Σε βαθιά κρίση τα κατεχόμενα-Πρόβλημα με τα καύσιμα, αυξήσεις στον ηλεκτρισμό

Για κρίση, χάος, ελλείψεις, αυξήσεις κάνει λόγο ο τ/κ Τύπος περιγράφοντας σήμερα πρωτοσέλιδα την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα με τη συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας έναντι της στερλίνας, του ευρώ και του δολαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χάος στα κατεχόμενα για τα καύσιμα-Περιορισμένες οι ποσότητες

Η Κίπρις σημειώνει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει 10% της αξίας της η τουρκική λίρα μέσα σε μια μέρα και επισημαίνει ότι το δολάριο έφτασε τις 13 ΤΛ, το ευρώ τις 15 ΤΛ και η στερλίνα τις 18 ΤΛ. Γι αυτό και η Αβρούπα έχει ως τίτλο «Σιώπα πια» που απευθύνεται στον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ντιαλόγκ γράφει πρωτοσέλιδα ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» έχει το πλοίο που μεταφέρει 12.500 τόνους καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή στα ανοικτά, αναζητώντας 83 εκ ΤΛ για να πληρώσει την αγορά τους.

Ο γενικός διευθυντής της «αρχής ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ)», Γκιουρτζιάν Έρντογαν δήλωσε ότι σχεδιάζουν μέχρι αύριο να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό στην εταιρεία και να πάρουν τα καύσιμα και ότι μέχρι αυτή τη στιγμή διαθέτουν καύσιμα για 15 μέρες.

Ο πρόεδρος της EL-SEN, συντεχνίας των υπαλλήλων της «αρχής», Κουμπιλάι Όζκιρατς δήλωσε ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρισμού, διότι η άνοδος της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι της τουρκικής λίρας προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην «αρχή» και δεν είναι βιώσιμη η συνέχιση αυτής της πρακτικής.

Η Κίπρις γράφει ότι οι εταιρείες που εισάγουν καύσιμα ανακοίνωσαν ότι δεν κατέστη δυνατή η προμήθεια καυσίμων λόγω θαλασσοταραχής.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της ένωσης πρατηριούχων καυσίμων Λεβέντ Τσαγντάλ ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τέλειωσε το Euro Diesel και η αμόλυβδη βενζίνη 98 οκτανίων σε πολλά πρατήρια και σύντομα θα τελειώσει και η αμόλυβδη 95 οκτανίων.

Ο «υφυπουργός οικονομίας και ενέργειας», Σαχάπ Ασίκογλου δήλωσε ότι το πρόβλημα στα καύσιμα οφείλεται στην καθυστέρηση των πλοίων λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά αναμένεται να φτάσουν αύριο στα κατεχόμενα με καθυστέρηση 4-5 ημερών.

Σημείωσε ότι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, οι εταιρείες εισαγωγών ζητούν να γίνεται τιμολόγηση πιο συχνά και όχι κάθε 15 μέρες. Το πρόβλημα αυτό δεν υπήρχε παλαιότερα, πρόσθεσε, όμως τώρα οι εισαγωγείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω των υπερβολικών αυξήσεων στην αγορά και στις ισοτιμίες του συναλλάγματος.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει ότι οι αντιφατικές δηλώσεις στον τομέα των καυσίμων προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και χθες υπήρξαν ουρές στα πρατήρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων αναγκάστηκαν να θέσουν ανώτατο όριο πώλησης τις 250 ΤΛ, γεγονός που ανάγκασε κάποιους οδηγούς να πουν «κρίμα, επιστρέψαμε στην δεκαετία του 80».

Αναφέρει επίσης ότι κάποια καταστήματα άρχισαν να θέτουν περιορισμούς στις πωλήσεις των προϊόντων των οποίων αλλάζει συνεχώς η τιμή λόγω της υποτίμησης της ΤΛ, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων πολιτών. Υποστηρίζει ότι κάποια καταστήματα φυλάσσουν σε στοκ προϊόντα για να τα πουλήσουν αργότερα σε υψηλότερη τιμή. Πολίτες αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από  καταστήματα τα οποία επισκέφτηκαν με επιγραφές που αναφέρουν ότι επιβάλλεται περιορισμός στις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων όπως ποτά, γαλακτοκομικά, ηλιέλαιο και ζάχαρη.

Η Κίπρις στο κύριο άρθρο της σημειώνει ότι όλοι στα κατεχόμενα εξαρτώνται από το συνάλλαγμα και όταν έρθει η ώρα της δαπάνης, τα πάντα εξαρτώνται από το συνάλλαγμα. Πρέπει να δοθεί λύση σε αυτό με πολύ ριζοσπαστικές αποφάσεις, προσθέτει και τάσσεται υπέρ του να μετατραπούν σε ΤΛ οι εισαγωγές από την Τουρκία.

Στο άρθρο καταγράφεται ότι ο κόσμος «δεν βρίσκεται καν κοντά σε εκλογικό κλίμα. Ειδικά η ανεξέλεγκτη άνοδος στο συνάλλαγμα έχει μετατρέψει τα πάντα και κυρίως την κουζίνα σε χώρο πυρκαγιάς. Το θέμα του Βαρωσιού, η πιθανότητα λύσης του Κυπριακού δεν ελκύουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων, δυστυχώς. Και φαίνεται ότι δεν θα το ελκύσουν. Ενόσω συνεχίζεται η κατάσταση με αυτό τον τρόπο, τα οικονομικά θέματα θα επηρεάσουν την κατεύθυνση της ψήφου του ψηφοφόρου», αναφέρει για τις επικείμενες «βουλευτικές εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν ανέφερε ότι μετά τις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου, το κόμμα του θα ανέλθει στην "εξουσία" και «θα μιλήσουμε για τη μετάβαση στο ευρώ σε αυτή τη χώρα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταθέτουν εντός ημερών στην ανακριτική επιτροπή οι μοναχοί-Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι έρευνες της Εκκλησίας
Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο