Εκστρατείες ΚΥΦΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του HIV/AIDS 2021

Οι Εκστρατείες του ΚΥΦΑ (Κέντρο Υποστήριξης Ανθρώπων που ζουν με HIV στην Κύπρο) για την 1η Δεκεμβρίου, τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του HIV/AIDS, έχουν ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και θα κορυφωθούν τον μήνα Δεκέμβριο με συμβολικές εκδηλώσεις. 

Το 2021 είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, αφού φέτος συμπληρώνονται 40 Χρόνια Μνήμης, της παγκόσμιας επιδημίας του HIV/AIDS. Παρόλο που ο ιός σήμερα αντιμετωπίζεται χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τις νέες φαρμακευτικές αγωγές, απειλή παραμένουν το Στίγμα, η Προκατάληψη και οι Διακρίσεις προς τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV στην Κύπρο αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Πιο κάτω αναφέρονται οι Φετινές Εκδηλώσεις και οι Εκστρατείες του Κέντρου μας για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS 2021:

1981- 2021 | 40-Χρόνια Μνήμης | Δευτέρα 29.11.2021

Σχηματισμός της Κόκκινης Κορδέλας στο Ελικοδρόμιο της Μαρίνας Λεμεσού

Από το 1981, το AIDS αποτελεί την αιτία θανάτου για περίπου 39 εκατομμύρια ανθρώπους ενώ εκτιμάται πως σήμερα 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV.

Με αφορμή τα 40 Χρόνια Μνήμης για αυτούς που «έφυγαν» από το AIDS, εθελοντές, φίλοι και συνεργάτες του ΚΥΦΑ, θα σχηματίσουν την Κόκκινη Κορδέλα, με Κόκκινα Κεριά, στο χώρο του Ελικοδρόμιου, στη Μαρίνα Λεμεσού, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στο ΚΥΦΑ αφιλοκερδώς για τους σκοπούς της συμβολικής ενέργειας. H εκδήλωση θα κινηματογραφηθεί / φωτογραφηθεί με drone.

Η κόκκινη κορδέλα είναι πλέον ένα παγκόσμιο σύμβολο. Συμβολίζει τον αγώνα κατά του HIV/AIDS και θα την δείτε παντού την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την καταπολέμηση του ιού. Δημιουργήθηκε από τους Visual AIDS Artists Caucus το 1991 με σκοπό την προαγωγή και την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον HIV/AIDS.

1981- 2021 | 40-Χρόνια Μνήμης | Stop HIV Stigma | Τετάρτη 1.12.2021

Ανάρτηση Video «Χρονολόγιο - Αναδρομή» για την ιστορία του HIV/AIDS από το 1981 μέχρι και σήμερα.

Οι ηθοποιοί Άθως Αντωνίου, Μάρα Κωνσταντίνου, Πέννυ Φοινίρη, και Αντρέας Φυλακτού συμμετέχουν στο Video – Χρονολόγιο του ΚΥΦΑ, όπου κάνουν μία αναδρομή στην ιστορία του HIV/AIDS και τις εξελίξεις της Επιδημίας από το 1981 μέχρι και σήμερα. Στο video τονίζεται ότι παρόλο που ο ιός σήμερα αντιμετωπίζεται χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα και τις νέες φαρμακευτικές αγωγές, απειλή παραμένουν το Στίγμα και οι Διακρίσεις προς τους ανθρώπους που ζουν με τον HIV στην Κύπρο, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, αναφέρεται η σημαντικότητα στο ότι πρέπει να γίνεται συχνή εξέταση αν κάποιος πιστεύει ότι έχει εκτεθεί στον ιό, και το κοινό οφείλει και πρέπει να γνωρίζει το status του σε σχέση με τον ιό. Στο ΚΥΦΑ Checkpoint (1464) παρέχονται Υπηρεσίες Δωρεάν Εξέτασης για HIV και Ηπατίτιδες.

1981- 2021 | 40-Χρόνια Μνήμης | Τετάρτη 1.12.2021

Φωτισμός Δημαρχείων Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας

Τα Δημαρχεία Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας θα φωτιστούν συμβολικά με κόκκινο χρώμα, σε συνεργασία του ΚΥΦΑ με τους αντίστοιχους δήμους.

40-Χρόνια Μνήμης | Stop HIV Stigma | Νοέμβριος-Δεκέμβριος

Ανάρτηση Πινακίδων (Billboards) σε όλη την Κύπρο.

H εκστρατεία του ΚΥΦΑ με πινακίδες σε όλη την Κύπρο και το μήνυμα Stop HIV Stigma, καθώς και Πρόσκληση σε Δωρεάν Εξέταση για HIV και Ηπατίτιδες έχουν ήδη αναρτηθεί και σε αυτή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ιατροί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες, άνθρωποι από τον καλλιτεχνικό χώρο, πολιτικά πρόσωπα καθώς και άνθρωποι που στηρίζουν το ΚΥΦΑ όλα αυτά τα χρόνια.

Σε συνομιλία που είχαμε με την Πρόεδρο του ΚΥΦΑ, Στέλλα Μιχαηλίδου, μας ενημέρωσε ότι κυρίαρχος τρόπος της μετάδοσης του ιού παραμένει η σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη μεταξύ ανδρών, ενώ ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική σεξουαλική επαφή και η χρήση ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Παράλληλα, φέτος στην Κύπρο παρατηρείται αύξηση πέραν των 100 περιστατικών.

Την 1η Δεκεμβρίου, 12.00 το μεσημέρι, η Πρόεδρος και Εθελοντές του ΚΥΦΑ θα φωτογραφηθούν μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημήτριου και την Βουλευτή Σάβια Ορφανίδου προβάλλοντας το μήνυμα: STOP HIV STIGMA AND DISCRIMINATION.

Ο ιός HIV πλέον ελέγχεται με την τήρηση της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και οι φορείς μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή, αλλά μεγαλύτερη φετινή πρόκληση είναι να πολεμήσουμε και να νικήσουμε το Στίγμα και την Προκατάληψη τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται έντονα στη χώρα μας.

Τις φετινές Εκστρατείες για το ΚΥΦΑ στηρίζουν το Υπουργείο Υγείας, η Εταιρεία MSD Cyprus, η ΟΠΑΠ Κύπρου και η RCB Bank.

Τις εκστρατείες συντονίζει το ΚΥΦΑ σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας TREE CREATIVE ROOM, και σε συνεργασία με την Ομάδα της Yioli Aristotelous Studios για την παραγωγή των φωτογραφήσεων και των video.

Παρακολουθήστε τις εκστρατείες και την ενημέρωση για την Παγκόσμια Ημέρα HIV/AIDS στον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/KYFAsupportcenter

  

 

 

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Περιμένει απαντήσεις ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες και αποφασίζει για λήψη μέτρων η ΠΟΕΔ
Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα
«Συνελήφθη» επικριτής της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητά μόνιμες λύσεις στα προβλήματά των συνταξιούχων η ΕΚΥΣΥ
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Στελέχωση των σχολείων με επιμελητές συζήτησαν ΑΣΔΥΚ και Υπουργείο Παιδείας
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Πνευμονολογική Εταιρεία-«Κίνδυνος για ευάλωτες ομάδες η σκόνη»
Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα