Συζήτησαν για πρώτη φορά Κυριακίδου και Τούρκος Υπ. Υγείας για την πανδημία

Την πρώτη της συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κοτζά, στο πλαίσιο των Διαλόγων Υψηλού Επιπέδου ΕΕ - Τουρκίας για τα θέματα δημόσιας υγείας, είχε την Τρίτη η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η κ. Κυριακίδου και ο κ. Κοτζά αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την δημόσια υγεία, κάτι που όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν θεωρείται ξεκάθαρη προτεραιότητα από τις δύο πλευρές, ειδικά βραχυπρόθεσμα στην προσπάθεια καταπολέμησης του COVID-19.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών μεταξύ της Κομισιόν και της Τουρκίας, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν να προχωρήσουν σε ανασκόπηση και συνέχιση του διαλόγου το 2022.

Υψηλά στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, καθώς και το θέμα της πρόληψης και της θεραπείας του καρκίνου.

Οι δύο πλευρές εξέτασαν ευκαιρίες για συνεργασία στους πιο πάνω τομείς. Συζήτησαν ακόμα την προστασία της ψυχικής υγείας ως θέμα κοινού ενδιαφέροντος, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας.

«Η COVID-19 μας έδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας πως η δημόσια υγεία δεν γνωρίζει σύνορα» ανέφερε μετά τη συνάντηση η κ. Κυριακίδου.

«Η διεθνής συνεργασία αποτελεί κλειδί σε αυτόν τον τομέα και καλωσορίζω τις συζητήσεις που είχαμε σήμερα με τον Υπουργό Κοτζά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς και για την ανάγκη να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζά εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του, ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, να συνεργαστεί με την ΕΕ και να μοιραστεί βέλτιστες πρακτικές.

«Καθώς παλεύουμε με την πανδημία που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο για τα τελευταία δύο χρόνια, πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη δέσμευση μας για την καταπολέμηση παγκόσμιων προβλημάτων όπως αυτά που αφορούν τη ψυχική υγεία, τις χρόνιες ασθένειες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των ζητημάτων στις οικονομίες» σημείωσε ο κ. Κοτζά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τούρκος Υπουργός υπογράμμισε πως θεωρεί τον Υψηλό Διάλογο για την Υγεία ΕΕ - Τουρκίας μια εξαιρετική ευκαιρία για στήριξη της συνεργασίας μεταξύ των πλευρών και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια