιθανότερο μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει στην Κύπρο ακόμη μια θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, που θα χορηγείται σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσηση, που δεν χρειάζονται, όμως, οξυγονοθεραπεία.

Όπως όλα δείχνουν πιο γρήγορα θα φτάσουν στην Κύπρο τα χάπια της Merc (σ.σ Molnupiravir) κατά της COVID, ενώ ο ΕΜΑ αναμένεται να προχωρήσει σε έγκριση και των φαρμάκων της Pfizer.

«Ενώ αναμενόταν το Molnupiravir να φτάσει αρχές του νέου χρόνου, μας έχει ενημερώσει η εταιρεία ότι μπορεί να έρθει τέλος αυτού του χρόνου», ανέφερε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι θα φτάσουν σε πρώτο στάδιο στην Κύπρο, χάπια για οκτώ χιλιάδες θεραπείες.

Τα χάπια της Merc, δεν χορηγούνται ενδονοσοκομειακά, η θεραπεία λαμβάνεται δύο φορές ημερησίως και διαρκεί πέντε ημέρες.

Αδειοδοτούνται ακόμη δύο εμβόλια

Ο ΕΜΑ, εν τω μεταξύ αναμένεται να ανάψει πράσινο φως, πολύ σύντομα για τη χορήγηση δύο ακόμα υποσχόμενων εμβολίων κατά της COVID19.

Το πρώτο είναι το εμβόλιο της αμερικανικής Novavax, που σύμφωνα με την εταιρεία, αποδείχθηκε ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, σε μεγάλη κλινική δοκιμή τελικού σταδίου με έδρα τις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο δεύτερης γενιάς, το οποίο υπόσχεται μεγάλη αποτελεσματικότητα, έναντι των μεταλλάξεων

Το δεύτερο είναι αυτό της  Valneva, με την οποία έχει υπογραφεί σύμβαση από την ΕΕ,  που προβλέπει τη δυνατότητα αγοράς από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σχεδόν 27 εκατομμυρίων δόσεων το 2022. Η Valneva είναι ευρωπαϊκή εταιρεία και  έχει αναπτύξει εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού. Πρόκειται για παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε εμβόλια κατά της γρίπης και πολλά από τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην ΕΕ είναι εγκεκριμένα 4 εμβόλια κατά της COVID19  (σ.της Pfizer, της Moderna της j&j και της AstraZeneca).

Η Κύπρος συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες προμήθειας εμβολίων, ενώ μέσω των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, συμμετέχει σε όλες τις ευρωπαϊκές επιτροπές που αξιολογούν και παρακολουθούν την ασφάλεια των εμβολίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»