Κρίσιμη σύσκεψη με επιστήμονες, δεν αποκλείονται νέα μέτρα-Επί τάπητος η Όμικρον

Στη σκιά των σφοδρών αντιδράσεων από μερίδα γονιών για τα μέτρα, πραγματοποιείται από τις τρεις το απόγευμα υπό τον υπουργό Υγείας σύσκεψη με τους επιστήμονες της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, κύριο θέμα της οποίας θα είναι η μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων. Προβληματισμό προκαλεί πάντως και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, καθώς και η αύξηση ασθενών με covid στα νοσοκομεία.

Επί τάπητος θα τεθούν όλα όσα έχουν γίνει γνωστά για την Όμικρον, που έχει προκαλέσει παγκόσμια αναστάτωση, με τον ΠΟΥ να λέει το βράδυ της Κυριακής πως είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα. Η χώρα μας ακολουθώντας τις συστάσεις της Κομισιόν, έχει ήδη κλείσει σύνορα με οκτώ αφρικανικές χώρες με όσους φτάνουν από αυτές να οδηγούνται σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπου θα μείνουν για δέκα ημέρες. Επιπρόσθετα διενεργούνται PCR τεστ σε όσους φτάνουν από χώρες της ΕΕ, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα της Όμικρον.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, θα συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους Υπουργούς Υγείας των κρατών μελών, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός και όποια επιπρόσθετα μέτρα ληφθούν, να είναι κοινά σε όλα τα κράτη μέλη. Σε αυτό το στάδιο μέσω επιστολής της, ζήτησε από τις χώρες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στον εμβολιασμό και να αυξήσουν τα τεστ που διενεργούν.

Με όλα αυτά ως δεδομένο, τα πλείστα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής, θα ζητήσουν να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο πριν την επιβολή νέων μέτρων, εν αναμονή επαρκών στοιχείων για την Όμικρον αλλά και για να δοθεί χρόνος στα υφιστάμενα να λειτουργήσουν. Κατά τη σύσκεψη θα δοθούν από την Ομάδα Ιχνηλάτησης αναλυτικά στοιχεία για τις εστίες μετάδοσης, καθώς και για τα ενεργά κρούσματα.

«Δεν θα έχουμε lockdown, εάν τηρηθούν τα μέτρα»

«Θα συζητήσουμε για το αν πρέπει να λάβουμε κάποια επιπρόσθετα μέτρα λόγω της νέας μετάλλαξης», δήλωσε νωρίτερα και αφότου έλαβε την τρίτη δόση του εμβολίου, ο υπουργός Υγείας.

Κληθείς να πει ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για την μετάλλαξη Όμικρον κι εάν γνωρίζουμε εάν ήρθε ή όχι στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι όλοι όσοι έρχονται στην Κύπρο από τα αεροδρόμια τους γίνεται υποχρεωτικά PCR. To πρωί στο Υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, έγινε σύσκεψη και αποφασίστηκαν επιπρόσθετα μέτρα για τα λιμάνια και τις μαρίνες, αλλά και τα κατεχόμενα. «Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το απόγευμα με την επιστημονική ομάδα και την Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Οι έλεγχοι γίνονται σε όλους όσοι έρχονται στην Κύπρο, ανέφερε, και εάν υπάρξουν θετικά κρούσματα ενημερώνεται και ο ίδιος προσωπικά.

Για το ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Χατζηπαντέλας είπε ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, «τηρούμε τις αποστάσεις, φοράμε τη μάσκα μας, θεωρώ ότι δεν θα έχουμε lockodown».

Για τα σχολεία ανέφερε ότι έχουμε δύο επιλογές. «Να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών, των γιατρών, των επιδημιολόγων, που είναι να χρησιμοποιούμε τη μάσκα ή να μην πάρουμε αυτά τα μέτρα και να κλείσουμε τα σχολεία. Εμείς επιλέγουμε το πρώτο, να πάρουμε αυτά τα μέτρα, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς ανά το παγκόσμιο είναι ανώδυνα μέτρα, και να παραμείνουν τα σχολεία ανοικτά».

Ερωτηθείς εάν θεωρεί τις αντιδράσεις των οργανωμένων γονιών υπερβολικές, ο Υπουργός Υγείας δεν ήθελε να σχολιάσει.  «Εμείς παίρνουμε αποφάσεις να προστατεύσουμε τον πληθυσμό».

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης ότι με παρέμβαση δική του θα ανοίξει ξανά αύριο ένα ακόμη εμβολιαστικό στη Λεμεσό όπου υπήρξε συνωστισμός και καθυστερήσεις σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας