Δευτέρα 17 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Ξεπέρασαν τις χίλιες οι αιτήσεις για απόσυρση οχημάτων-Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Πέτρος Πετρή  07/12/2021 14:26
Ξεπέρασαν τις χίλιες οι αιτήσεις για απόσυρση οχημάτων-Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Ξεπέρασαν τις χίλιες οι αιτήσεις για απόσυρση οχημάτων-Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Πέτρος Πετρή  07/12/2021 14:26

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αιτήσεις για το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων, καθώς μέσα στις πρώτες εικοσιτέσσερις ώρες, ξεπέρασαν τους χίλιους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, που επιθυμούν όπως αποσύρουν το ρυπογόνο όχημά τους. Για το συγκεκριμένο Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων, σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, προβλέπεται συνολικό ποσό χορηγιών μέχρι και 4.000.000 ευρώ για την πρώτη φάση και αφορά τη χορηγία για απόσυρση οχημάτων από την κυκλοφορία και αντικατάσταση τους με καινούργια οχήματα με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (με όριο εκπομπών CO2 τα 50g/km), ή την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου, ή την παραχώρηση εισιτηρίων λεωφορείου.

Την ίδια ώρα, για να γίνει αποδεκτή η αίτηση για απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων, τα οχήματα πρέπει να είναι κατηγορίας σαλούν ή βαν ή διπλοκάμπινο, να ήταν εγγεγραμμένα στην Κύπρο για τα τελευταία επτά συνεχή χρόνια και η ημερομηνία κατασκευής τους να είναι άνω των δώδεκα ετών. Θα πρέπει επίσης όπως, για το συγκεκριμένο όχημα να υπάρχει άδεια κυκλοφορίας ή να ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο με ισχύ άδεια κυκλοφορίας εντός των τελευταίων δεκαοχτώ μηνών και να μην έχει ακυρωμένη εγγραφή την ημέρα έναρξης των αιτήσεων.

Μιλώντας στον REPORTER o διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, Γιάννης Νικολαΐδης, ανέφερε ότι μέχρι το πρωί της Τρίτης, 7 Δεκεμβρίου, υπήρξαν 1135 αιτήσεις για το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων. «Είναι ένας πάρα πολύ καλός αριθμός και δείχνει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται και μακάρι να είχαμε και άλλα λεφτά να τους ικανοποιούσαμε όλους. Η διαδικασία που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ απλή, με ένα απλό διαδικτυακό τρόπο, χωρίς να πρέπει να συμπληρώσεις αρκετά έντυπα, μπορεί οποιοσδήποτε από σπίτι του να μπει στο σύστημα και να κάνει την αίτησή του. Ίσως να μην υπάρχει πιο απλή και εύκολη διαδικασία σε κυβερνητικό σχέδιο χορηγιών, σε σύγκριση με το δικό μας. Εμείς θέλουμε να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις του. Η διαδικασία και η προειδοποίηση είναι με βάση το πιο παλιό όχημα σε αυτό το σχέδιο. Έτσι, θα λαμβάνουμε αιτήσεις μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου και μετέπειτα το σύστημα μας θα τρέξει και θα βάλει σε σειρά τις αιτήσεις, από το πιο παλιό όχημα σε ηλικία, για να στείλουμε τις πρώτες εγκρίσεις, ώστε να προχωρήσει και το κοινό στην υλοποίηση της αίτησής του».

Τα ποσά που θα διατεθούν για σκοπούς απόσυρσης παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο όχημα κυμαίνονται από €7.500 μέχρι €12.000. Σύμφωνα με το Υπουργείο Μεταφορών, για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ιδιωτικής χρήσης με μάζα εκπομπών ≤50 gr/km - CO2 η επιχορήγηση ανέρχεται στα €7.500, για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα ταξί με μάζα εκπομπών ≤50 gr/km - CO2 η επιχορήγηση ανέρχεται στα €12.000, για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο αναπηρικό όχημα με μάζα εκπομπών ≤50 gr/km - CO2 η επιχορήγηση ανέρχεται στα €10.000 και για την απόσυρση και αντικατάσταση με καινούριο όχημα πολύτεκνης οικογένειας με μάζα εκπομπών ≤50 gr/km - CO2 η επιχορήγηση ανέρχεται στα €10.000. 

Επίσης, όσο αφορά την απόσυρση παλαιού οχήματος και αντικατάστασής του με καινούριο ηλεκτρικό ποδήλατο η επιχορήγηση ανέρχεται στα €1.000 ενώ για την απόσυρση παλαιού οχήματος έναντι παροχής δωρεάν εισιτηρίων για χρήση στις τακτικές γραμμές λεωφορείων η επιχορήγηση θα ανέρχεται στα €750.

Ως ένα γενναιόδωρο σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη, χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο ο κ. Νικολαΐδης, για να αναφερθεί σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία είναι ηλίου φαεινότερο, προς όφελος του πολίτη.  «Εάν κάποιος για παράδειγμα δεν θέλει να αγοράσει αυτοκίνητο, δίνουμε τη δυνατότητα να αποσύρει το όχημά του που είναι παλιό και δεν είναι μεγάλης αξίας και για παράδειγμα αξίζει 200 ευρώ, θα του επιχορηγήσουμε 1.000 ευρώ για να αγοράσει ηλεκτροκίνητο ποδήλατο. Ακόμη εάν κάποιος χρησιμοποιεί τα λεωφορεία ή αν διαμένει μακριά και παίρνει μηνιαία κάρτα, δίνουμε τη δυνατότητα να αποσύρει κάποιος ένα παλιό αυτοκίνητο και να του δώσουμε 750 ευρώ αξίας εισιτηρίων και κουπόνια που θέλει για να διακινείται δωρεάν με τα λεωφορεία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πέραν από το Σχέδιο Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων, το Υπουργείο Μεταφορών, ετοίμασε επίσης και Σχέδιο Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτρικών Οχημάτων, με απώτερο στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων στο στόλο των οχημάτων που κυκλοφορούν και την προώθηση οχημάτων με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, «οι στόχοι που τέθηκαν δεν είναι μόνο για φέτος. Υπάρχουν λεφτά, τα οποία είναι χρηματοδοτούμενα από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και έτσι αυτά τα σχέδια θα τα έχουμε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οπόταν θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για να εντάξουμε την ηλεκτροκίνηση και το plug in, όσο το περισσότερο γίνεται στους δρόμους μας.

Μάλιστα, στόχος είναι όπως το 2030 το 25% των νέων εγγραφών οχημάτων να είναι ηλεκτρικά με απώτερο σκοπό όπως, μέχρι το 2035 το ποσοστό αυτό να αυξηθεί στο 100%. Σημειώνεται ότι το 2021 έχουν εγγραφεί 250 ηλεκτρικά οχήματα και αναμένεται ότι μέχρι και το τέλος του 2030 να έχουν εγγραφεί 36.000 ηλεκτρικά οχήματα. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας