Με το βλέμμα στην Όμικρον, σε ισχύ τα νέα μέτρα-Στο ακουστικό με ΕΕ για SafePass

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη μετάλλαξη Όμικρον και με την αγωνία στο κατακόρυφο λόγω της έξαρσης κρουσμάτων, που αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις νοσηλείες ασθενών με COVID19  το επόμενο διάστημα, τίθενται σε ισχύ τα νέα μέτρα που αποφάσισε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Μέτρα που δεν έφεραν τις αντιδράσεις των προηγούμενων, ο απόηχος των οποίων συνεχίζεται. 

Οι νέες παρεμβάσεις έχουν δύο πολύ σημαντικούς στόχους, από τη μία να προλάβουν ενδεχόμενη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, που όλα δείχνουν πως είναι πιο μεταδοτική και από την άλλη να περιορίσουν, την εγχώρια πορεία της Δέλτα, η οποία έφερε νέα έξαρση που προκαλεί σταδιακή μεν, σημαντική δε αύξηση των θετικών περιστατικών της νόσου, καθώς και του ποσοστού θετικότητας.

Σ’ ότι αφορά την μετάλλαξη Όμικρον, που βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και των οργανισμών υγείας ανά το παγκόσμιο, η χώρα μας μετά το κλείσιμο των συνόρων με οκτώ αφρικανικές χώρες, θέτει από σήμερα ακόμα ένα μέτρο σε ισχύ, προκειμένου να καθυστερήσει την άφιξή της, που θεωρείται θέμα χρόνου. Έτσι από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες που θα εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα αεροδρόμια, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο PCR. Το κόστος των 15 ευρώ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και των 19 ευρώ στο αεροδρόμιο Πάφου θα επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

Σε εργαστηριακή εξέταση PCR θα υποβάλλονται όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω και μετά την αποχώρηση τους από το αεροδρόμιο, θα πρέπει να κατευθύνονται στον χώρο διαμονής τους και να τίθενται σε περιορισμό, μέχρι το αποτέλεσμά τους. Στην Κύπρο αναμένεται ειδικό μηχάνημα, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου τα αποτελέσματα να βγαίνουν γρήγορα και να μην υπάρξει ταλαιπωρία πολιτών.

Εν πολλοίς πάντως, τις εξελίξεις για τη συνέχεια σ' ότι αφορά σε αποφάσεις για λήψη περαιτέρω μέτρων, θα τις καθορίσουν τα επιστημονικά δεδομένα διεθνώς, που αναμένονται μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας για τη μετάλλαξη Όμικρον, που σύμφωνα με τις πρώιμες εκτιμήσεις του ΠΟΥ, ενδέχεται να επικρατήσει της μετάλλαξης Δέλτα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα γίνεται η εξέταση για την μετάλλαξη Όμικρον στην Κύπρο

Τηλεργασία στο 20% ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα καθώς και ο δημόσιος τομέας, καλούνται εξάλλου από σήμερα να προσαρμοστούν στην απόφαση για εφαρμογή πρωτοκόλλου τηλεργασίας στο 20% του προσωπικού. Η τηλεργασία κρίνεται υποχρεωτική σε επιχειρήσεις όπου εργοδοτούνται πέραν των 10 προσώπων.

Στο ποσοστό μπορούν να περιληφθούν εργαζόμενοι οι οποίοι απουσιάζουν από την εργασία τους, είτε με άδεια ανάπαυσης, είτε με άδεια ασθενείας, είτε γιατί αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού. Σημειώνεται ότι από την απόφαση εξαιρούνται οι ουσιώδεις υπηρεσίες.

Αν και αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις, τελικά οι εργοδοτικές οργανώσεις έκαναν πίσω αναφέροντας ότι το ποσοστό που αποφασίστηκε για τηλεργασία, δεν αναμένεται να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία επιχειρήσεων.

Τι ισχύει για τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Σ’ ότι αφορά στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όσες θα πραγματοποιούνται εντός και εκτός εμπορικών κέντρων, απαγορεύονται. Για τις υπόλοιπες, που θα διεξαχθούν από Δήμους, κοινότητες κλπ οι διοργανωτές οφείλουν να τηρούν υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες που είναι σε ισχύ.Η είσοδος σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται με την προσκόμιση SafePass.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα πάρτι και τα ρεβεγιόν που θα πραγματοποιούνται σε χώρους εστίασης ή ξενοδοχεία.

Τέλος, από σήμερα και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022, αναστέλλονται όλες οι παρουσιάσεις εφέδρων και εθνοφυλάκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Κύπρο, η οργή και το παράδειγμα της Πορτογαλίας

Οι προθέσεις ΕΕ, ενδέχεται να φέρουν αλλαγές στο SafePass

Η Κυβέρνηση τελεί, εν τω μεταξύ εν αναμονή των αποφάσεων της Κομισιόν για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, αφού η πρόθεση είναι να υπάρχει ημερομηνία λήξης εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος, εάν κάποιος δεν λάβει ενισχυτική δόση.

Εάν τελικά αυτό εγκριθεί, τότε το πιθανότερο είναι να αλλάξει η απόφαση που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ στις 18 Δεκεμβρίου, για κατάργηση του SafePass για όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου μετά την πάροδο επτά μηνώνν από την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού.

Αν και είναι αβέβαιο ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα εντός της εβδομάδας, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην έκτακτη σύσκεψη στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας με στόχο να αποφασιστούν κοινές ενέργειες για τη χορήγηση της τρίτης δόσης. Στη σύσκεψη θα παρευρίσκεται και ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Δεκεμβρίου, τίθεται σε ισχύ και το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου σε μη εμβολιασμένα άτομα, σε γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους εστίασης κ.λπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας