Εγκαινιάζει δράσεις στα σχολεία για καλλιέργεια ενσυναίσθησης σε σχέση με ΑμεΑ το ΥΠΠΑΝ

Εκστρατεία και δράσεις στα σχολεία με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σε σχέση με τα Άτομα με Αναπηρίας, εγκαινιάζει το Υπουργείο Παιδείας.

«Η προσπάθεια μας είναι να πούμε και να νιώσουμε «Είμαι και εγώ ΑμεΑ» όχι μόνο για αυτές τις μέρες, αλλά να γίνει συνείδηση και κτήμα καθημερινό μέσα στις σχολικές μονάδες, μέσα στην κοινωνία», ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου σε συνέντευξη Τύπου με θέμα «Δράσεις στα σχολεία με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης για τα Άτομα με Αναπηρία»

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι στα σχολεία της Κύπρου και ειδικότερα στο Δημοτικό Σχολείο, στις πρώιμες ηλικίες, υπάρχει σε τακτική βάση διδασκαλία σχετικά με την ενσυναίσθηση, στο πλαίσιο του μαθήματος “Αγωγή Υγείας”. Ωστόσο, όπως ανέφερε, κρίθηκε χρήσιμο να γίνει κάτι περισσότερο, σε σχέση με τα άτομα με Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Πρόσθεσε ότι θα είναι μάλιστα επωφελές, μαζί με το σχολείο, να κινητοποιηθεί και να ευαισθητοποιηθεί περισσότερο και η οικογένεια και ευρύτερα η κοινωνία.

Το Υπουργείο, είπε, αυτό το μήνα, ξεκινώντας και με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, οργανώνει μια εκστρατεία για την ενσυναίσθηση σε σχέση με τα Άτομα με Αναπηρία.

«Πώς δηλαδή μπορούμε να νιώσουμε, να καταλάβουμε και να σκεφτόμαστε τις ειδικές συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και άλλα Άτομα με Αναπηρία που ζουν δίπλα μας. Να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των συμμαθητών και των Ατόμων με Αναπηρία», είπε.

Συμπλήρωσε ότι ύστερα από εισήγηση από την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, και σε συνεννόηση και με άλλους φορείς και οργανώσεις, διοργανώνουν τον μήνα Δεκέμβριο μια εκστρατεία με γενικό θέμα: «Είμαι κι εγώ ΑμεΑ», ώστε «να έρθουμε όλοι μας και τα παιδιά στο σχολείο, αλλά και οι γονείς, πιο κοντά στην πραγματικότητα της αναπηρίας, να νιώσουμε και να καταλάβουμε».

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, διοργανώνονται μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις στα σχολεία και, μαζί με τη γενικότερη ενημέρωση/διαφώτιση, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε βιωματικές εμπειρίες. Σημείωσε ότι σε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως είπε, θα διεξαχθούν αγώνες καλαθόσφαιρας σε τροχοκάθισμα ανάμεσα σε μαθητές και άτομα με αναπηρία, αγώνες ποδοσφαίρου για άτομα με οπτική αναπηρία στο πλαίσιο του προγράμματος  «Μπάλα για Όλους» και θα υπάρξουν επισκέψεις αθλητών της Παραολυμπιακής Ομάδας μας στις σχολικές μονάδες για να μιλήσουν με τα παιδιά και να έχουν τα παιδιά μια πιο άμεση και απτή εμπειρία, όπως και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκε και η Καρολίνα Πελενδρίτου την οποία ο Υπουργός καλωσόρισε, αναφέροντας ότι  «το υπέρλαμπρο παράδειγμα που δίνει τόσα χρόνια με τον αγώνα και τις επιτυχίες της θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο γι’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε».

«Είναι σημαντικό να δώσουμε στα παιδιά το μήνυμα του τι μπορούν να καταφέρουν οι συνάνθρωποί μας με αναπηρίες και πόσο μεγάλες προσπάθειες μπορεί να κάνουν, αλλά και το τι μπορεί να πετύχουν. Νομίζω αυτό είναι η αξία της βιωματικής εμπειρίας, του παραδείγματος, πολύ περισσότερο από την ίδια τη διδαχή. Αρά λοιπόν η παρουσία της Καρολίνας και ως Πρέσβειρας της προσπάθειάς μας θα μας ενισχύσει ιδιαίτερα. Καρολίνα σ’ ευχαριστούμε».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου Δημήτρη Λαμπρινίδη, τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού Ανδρέα Γεωργιάδη, τον Πρόεδρο της Κυριακής Εθνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Ανδρέα Καμαρλίγγο και τη χρυσή Παραολυμπιονίκη Καρολίνα Πελενδρίτου, οι οποίοι τόνισαν με τη σειρά τους τη σημασία της καλλιέργειας ενσυναίσθησης στα παιδιά από μικρή ηλικία, αναφέροντας ότι τα Άτομα με Αναπηρία δεν χρειάζονται ειδική αλλά ίση και ισότιμη μεταχείριση. Παράλληλα, δήλωσαν την αμέριστη στήριξή τους τόσο των ιδίων όσο και των φορέων που εκπροσωπούν στις δράσεις που διοργανώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παραλύουν ΚΙΕ, Ολοήμερα και Μουσικά Σχολεία την Πέμπτη-Έξω από το ΥΠΑΝ οι εκπαιδευτικοί
Δεν λαμβάνουν γονική άδεια οι αυτοτελώς εργαζόμενοι-Δύο νομοσχέδια ενώπιον της Βουλής
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Άσπρισαν οι δρόμοι στη Λευκωσία
Βγήκαν στην ύπαιθρο οι Κύπριοι-Πέταξαν χαρταετό και τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας
Τιμούν το έθιμο και βγαίνουν στα βουνά και τη φύση οι Κύπριοι για να κόψουν τη μούττη
Με κίτρινη προειδοποίηση κόβει τη μούττη της Σαρακοστής η Κύπρος-Σε ισχύ μέχρι το απόγευμα
Το Mall με τις αντίκες που πηγαίνει από γενιά σε γενιά από το 1978 και κρατά ζωντανή την ιστορία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ
ΒΙΝΤΕΟ: Σε ρυθμούς salsa και mambo χόρεψε η Κύπρος-Ολοκληρώθηκαν οι καρναβαλίστικες παρελάσεις
Ικανοποίηση περιβαλλοντικών οργανώσεων για διορθωτικά μέτρα στον Ακάμα