Μετέφερε τα προβλήματα που ταλανίζουν τα άτομα ΑμεΑ στην Αννίτα η ΚΥΣΟΑ

Συνάντηση με την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), κατά την οποία έτυχε ευρείας ενημέρωσης για πλείστα όσα ζητήματα τα οποία απασχολούν τα άτομα ΑμεΑ και τα οποία χρήζουν προώθησης και επίλυσης, είτε μέσω συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών είτε μέσω παρεμβάσεων προς την Εκτελεστική Εξουσία, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πραγματοποίησε την Τετάρτη, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε την αδήριτη ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας μέσω κατάλληλων δράσεων σε σχέση με τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα ΑμεΑ, όπως και μέσω της καλλιέργειας της απαραίτητης κουλτούρας  σεβασμού των δικαιωμάτων των εν λόγω ατόμων, που όπως τόνισε πρέπει να αρχίζει από τη σχολική ηλικία. 

Εκ μέρους των εκπροσώπων της ΚΥΣΟΑ τονίστηκε ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται στις συζητήσεις που γίνονται ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών, η παρουσία της συνομοσπονδίας εκεί και όπου κρίνεται απαραίτητη, ειδικά όταν συζητείται θέμα που άπτεται των δικαιωμάτων των ΑμεΑ.

Όσον αφορά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα ΑμεΑ, εκ μέρους των εκπροσώπων της ΚΥΣΟΑ τονίστηκαν τα προβλήματα προσβασιμότητας σε δρόμους και κτίρια, τα οποία κατασκευάζονται χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση με τη συνομοσπονδία, ώστε να ενημερωθούν οι φορείς για τα κατάλληλα διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές.

Αναφέρθηκαν επίσης στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς την εξασφάλιση της απαραίτητης φροντίδας, συνεπεία των σοβαρών κενών και λαθών, που υπάρχουν στη νομοθεσία.

Παράλληλα, τονίστηκε η προβληματική διαδικασία, που ακολουθείται για διαπίστωση της αναπηρίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η αναπηρία δεν είναι εκ πρώτης όψεως εμφανής, καθώς και η ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας για διαχωρισμό των αναπήρων από τη νομοθεσία για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, και η διασφάλιση των επιδομάτων τους χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της προς τα άτομα ΑμεΑ, δεσμεύθηκε να αναλάβει η ίδια πρωτοβουλίες προς όλες τις κατευθύνσεις, με απώτερο στόχο την επίτευξη πληρέστερης κοινωνικής ενσωμάτωσης και ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης των ΑμεΑ στην Κύπρο καθώς επίσης και για τη θέσπιση κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου προς διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας