Δευτέρα 17 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αυτά είναι τα επιπρόσθετα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας-Τηλεργασία στο 20%

  02/12/2021 11:33
Αυτά είναι τα επιπρόσθετα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας-Τηλεργασία στο 20%

Αυτά είναι τα επιπρόσθετα μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας-Τηλεργασία στο 20%

  02/12/2021 11:33

Εν μέσω της έξαρσης, της μετάλλαξης Όμικρον και στη σκιά των εγκληματικών ενεργειών στα σχολεία και των φωνών μερίδας γονιών για τη μάσκα και τα υποχρεωτικά τεστ στα Δημοτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε νέα μέτρα για την πανδημία, σε μία προσπάθεια να αποφευχθούν πιο επώδυνα μέτρα.

Τα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες, ο πρώτος αφορά στην προστασία από την μετάλλαξη Όμικρον, μέσω τεστ PCR σε όσους φτάνουν στην Κύπρο και ο δεύτερος μέτρα που αφορούν σε περιορισμό της διασποράς, μέσω της μείωσης των επαφών.

Τα επιπρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν: 

α) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες που θα εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία από τα αεροδρόμια, θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο PCR. Το κόστος των 15 ευρώ θα επιβαρύνει τον ίδιο τον επιβάτη.

(β) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021, την τηλεργασία για ποσοστό 20% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών, εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών, όπως αυτές καθορίζονται στο διάταγμα. Διευκρινίζεται, πως το ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι, και άτομα που κάνουν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους.

(γ) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022, την αναστολή όλων των παρουσιάσεων εφέδρων και εθνοφυλάκων.

(δ) από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου μέχρι 10 Ιανουαρίου 2022, την αναστολή όλων των χριστουγεννιάτικων ή άλλων εκδηλώσεων εντός και εκτός των εμπορικών κέντρων,

(ε) για τις οποιεσδήποτε άλλες εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν από Δήμους, κοινότητες και χώρους θρησκευτικής λατρείας, θα επιτρέπεται η διοργάνωση υπο την ευθύνη των τοπικών αρχών και διοργανωτών για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του διατάγματος. Σε περίπτωση μη τήρησης των πρωτοκόλλων, θα αναστέλλονται οι εκδηλώσεις.

(στ) τη σύσταση μη διεξαγωγής όλων των σχολικών εκδρομών από ιδιώτες. Ήδη με προηγούμενες αποφάσεις έχει ανασταλεί η διεξαγωγή των σχολικών εκδρομών.

Η απάντηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σ'ότι αφορά στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τις σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και των σωμάτων ασφαλείας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως δεν έχει συζητηθεί καθόλου αυτό θέμα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου. «Δεν έχω λάβει ακόμα τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Εγώ ζήτησα γνωμάτευση για να διαφανεί κατά πόσον αυτή η απόφαση μπορεί να ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο ή την Βουλή».

Ανέφερε ακόμη πως έγινε αυστηρή σύσταση προς τον ΚΟΑ, για να αυξηθούν οι έλεγχοι στα γυμναστήρια.«Εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν θα διστάσουμε να τα κλείσουμε».

Έντονη καταδίκη των επιθέσεων στα σχολεία

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές ανά το παγκόσμιο και γι' αυτό αποφασίστηκαν μέτρα. «Είναι χρέος μας ως Υπουργείο Υγείας και ως Κυβέρνηση να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις αυτές, με την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Είπε ακόμη ότι για την εβδομάδα 20 μέχρι 26 Νοεμβρίου, ποσοστό 26% των θετικών κρουσμάτων αφορά ανήλικα πρόσωπα. «Είναι για αυτόν τον λόγο που το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών, προχώρησε στη λήψη προστατευτικών μέτρων για την διασφάλιση της υγείας των παιδιών μας, αλλά και για να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων με φυσική παρουσία. Σε αυτό το σημείο, ως Υπουργείο Υγείας και ως κυβέρνηση σεβόμαστε την αντίθετη άποψη και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, ωστόσο, καταδικάζουμε έντονα  κάθε μορφή βίας, είτε αυτή είναι σωματική, είτε λεκτική είτε ψυχολογική, με γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες».

Μεγάλη ανταπόκριση στους εμβολιασμούς 

Ο υπουργός Υγείας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εμβολιασμών, αναφέροντας πως στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και για την θωράκιση της δημόσιας υγείας. «Αυτό διαπιστώνεται από την αθρόα προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στα κέντρα εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 10 ημέρες, περίπου 10 χιλιάδες συμπολίτες μας έσπευσαν να λάβουν την 1η δόση του εμβολίου, ενώ 70 χιλιάδες άτομα έσπευσαν να λάβουν την 3η/ενισχυτική δόση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας