Σάββατο 25 Ιουν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Πάνω από 2 εκ. τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν για την πανδημία

  06/12/2021 11:35
Πάνω από 2 εκ. τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν για την πανδημία

Πάνω από 2 εκ. τα ψηφιακά πιστοποιητικά που εκδόθηκαν για την πανδημία

  06/12/2021 11:35

Πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφιακά πιστοποιητικά έχουν δοθεί από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ δόθηκαν και άλλα 2 εκατομμύρια Cyprus Flight Pass, την ίδια ώρα που το 1474 δέχεται συνεχώς τηλεφωνήματα. Αυτά ανέφερε σε δημοσιογραφική συνέντευξη, ο υφυπουργός Καινοτομίας, Κυριάκος Κόκκινος, αναφερόμενος στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.

Ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσίασε το πρωί τον απολογισμό του έργου του Υφυπουργείου για τα έτη 2020-2021, καθώς και παρουσίαση των κύριων πολιτικών και δράσεων που δρομολογούνται, στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που κλήθηκαν να ανταπεξέλθουν, μέσα σε σύντομα χρονικά περιθώρια. 

«Είμαστε παιδί της πανδημίας. Ξεκινήσαμε 1η Μαρτίου, ακριβώς την ίδια εβδομάδα που ξεκίνησε και η πανδημία στην Κύπρο και στις 24 Μαρτίου μπήκαμε σε lockdown. Δεν είχαμε χρόνο να αντιδράσουμε, έπρεπε να εφαρμόσουμε τεχνικές και προσεγγίσεις ενός ανορθόδοξου πολέμου. Τα αντανακλαστικά μας, οι αντιδράσεις μας έπρεπε να είναι άμεσα, όπως οι παρεμβάσεις μας, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Ο κ. Κόκκινος σημείωσε πως κλήθηκαν να βγάλουν το ανεπιθύμητο sms 8998, ενώ έδωσε και αριθμούς για τα πιστοποιητικά, τα Cyprus FlightPass, αλλά και τα τηλεφωνήματα, που δέχθηκε η γραμμή στήριξης. Όσον αφορά στα ψηφιακά πιστοποιητικά, για τη διακίνηση, έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής 2,4 εκατομμύρια και την ίδια ώρα έχουν εκδοθεί πάνω από 2,3 εκατομμύρια Cyprus FlightPass. Παράλληλα, μέχρι σήμερα έχουν τακτοποιηθεί 700,000 ραντεβού για εμβολιασμό, παρά τα σκαμπανευάσματα της Πύλης, ενώ όσον αφορά στο 1474, έχει δεχθεί, κατά μέσο όρο, 3,000 τηλεφωνήματα.

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη υπηρεσιών και συστημάτων σε χρόνο ρεκόρ, όπως υπέδειξε, εν μέσω πανδημίας. Όσον αφορά στα σχέδια στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, έχουν διεκπεραιωθεί, από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021, συνολικά 500,000 αιτήσεις, ενώ όσον αφορά στο σύστημα Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας, έχουν πραγματοποιηθεί 709,143 πληρωμές, από τον Ιανουάριο μέχρι το Νοέμβριο.

Τα επόμενα βήματα

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα, που πρέπει να γίνουν από πλευράς του Υφυπουργείου Καινοτομίας. Όπως τόνισε, τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση μίας μακροπρόθεσμης ψηφιακής στρατηγικής, θεσμοθετήθηκε η ηλεκτρονική υπογραφή, αδειοδοτήθηκαν τα δίκτυα 5G, ενώ η Κύπρος πέτυχε άνοδο τριών θέσεων στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) 2021, καταγράφοντας πρόοδο σε όλες σχεδόν τις παραμέτρους υπό εξέταση. Η πανδημία, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, υπήρξε ένας πολύτιμος δείκτης αξιολόγησης των δομών και του τρόπου λειτουργίας του κράτους μας, οδηγώντας σε πολύτιμα διδάγματα. Όλες οι λύσεις έκτακτης ανάγκης που υλοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας έχουν μείνει ως παρακαταθήκη και έχουν τώρα πλαισιωθεί σε ένα ολιστικό σχεδιασμό, δίνοντας το στίγμα για θεσμοθέτηση μίας μόνιμης αλλαγής σε όλους τους τομείς. «Το στοίχημα», υπογράμμισε ο Υφυπουργός, «είναι να κτίσουμε στις βάσεις που θέσαμε υπό πίεση και να οδηγήσουμε τη χώρα μας σε τροχιά γρήγορης και βιώσιμης ανάπτυξης. Με πυξίδα τους στόχους που έχουν διαμορφωθεί στα πλαίσια της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ευρώπης 2030, η Κύπρος έχει διαμορφώσει ένα ολιστικό πλάνο επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και προώθησης της καινοτομίας σε επίπεδο κυβέρνησης, οικονομίας και κοινωνίας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και κτίζοντας την Κύπρο του αύριο. «Το ταξίδι αυτό έχει ήδη ξεκινήσει», είπε ο Υφυπουργός» και βρισκόμαστε στη σωστή πορεία! Με αποφασιστικά και σταθερά βήματα, συλλογικότητα και σύμπνοια.»

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Η προσέγγιση του Υφυπουργείου κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: α) την ανάπτυξη ποιοτικών και εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών, μέσω της δημιουργίας του Digital Services Factory και της συνεργασίας με το Ηνωμένο Βασίλειο, β) την υλοποίηση νέων πληροφοριακών συστημάτων σε ζωτικές υπηρεσίες, όπως Τμήμα Φορολογίας, Έφορο Εταιρειών και Τμήμα Οδικών Μεταφορών και ολοκληρωμένων λύσεων σε παιδεία και δικαιοσύνη, και γ) τον ανασχεδιασμό του επιχειρησιακού μοντέλου του Υφυπουργείου και τη μετάβαση σε κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (cloud).

Σταθμός στην πορεία οικοδόμησης ενός ψηφιακού κράτος θεωρείται η νέα πύλη gov.cy, με σύγχρονη σχεδιαστική και λειτουργική προσέγγιση, η οποία θα φιλοξενεί όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και κυβερνητικές ιστοσελίδες υπό μία ομπρέλα. «Στόχος μας», τόνισε ο Υφυπουργός, όπως «όλο το δημόσιο χωρέσει σε μία οθόνη». «Όπως το τρίπτυχο ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια χαρακτηρίζει κάθε συναλλαγή».

Πρόσθετα, προωθείται η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας, καθώς και η δημιουργία wallet app για εύκολη πρόσβαση σε έγγραφα ταυτοποίησης και πιστοποιητικά μέσω εφαρμογής κινητού. Μεγάλης σημασίας θεωρείται και το παγκύπριο Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο και αποτελεί προοίμιο για ένα κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο για όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες, καθώς και το πρόγραμμα «Κόκκινο Κουμπί», μέσω του οποίου παρέχονται υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες.

Ψηφιακές Υποδομές και Συνδεσιμότητα

Με στόχο την ταχεία ανάπτυξη των δικτύων και τεχνολογιών υπερυψηλών ταχυτήτων, το Υφυπουργείο, στη βάση του νέου Ευρυζωνικού Πλάνου της Κύπρου 2021-2025, προωθεί την επέκταση δικτύων σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές, μέσω κρατικής επιδότησης ύψους €35 εκατομμυρίων. Παράλληλα, στηρίζει τα νοικοκυριά μέσω κουπονιού συνδεσιμότητας (voucher) για εγκατάσταση εσωτερικής καλωδίωσης οπτικών ινών και σύνδεση με υπηρεσίες υπερυψηλών ταχυτήτων, σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2022.  Βρίσκεται, επίσης, υπό ετοιμασία διαγωνιστική διαδικασία για έκδοση 2ης άδειας λειτουργίας δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, ενώ προωθείται η αξιοποίηση αναδυόμενων τεχνολογιών, όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, και τεχνολογίες διαστήματος. Αξίζει να σημειωθεί πως η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα ολοκληρώσουν την ετοιμασία νομοθετικού πλαισίου για blockchain και cryptoassets, ενώ έχει πρόσφατα ανανεώσει τη συμφωνία συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ), μέσω της οποίας αναμένεται να επιτευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανικής ικανότητας της χώρας και η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στον εν λόγω τομέα.

Ψηφιακές δεξιότητες και Απασχόληση

Στοχεύοντας αφενός στη δημιουργία μίας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας, όπου όλοι οι πολίτες θα έχουν ενεργή και ισότιμη συμμετοχή, και αφετέρου στην κάλυψη των αναγκών της αγοράς εργασίας τόσο όσον αφορά ψηφιακές δεξιότητες ευρείας βάσης όσο και ειδικούς ΤΠΕ, το Υφυπουργείο έχει καταρτίσει, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ένα εθνικό Σχέδιο Δράσης για αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής δομής και οικονομικής δραστηριότητας. Πρόσθετα, το Υφυπουργείο θα εγκαινιάσει εντός του 2022 τη Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, μία νέα πλατφόρμα η οποία θα παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία ελεύθερα, δωρεάν και χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες, στα ενδιαφέροντα και στο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του καθενός.

Προσέλκυση επενδύσεων

Το Υφυπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας και καινοτομίας. Μέσω του νέου πλαισίου κινήτρων που έχει υιοθετήσει η Πολιτεία, αλλά και μέσω δράσεων, όπως η αναβάθμιση των τεχνολογικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών αλλά και των δεξιοτήτων που εργατικού δυναμικού, στοχεύει στην προσέλκυση εταιρειών επιστημών, υψηλής τεχνολογίας και νεοφυών επιχειρήσεων, η οποία και αναμένεται να συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας όσο και στη δημιουργία νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. Εξίσου σημαντική κρίνεται και η προσπάθεια διευκόλυνσης της εγκατάστασης υποδομών data center, μέσω της κατασκευής ενός Green Data Center Park, στο οποίο θα παρέχεται σε ενδιαφερόμενους γη και εγκαταστάσεις.

Έρευνα και Καινοτομία (Ε&Κ)

Έμφαση δίνεται και στη διεύρυνση και ενδυνάμωση του τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθεί ο κοινωνικοοικονομικός της αντίκτυπος και να υποστηριχθεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει δοθεί σημαντική ώθηση στα θέματα αυτά, με την Κύπρο να κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ με τη μεγαλύτερη πρόοδο σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard 2021, καθώς και πρώτη εντός της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατά κεφαλή απορρόφηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020».

Τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προκηρύσσει το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), ο εκτελεστικός βραχίονας του Υφυπουργείου για θέματα Ε&Κ, έχουν επιφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία, οδηγώντας σε ενίσχυση του οικοσυστήματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τον περασμένο Απρίλιο, το ΙδΕΚ προκήρυξε τα προγράμματα ΓΕΦΥΡΑ, τέσσερα νέα προγράμματα με προϋπολογισμό €15 εκατομμυρίων, ενώ για την περίοδο 2021-2027, πέραν των €150 εκ. θα διατεθούν για ενίσχυση της ερευνητικής αριστείας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και για την προώθηση λύσεων για διευκόλυνση της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης. Ελκυστικές ευκαιρίες αναδύονται και μέσα από το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για Ε&Κ της ΕΕ, Ορίζοντας Ευρώπη, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €95,5 δισεκατομμυρίων, για τη διεκδίκηση των οποίων το ΙδΕΚ παρέχει υπηρεσίες στήριξης μέσω των Εθνικών Σημείων Επαφής. Παράλληλα, το Υφυπουργείο στηρίζει έμπρακτα την πορεία των έξι Κέντρων Αριστείας προς τη βιωσιμότητα, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των δημόσια χρηματοδοτούμενων ερευνητικών υποδομών από ολόκληρο το οικοσύστημα.

Διεθνής συνεργασία

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Υφυπουργός στην αξία της διεθνούς συνεργασίας για την επιτάχυνση και τη διασφάλιση της επιτυχούς υλοποίησης των στρατηγικών επιδιώξεων τόσο σε θέματα Ψηφιακής Πολιτικής όσο και σε θέματα Ε&Κ. Το Υφυπουργείο έχει θεσμοθετήσει συνεργασία σε διμερές επίπεδο με χώρες όπως Γαλλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Εσθονία, Ισραήλ και ΗΠΑ, ενώ βρίσκεται σε επαφές για προώθηση περαιτέρω συνεργασιών με απτές δράσεις σε διμερές, ευρωπαϊκό και πολυμερές επίπεδο.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, όραμά μας όπως η έρευνα, η καινοτομία και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών να αποτελέσουν καταλύτη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποδοτικού και φιλικού προς τον πολίτη κράτους και μίας δυναμικής ψηφιακής οικονομίας, ως εργαλεία υποστήριξης ενός νέου και διευρυμένου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα μας. Εργαλεία ενίσχυσης της απασχόλησης και επίτευξης συνθηκών κοινωνικής ευημερίας, καθώς και ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου στο διεθνές στερέωμα. «Μέσω των πολιτικών και των δράσεων που υλοποιούμε», κατέληξε ο Υφυπουργός, «φιλοδοξούμε να επιτύχουμε την ουσιαστική βελτίωση όχι μόνο της ποιότητας εξυπηρέτησης που παρέχουμε ως κράτος σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως της ποιότητας ζωής των πολιτών μας».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας