Στο βαθύ κόκκινο η Κύπρος στο χάρτη του ECDC-«Ήπια μέχρι στιγμής τα συμπτώματα της Όμικρον»

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζει ο επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Πλέον μόνο ορισμένες περιοχές στη βορειοδυτική, κεντρική και νότια Ιταλία, καθώς και στην κεντρική Ισπανία, παραμένουν στην πορτοκαλί κατηγορία.

Η υπόλοιπη ΕΕ/ΕΟΧ βρίσκεται είτε στην κόκκινη κατηγορία (όπου παραμένει η Κύπρος για ακόμα μια εβδομάδα) είτε στη «βαθιά κόκκινη» κατηγορία.

Σημειώνεται πως ο συγκεκριμένος χάρτης δεν καταγράφει τους θανάτους ή τις σοβαρές νοσηλείες, ούτε και τα επίπεδα εμβολιασμού, αλλά μόνο τον αριθμό των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Επίσης δεν καταγράφονται τα κρούσματα από την παραλλαγή Όμικρον.

Στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Πολωνία και το μεγαλύτερο μέλος της Γερμανίας, ενώ παραμένουν σε αυτή την κατηγορία η Ελλάδα, η Κροατία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας και η Ισλανδία.

Στην κόκκινη κατηγορία αλλά με χειρότερη επιδημιολογική κατάσταση σε ορισμένες περιοχές βρίσκονται η Γαλλία, η Νορβηγία και η Βουλγαρία. Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται ακόμα μικρή περιοχή της βόρειας Ισπανίας.

Στην κόκκινη κατηγορία βρίσκονται η Κύπρος, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Μάλτα.

Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%. 

Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 

«Ήπια τα συμπτώματα της Ομικρον, υπάρχει αβεβαιότητα για μεταδοτικότητα και σοβαρότητα»

Tην ίδια ώρα, το ECDC, αναφέρει ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλονται στη μετάλλαξη Όμικρον του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη νόσο.

Ο ECDC σημειώνει πως μέχρι στιγμής τα συμπτώματα που καταγράφηκαν ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια και πως δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα και θάνατοι σε σχέση με την παραλλαγή Όμικρον.

Ωστόσο, τα στοιχεία που αφορούν τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα και την ανοσολογική διαφυγή παραμένουν εξαιρετικά αβέβαια για την συγκεκριμένη παραλλαγή.

Ο ECDC τονίζει πως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο προσωρινών ταξιδιωτικών μέτρων, όπως τεστ και καραντίνα για ταξιδιώτες από χώρες που έχουν επηρεαστεί από την Όμικρον, και το γενετικό sequencing των κρουσμάτων.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε την διασπορά του [στελέχους] Όμικρον, όμως παραμένει μεγάλος αριθμός παραγόντων που μπορούν να αλλάξουν τη δυναμική της κατάστασης, και τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής είναι περιορισμένα» ανέφερε σε δήλωσή της η διευθύντρια του ECDC  Άντρα Αμόν.

«Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση για την καθυστέρηση της περαιτέρω εξάπλωσης του Όμικρον στην ΕΕ και τον ΕΟΧ. Είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός όσων είτε δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί είτε δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, και η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων στα άτομα άνω των 40 ετών», πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, ο εξαερισμός στους κλειστούς χώρους και η τηλεργασία σε περίπτωση της όποια αδιαθεσίας έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά και θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα, συνολικά συνολικά 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα είχαν καταγραφεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης 1ης Δεκεμβρίου σε 27 χώρες ανά το παγκόσμιο.

Συνολικά 70 από αυτά τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε 13 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν ιστορικό ταξιδιού σε χώρες της νότιας Αφρικής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξαν στάσεις σε άλλους προορισμούς μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.

Ο ECDC αναφέρει πως αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αναφέρει μετάδοση μετά την άφιξη των ατόμων αυτών στην κοινότητα ή σε νοικοκυριά. Όλα τα κρούσματα για την σοβαρότητα των οποίων υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ήταν είτε ασυμπτωματικά είτε ήπια. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά κρούσματα και θάνατοι μεταξύ αυτών των κρουσμάτων.

Όσον αφορά τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής, προκαταρκτικά δεδομένα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

Εάν αυτό ισχύει, προστίθεται, ο Όμικρον αναμένεται βάσει των μαθηματικών μοντέλων να προκαλέσει πάνω από το ήμισυ όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2 στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες.

Όσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημα ανάπτυξης του Όμικρον έναντι του Δέλτα και όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία του στην Ευρώπη και τον ΕΟΧ, τόσο γρηγορότερα ο Όμικρον θα προκαλέσει την πλειονότητα όλων των λοιμώξεων SARS-CoV-2.

Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη spike του Όμικρον υποδηλώνει επίσης υψηλή πιθανότητα μείωσης της δράσης των αντισωμάτων από μόλυνση ή εμβολιασμό, ενώ τα προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι ο Όμικρον μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Με πράσινα οικολογικά περίπτερα γεμίζει η Κύπρος-Θα δέχονται πλαστικό, χαρτί, γυαλί και μέταλλο
Κατάργηση των τελών για καινοτόμες start-ups εξετάζει η Επιτροπή Εμπορίου
Επίσημα στην κούρσα για τη Δημαρχία Λευκωσίας ο «Ζανέττος»
Ισόβια κάθειρξη σε 32χρονη-Εγκατέλειψε το μωρό της για να πάει διακοπές και πέθανε από αφυδάτωση
Τζ. Χριστοδούλου σε σύνοδο ΗΕ: Πλήρως δεσμευμένη η ΚΔ στην ισότητα φύλων
Αυξήθηκαν οι αφίξεις των τουριστών στην Κύπρο αλλά και τα ταξίδια των Κυπρίων
Εντός των επόμενων ημερών αναχωρεί το δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια
Μεταβαίνει στο Βέλγιο ο Πρόεδρος-Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κατ' ιδίαν συνάντηση με Γκουτέρες
Πληροφορίες για συζητήσεις Πελεκάνου με ΕΛΑΜ για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών
Εγκέφαλος του κυκλώματος που εξωθούσε στην πορνεία ανήλικες μια 25χρονη-Ο ρόλος της και οι πληρωμές με κοκαΐνη