Ξανά έξω από το Υπ. Παιδείας γονείς και μαθητές-«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»

Με… βόμβα έτοιμη να εκραγεί μοιάζει να είναι ο τομέας της εκπαίδευσης, με τους γονείς να δυναμιτίζουν το κλίμα ακόμη περισσότερο, αφού συνεχίζουν τις έντονες διαμαρτυρίες, ως αντίθεση στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και τέθηκε σε εφαρμογή από σήμερα και αφορούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω και την κατοχή εβδομαδιαίου SafePass, από την ίδια ηλικιακή ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φωνές, διαμαρτυρίες, αποχές και στο βάθος μέτρα-Νέα δεδομένα στα Δημοτικά

Οι γονείς, για ακόμη μία φορά, βρέθηκαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας, όπου με πανό και πλακάτ, εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι Ενωμένοι Γονείς και η Φωνή Λαού. Στα πανό τους, γονείς και μαθητές έγραψαν «Δεν είμαι πειραματόζωο», «Χέρι που απλώνεται σε παιδί, πρέπει να κόβεται», «απαιτούμε πίσω την ελευθερία μας» και «όχι στη μάσκα, όχι στα τεστ, όχι στα εμβόλια».

Τα κάγκελα του Υπουργείου Παιδείας έχουν κλείσει, ενώ η παρουσία της Αστυνομίας, στο χώρο στάθμευσης του κτιρίου είναι αισθητή. 

Στη διαμαρτυρία, παρόντες είναι και παιδιά, τα οποία δεν πήγαν στα σχολεία. Μάλιστα, αυτά έδωσαν το έναυσμα για την έναρξη της διαμαρτυρίας, αφού στάθηκαν μπροστά στους γονείς και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους και εξέφρασαν την άποψή τους. «Όχι στη μάσκα, όχι στα εμβόλια, όχι στα rapid test, όχι στην απομόνωση, ίσα δικαιώματα, αξίζουμε σε αυτή τη ζωή, έχουμε δικαιώματα. Θέλουν να μας βάλουν σε απομόνωση, επειδή δεν φοράμε μάσκα και δεν κάνουμε test. Ντροπή. Είμαστε παιδιά ελεύθερα. Δεν μπορούμε να αγκαλιάσουμε τα αδέλφια μας, να κάτσουμε ελεύθερα».

Μάλιστα τα παιδιά φώναξαν συνθήματα όπως «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα παιδιά μας», ενώ μερίδα γονιών άρχισε να φωνάζει, καλώντας τον υπουργό να βγει στον δρόμο για να τους μιλήσει.  

Από πλευράς των γονιών, ο εκπρόσωπό τους, ανέφερε πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση, αλλά όπως ισχυρίστηκαν, ζητούν τα αυτονόητα. 

«Σχολεία ανοιχτά χωρίς υποχρεωτικότητα στα τεστ και τη μάσκα, με μονά θρανία, αποστάσεις και λιγότερους μαθητές στην τάξη και περισσότερους δασκάλους. Σχολεία ανοιχτά και τήρηση πρωτοκόλλων και άρρωστα παιδιά να μένουν στο σπίτι. Προκαλώ τον κ. Τσιούτη και τον κ. Ηλία που μιλούν για επιστήμη. Εμείς δεν έχουμε προβλήματα, ο ΠΟΥ και ο ECDC λένε ότι δεν συνιστούν την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Για ποια επιστήμη μας μιλούν; Στείλαμε έρευνες, που λένε ότι η χρήση μάσκας όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά για παιδιά κάτω των δώδεκα, μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα. Να μας δημοσιεύσουν τις μελέτες».

 

 

 

  

 

 

 

 

  

  

  

  

Μετά την διαμαρτυρία, γονείς και μαθητές πήραν ανά χείρας τα πλακάτ και τα πανό τους και ξεκίνησαν πορεία, με στόχο να κόψουν δρόμους γύρω από το Υπουργείο Παιδείας, με την Αστυνομία να τρέχει να προλάβει, ώστε να μην δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα στην τροχαία κίνηση.

Η πορεία των γονιών και των μαθητών έχει στόχο να φτάσει έξω από τα κτίρια της ΠΟΕΔ, με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα της λεωφόρου Λεμεσού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκλεισαν τη λεωφόρο Λεμεσού οι διαμαρτυρόμενοι-Κυκλοφοριακό κομφούζιο

Φτάνοντας στη λεωφόρο Λεμεσού, οι διαμαρτυρόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα να σταματήσει η διέλευση οχημάτων και να παρατηρηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο. 

 

Μετά από λίγα λεπτά, η πορεία ξεκίνησε ξανά και κατευθύνεται προς τα κτίρια της ΠΟΕΔ. Φτάνοντας έξω από τα κτίρια της οργάνωσης των δασκάλων, άρχισαν να φωνάζουν και πάλι συνθήματα, ενώ προπηλάκισαν αστυνομικούς και φώναζαν κατά των δασκάλων που πήγαν στα σχολεία σήμερα, αποκαλώντας τους πουλημένους. 

Μάλιστα, καλούν την ΠΟΕΔ να βγει έξω και να τους ενημερώσει για τις θέσεις της, όσον αφορά στα νέα μέτρα και να παραλάβει υπόμνημα με τις θέσεις τους. Στο σημείο υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ, κατέβηκε για να ακούσει τους διαμαρτυρόμενους και να παραλάβει το υπόμνημα με τις θέσεις τους. Μάλιστα, τους ζητήθηκε όπως οι δάσκαλοι να μην γίνουν στόχος. Τελικά, οι διαμαρτυρόμενοι δεν έδωσαν υπόμνημα και ανέφεραν στα μέλη της ΠΟΕΔ ότι θα το στείλουν ηλεκτρονικά. 

Μετά τη σύντομη συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔ, η πορεία ξεκίνησε ξανά για να επιστρέψει πίσω στο Υπουργείο Παιδείας.

 

 

​​

​​

​​

​​

​ 

  

  

  

  

  

 

 

 

 

 

Εκτός από το Υπουργείο Παιδείας, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και στα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου, σε όλες τις πόλεις. Ωστόσο, το σκηνικό άρχισε να χοντραίνει, αφού το πρωί εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός, στο Επαρχιακό Γραφείο του Υπουργείου Παιδείας στη Λεμεσό. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο εκρηκτικός μηχανισμός αν και πυροδοτήθηκε, δεν εξερράγη. Παρά τις έρευνες, οι γονείς που είχαν μαζευτεί έξω από το γραφείο, πραγματοποίησαν κανονικά τη προγραμματισμένη διαμαρτυρία τους.

Διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε και σε Λάρνακα, καθώς και στην Πάφο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να παρατηρήθηκε ένταση ανάμεσα στους γονείς και μέλη της Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνουν οι αντιδράσεις... Εκρηκτικός μηχανισμός στο Υπ. Παιδείας της Λεμεσού

  

  

Δεν έλειψαν τα παρατράγουδα

Υπενθυμίζεται ότι δεν έλειψαν τα απαράδεχτα περιστατικά, από διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν έξω από διάφορα σχολεία, με γονείς να απειλούν διευθύνσεις και να βρίζουν εκπαιδευτικούς. Αν και μεμονωμένα τα περιστατικά, προκάλεσαν αναστάτωση, αφού ένας εξ αυτών ανέφερε σε διευθυντή «θα φέρω το όπλο», ενώ άλλοι απείλησαν να τους επιτεθούν.

Τα περιστατικά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΠΟΕΔ, ο οποίος τόνισε πως είναι αίσχος και ντροπή αυτές οι συμπεριφορές, ενώ όπως ανέφερε στον REPORTER η ΠΟΕΔ, αναμένεται να συνεδριάσει για να μελετήσει τον τρόπο αντίδρασής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιθέσεις, απειλές και βρισιές εναντίον δασκάλων για τα μέτρα-«Θα φέρω όπλο…»

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Η εκπαίδευση Νοσηλευτών επίκεντρο επιστολής προς υπ. Υγείας από αρμόδιους Συνδέσμους
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου