«Σύγχρονη Λερναία Ύδρα» το bullying στα σχολεία-Ζητά λύσεις η Επιτροπή Παιδείας

Τρόπους αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού αναζητεί η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής καθώς το φαινόμενο έχει πάρει πολύ τεράστιες διαστάσεις στα σχολεία. Η Επιτροπή κατά τη σημερινή της συνεδρία συζήτησε και το ζήτημα που προέκυψε με την αποκοπή από την ΚΟΕ της χορηγίας από αθλητές που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, με την πρόταση να έρχεται από τον ΚΟΑ για παραχώρηση της χορηγίας από συμπληρωματικό κονδύλι.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπή Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι μια «σύγχρονη Λερναία Ύδρα» και δυστυχώς το πρόβλημα διογκώνεται γιατί δεν εφαρμόζονται νομοθεσίες.

Είπε πως ο σχολικός εκφοβισμός γίνεται ανάμεσα σε μαθητή προς μαθητή, από εκπαιδευτικό προς μαθητή ή το αντίθετο ή όταν άγνωστοι βρίσκονται εντός ή εκτός των σχολικών μονάδων, όπως χθες με ένα περιστατικό σε σχολείο στην Πάφο με απρεπείς συμπεριφορές εναντίον μαθήτριας. Όλα αυτά, είπε, θα πρέπει να λυθούν και το Υπουργείο Παιδείας άμεσα θα πρέπει να εφαρμόσει τους νόμους, οι σχολικές μονάδες να οργανώσουν τις επιτροπές αντιμετώπισης του φαινομένου, και γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές να επιμορφώνονται και επιτέλους να αυξηθεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών ψυχολόγων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φώναζαν σε μαθήτριες ότι θέλουν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή-Προσπάθησαν να μπουν στο σχολείο

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να τύχει αντιμετώπισης από ολόκληρη την κοινωνία καθώς αποτελεί μια διαχρονική κοινωνική μάστιγα. Απαιτείται να σταματήσουμε τις θεωρίες και να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού με ιεραρχημένα μέτρα έτσι ώστε να κτυπήσουμε το κακό στη ρίζα του.

Πρόσθεσε πως ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει εισήγηση με μέτρα πρόληψης, τόσο σωφρονιστικά όσο και προστασίας για τον θύτη και τα θύματα. Με αυτό τον τρόπο θα εμπλουτιστεί η υφιστάμενη νομοθεσία καθώς το Υπουργείο Παιδείας έχει αρχίσει σιγά σιγά να υλοποιεί.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως εκατοντάδες παιδιά δεινοπαθούν στα σχολεία διότι έρχονται σε επαφή με φαινόμενα εκφοβισμού ενώ το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα. Όπως είπε, η νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε πριν ένα και πλέον χρόνο, παραμένει ανεφάρμοστη. Δεν διορίστηκε η εθνική συμβουλευτική επιτροπή για τα θέματα ενδοσχολικής βίας που προνοείται στη νομοθεσία και υπεύθυνος για την πολιτική είναι ο Υπουργός Παιδείας, πρόσθεσε.

Είπε πως σύμφωνα με την ενημέρωση στην επιτροπή, οι εκπαιδευτικοί ψυχολόγοι είναι ελάχιστοι και αντιστοιχούν ένας ψυχολόγος ανά δύο χιλιάδες μαθητές, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενα.

Πρόσθεσε πως επενδύοντας στην πρόληψη από την προσχολική ηλικία, επιμορφώνοντας τους εκπαιδευτικούς, διαμορφώνοντας τις ανάλογες δομές εντός της σχολικής μονάδας και κυρίως βοηθώντας να αντιμετωπιστούν τα κοινωνικά αίτια του σχολικού εκφοβισμού, χρειάζεται συστράτευση του Υπουργείου Παιδείας και άλλων εμπλεκομένων Υπουργείων, των εκπαιδευτικών, των ψυχολόγων και της κοινωνίας ολόκληρης για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που τραυματίζει ψυχές παιδιών.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε πως θα πρέπει να διοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας και να συσταθεί η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για θέματα ενδοσχολικής βίας βάσει της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί το 2020.

Είπε πως θα πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις, αυτή της πρόληψης με σημαντικό ρόλο να έχει το Υπουργείο Παιδείας, και αυτή της αντιμετώπισης με την ενίσχυση της υπηρεσίας εκπαιδευτικής ψυχολογίας που είναι υποστελεχωμένη. Τόνισε πως η ουσία του προβλήματος και το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι η αποδοχή του διαφορετικού.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως το κυριότερο ζήτημα που αναδεικνύεται είναι η ανάγκη για σωστή διαπαιδαγώγηση όχι μόνο των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονιών. Τόνισε πως καμιά μορφή βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως η ΔΗΠΑ έχει συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες θα καταθέσει στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής, και οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας, στη σωστή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, την αύξηση των εκπαιδευτικών ψυχολόγων, την ομαλή ένταξη των ξενόγλωσσων μαθητών και τη γενικότερη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος.

Πρόγραμμα για Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπή Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως το ΔΗΚΟ ζητά για αθλητές που εξαιρέθηκαν από το πρόγραμμα Olympic solidarity να βρεθεί τρόπος συνέχισης της οικονομικής τους στήριξης, ώστε να συνεχίσουν τον πρωταθλητισμό τους για να υψώνουν ψηλά τη σημαία της Κύπρου.

«Το να υπάρχει συσκότιση όσον αφορά το πρόγραμμα των χορηγιών 'Υιοθετείστε ένα Αθλητή', παραπέμπει σε κλειστές παράγκες. Σήμερα, ακούσαμε από τον εκπρόσωπο της ΚΟΕ ότι μόνο μια υπηρεσιακός γνωρίζει πού πήγαν οι χορηγίες και κανένας άλλο», είπε.

Ζήτησε επίσης από τον ΚΟΑ να πάψει να παραγκωνίζει τις επαρχίες και ιδιαίτερα αυτή της Πάφου, που εδώ και χρόνια ζητά την αντικατάσταση του ταρτάν του γηπέδου Στέλιος Κυριακίδης. Ανέφερε επίσης πως η εικόνα να μην υπάρχει ομόνοια μεταξύ των ομοσπονδιών είναι στενάχωρη και κάλεσε όλους τους φορείς να συστρατευθούν για το καλό του αθλητισμού.

Από τον ΔΗΣΥ ο κ. Κάρουλλας είπε ότι το θέμα φαίνεται πως με την πρόταση του ΚΟΑ, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο, οδηγείται προς επίλυση. Χρειάζεται να υπάρχει ετοιμασία του προϋπολογισμού με τη συνεννόηση των χορηγών και της Πολιτείας, έτσι ώστε να μην παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοιου είδους προβλήματα. Οι αθλητές μας πρέπει να τυγχάνουν όλου του απαραίτητου σεβασμού, συμπλήρωσε.

Από το ΑΚΕΛ ο κ. Χριστοφίδης στο θέμα της απόφασης της ΚΟΕ να εξαιρεθούν αθλητές από το πρόγραμμα χρηματοδότησης, εξέφρασε την ικανοποίηση που ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέλαβε δέσμευση για κάλυψη του ποσού που έχει αποκοπεί από τους αθλητές που συμμετείχαν στο Olympic solidarity ούτως ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την αθλητική τους προσπάθεια ανεπηρέαστα και ταυτόχρονα να ζουν αξιοπρεπώς.

Πρόσθεσε πως η ανακίνηση του θέματος στην Επιτροπή έδωσε κάποιο αποτέλεσμα. Είπε πως είναι υποχρέωση της πολιτείας, εκείνους που έχουν φτάσει σε ένα επίπεδο «να μην τους πετά, αλλά να τους στηρίζει ακόμα περισσότερο».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου είπε πως ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ζητά από την Πολιτεία να αυξήσει την στήριξη προς τους αθλητές και τις ομοσπονδίες και χρέος της Κυβέρνησης είναι να φέρει ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας συμπληρωματικό προϋπολογισμό στήριξης των αθλητών. Ρόλος, πρόσθεσε, του ΚΟΑ, της ΚΟΕ και των Ομοσπονδιών είναι να ενισχύσουν όχι μόνο τους αθλητές αλλά και τις γηπεδικές και άλλες εγκαταστάσεις ώστε η νεολαία του τόπου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε πως η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ΔΗΠΑ προτείνει να δίνεται μηνιαία χορηγία 1000 ευρώ σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι οποίοι αγωνίζονται για να πιάσουν τα όρια για το Παρίσι.

Επιπρόσθετα, να δίδεται μηνιαίως χορηγία 475 ευρώ σε όλους τους νεαρούς αθλητές που δεν έχουν ακόμα συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά είναι κοντά στα όρια πρόκρισης και αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν θέση στην επόμενη Ολυμπιάδα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία-Επιστρέφει η σκόνη την Τετάρτη
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Οι Βρυξέλλες δίνουν τον ρυθμό στα κρίσιμα ζητήματα-Οι επιδιώξεις της Λευκωσίας για Κυπριακό και Μεταναστευτικό
Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Τι σηματοδοτεί η επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ-Η επόμενη μέρα και τα απόνερα στην Κύπρο