Τον συντονισμό της προσέγγισης της ΕΕ στην «Όμικρον» παρουσίασαν Φον ντερ Λάιεν και Κυριακίδου

Διπλή πρόκληση χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με την πανδημία η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, παρουσιάζοντας την συντονισμένη προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην εμφάνιση του στελέχους Όμικρον.

Απαντώντας σε ερωτήσεις η κ. Φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε πως μόλις την περασμένη εβδομάδα ουδείς γνώριζε για τη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά πως εντός 24 ωρών τα κράτη μέλη είχαν συντονιστεί μέσω μεταξύ άλλων της ομάδας διαχείρισης κρίσεων του Συμβουλίου (IPCR).

Υπογράμμισε πως η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη, και πως το σημαντικό τώρα είναι να εντοπιστούν και να απομονωθούν τα κρούσματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς τεστ για ταξίδια μεταξύ χωρών, επεσήμανε πως «η ΕΕ είναι ουσιαστικά μια ενιαία επιδημιολογική περιφέρεια», κάτι που σημαίνει πως η πρόληψη της εξάπλωσης πρέπει να επικεντρωθεί σε ατομικό επίπεδο και όχι με κλείσιμο συνόρων τα οποία δεν σέβεται ο κορωνοϊός.

Σε ερώτηση σε σχέση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό με αφορμή την απόφαση που λήφθηκε στην Ελλάδα για εμβολιασμό των άνω των 60, η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως μια τέτοια απόφαση είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, αλλά πως προσωπική της άποψη αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει αλλά πως θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση μεταξύ των 27 για το θέμα.

Ειδικότερα, η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια κατάσταση όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μια πανδημία αλλά τα εμβόλια που σώζουν ζωές δεν αξιοποιούνται παντού όσο θα έπρεπε.

«Σήμερα στην ΕΕ, το 77% ενηλίκων είναι εμβολιασμένο, δηλαδή το 66% του γενικού πληθυσμού, που σημαίνει 150 εκ. άνθρωποι, το 1/3 της ΕΕ. Και αυτό είναι πολύ! Και γι’ αυτό είναι κατανοητό να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση τώρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εντός της ΕΕ. Θέλει συζήτηση, κοινή προσέγγιση» ανέφερε.

Όσον αφορά την Όμικρον, η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη θεωρεί υψηλού ρίσκου, αλλά πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.

Η εξακρίβωση της μεταδοτικότητας και της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες, συνέχισε, επισημαίνοντας πως σύμφωνα με τους επιστήμονες ο πλήρης εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις προσφέρουν την καλύτερη προστασία μέχρι σήμερα.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ακόμα πως τα εμβόλια της BioNTech/ Pfizer που έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση από παιδιά αναμένεται να είναι διαθέσιμα από τις 13 Δεκεμβρίου.

Υπογράμμισε ακόμα πως οι επιστήμονες ήδη εργάζονται για την αναβάθμιση των εμβολίων ώστε να αντιμετωπίσουν τη νέα μετάλλαξη, κάτι που προβλέπεται στα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί. Όπως είπε, η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει 100 περίπου μέρες.

Η Επίτροπος Κυριακίδου παρουσίασε τα κύρια σημεία της επικοινωνίας της Κομισιόν για τον συντονισμό απέναντι στην νέα παραλλαγή.

Τόνισε πως η εμφάνιση της μετάλλαξης αναδεικνύει την ανάγκη να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς, αλλά και της τήρησης των μη ιατρικών μέτρων (μάσκες, καθαριότητα χεριών, αποστάσεις) τα οποία αποδείχθηκαν αποτελεσματικά κατά της εξάπλωσης του ιού.

Επίσης, συνέχισε, η επιτροπή ειδικών της αρχής της ΕΕ για υγειονομικές κρίσεις (HERA) συναντάται από την πρώτη στιγμή και στηρίζει τα κράτη μέλη στην ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας της παραλλαγής.

Δειτε Επισης

Καταθέτουν εντός ημερών στην ανακριτική επιτροπή οι μοναχοί-Χωρίς χρονοδιάγραμμα οι έρευνες της Εκκλησίας
Τέσσερις αποφάσεις Υπουργικού για τον Ακάμα-Ξεκινούν έργα για ασφαλή διακίνηση των επισκεπτών
Έκπληκτη η ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου για την επίθεση με πυροβολισμούς
Βέλτιστες τροποποιήσεις στο σχέδιο ενέργειας ΑΠΕ ενέκρινε το Υπουργικό
Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό
Καταργείται η υπόδειξη αρνητικού τεστ κορωνοϊού σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας
«Ναι» στα αιτήματα των συγγενών από την Ευρωβουλή-Σιγή ιχθύος από το Μαξίμου
Καταδικάζει την αλόγιστη αναγραφή συνθημάτων στο κέντρο ο Δήμος Λάρνακας
Φορτηγό ακινητοποιήθηκε και μπλόκαρε τον αυτοκινητόδρομο-Έκλεισε η μια λωρίδα
Άνοιξαν πυρ κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο